Μπριζόλα τυπωμένη από 3D εκτυπωτή, πρωτεΐνη από έντομα, μύκητες και φύκια, περιλαμβάνονται μεταξύ των νικητών στο διαγωνισμό Deep Space Food Challenge της NASA, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ζωτικής σημασίας από την ίδια.
Η NASA επέλεξε 18 εταιρείες για να συνεχίσουν να αναπτύσσουν διαστημική τροφή που θα μπορούσαν να τρώνε οι αστροναύτες σε μακρινές αποστολές στο διάστημα είτε στον Άρη είτε σε άλλους πλανήτες.
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι περισσότεροι από δώδεκα οργανισμοί θα λάβουν 25.000 δολάρια για να συνεχίσουν να εργάζονται σε διαστημικές διατροφικές λύσεις που στοχεύουν στη διατήρηση της υγείας και της καλής διάθεσης των αστροναυτών κατά τη μακροχρόνια απουσία τους.
“Η καινοτομία απαιτεί νέες προσεγγίσεις”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ralph Fritsche, Ανώτερος Διευθυντής Έργου της NASA για την παραγωγή διαστημικών καλλιεργειών, λέγοντας ότι περίπου 10 υπάλληλοι της NASA με εξειδίκευση στην παραγωγή τροφίμων και τις διαστημικές πτήσεις είχαν ρόλο κριτή στο διαγωνισμό, ο οποίος αριθμούσε περισσότερες από 100 συμμετοχές.
“Αυτές οι ιδέες δε χρειαζόταν να είναι πλήρως ανεπτυγμένες”, διευκρίνισε ο Fritshe. “Μερικοί από τους κριτές μας μπορεί να είχαν κάποιο σκεπτικισμό, αλλά αποφασίσαμε να ανοίξουμε την ανάπτυξη διαστημικών τροφίμων σε πολλές άλλες ομάδες για να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τη διαστημική καινοτομία”.
Η τρισδιάστατη τυπωμένη μπριζόλα, για παράδειγμα, προτείνεται από μια συμμαχία εταιρειών με έδρα την Καλιφόρνια, γνωστή ως Mission: Space Food.
“Καθώς προχωράμε στην ανθρώπινη εξερεύνηση και τον αποικισμό του ηλιακού μας συστήματος, οι διαστημικές υπηρεσίες και οι ιδιωτικές εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν σημαντικά στην παραγωγή τροφής, έτσι ώστε η κατανάλωση στο διάστημα να εξαρτάται ελάχιστα από τον ανεφοδιασμό από τη Γη”, δήλωσε ο Shahreen Reza, συνιδρυτής του Mission: Space Food, μέσω email.
“Οι κριτές δεν είδαν κάτι το εντελώς καινούριο όσον αφορά τις ιδέες για διαστημικά τρόφιμα”, είπε ο Fritsche. Η NASA έχει καλλιεργήσει φυλλώδη χόρτα, ραπανάκια και πιπεριές στο διάστημα, για παράδειγμα.
Ωστόσο, “ορισμένες συμμετοχές ανέβασαν τον πήχη και έδωσαν ώθηση στην ποικιλία των τροφίμων που θα μπορούσαμε να παράγουμε από οποιοδήποτε σύστημα”. Η ιδέα να αναμειχθούν μύκητες, φύκια και φυτά προήλθε από την Cosmic Eats, μια startup εταιρεία στο Cary, N.C.
“Η ποικιλία είναι πολύ σημαντική σε ένα μακρύ διαστημικό ταξίδι, επομένως, οτιδήποτε προσθέτει σε ποικιλία είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα”, είπε ο Fritsche.
Μια εταιρεία, η Beehex, από το Κολόμπους του Οχάιο, κέρδισε με μια απλή πρόταση να αφυδατώνει και να σφραγίζει ερμητικά τα τρόφιμα, ώστε να μπορούν να ενυδατωθούν εκ νέου αργότερα με τη γεύση και τα συστατικά να παραμένουν άθικτα έως και πέντε χρόνια αργότερα.
Οι νικητές του φετινού διαγωνισμού θα προχωρήσουν σε διαδοχικά στενότερες και πιο δύσκολες προκλήσεις. Τελικά, η NASA θα απαιτήσει επιδείξεις κουζίνας, γευστικές δοκιμές και πιθανές επιδείξεις σε τροχιά.
Η Astra Gastronomy από το Σαν Φρανσίσκο σχεδιάζει να αναπτύξει και να αφυδατώσει τα ταχέως αναπτυσσόμενα μικροφύκια, ώστε να διαμορφώνονται σε “τραγανά σνακ σε μέγεθος μπουκιάς αναμεμειγμένα με ξηρούς καρπούς και άλλα συστατικά”.
Η Space Bread από το Hawthorne, Fla, θα αναπτύξει μια πλαστική σακούλα που θα επιτρέπει στους αστροναύτες να αποθηκεύουν, να συνδυάζουν και να ψήνουν όλα τα συστατικά που θα χρειάζονται για ένα ψωμί, “έτοιμο προς κατανάλωση και με φουσκωμένη μαγιά”.
Η Deep Space Entomoculture, του Somerville, Mass., θα χρησιμοποιήσει κύτταρα από ιστό εντόμων για να αναπτύξει περισσότερο ιστό, έτσι ώστε το τελικό προϊόν να περιέχει πρωτεΐνη και λίπος από κύτταρα εντόμων.
Ο στόχος της λεγόμενης εντομοκαλλιέργειας είναι “να δημιουργηθούν γνωστές εναλλακτικές αντί για κρέας (μπιφτέκια, κιμάς) χρησιμοποιώντας (κύτταρα εντόμων) που προσαρμόζονται πιο εύκολα στην ανάπτυξη στο διάστημα” από ότι το κοινό κρέας, σύμφωνα με τη Sophie Letcher, διδακτορική φοιτήτρια στη βιοϊατρική μηχανική στο Πανεπιστήμιο Tufts με έδρα τη Μασαχουσέτη.
Μάλιστα, η NASA σχεδιάζει για τις 9 Νοεμβρίου μια ζωντανή μετάδοση μέσα από το κανάλι της στο YouTube σχετικά με την πρόκληση για το φαγητό και τις νικητήριες ιδέες με τις διασημότητες Martha Stewart και τον συνταξιούχο αστροναύτη Scott Kelly να δίνουν το “παρών”.
Πηγή: upi.com science news