Το καινοτόμο προϊόν Legumi Nutty (ζυμούμενες αλοιφές-spread ρεβιθιού με ορό γάλακτος, πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες) της ομάδας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών / Τμήμα Χημείας, απέσπασε το χρυσό βραβείο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2024, που διεξήχθη 20 και 21 Οκτωβρίου στο Παρίσι.
Το LegumiNutty αποτελεί ένα καινοτόμο ζυμούμενο άλειμμα (spread) από ρεβίθια και ξηρούς καρπούς, που ενσωματώνει με μοναδικό τρόπο απόβλητα από τις βιομηχανίες παραγωγής γιαούρτης και ροφημάτων φυτικής προέλευσης. Η έμπνευση για το LegumiNutty προήλθε από την επιθυμία να επαναχρησιμοποιηθούν αυτά τα υποπροϊόντα, ιδίως ο όξινος ορός γάλακτος, διατηρώντας παράλληλα τα διατροφικά τους οφέλη. Μέσω ενδελεχούς έρευνας, πειραματισμού και υπό την συνεχή
καθοδήγηση των επιβλεπόντων καθηγητών, οι φοιτητές μετέτρεψαν με επιτυχία αυτά τα υλικά σε ένα θρεπτικό προϊόν – που διαφορετικά θα απορρίπτονταν.
Διαβάστε ακόμη: Lidl Fr: Ανάκληση δημοφιλούς νοστιμιάς από 450 σουπερμάρκετ – Κίνδυνος τραυματισμού
Το όνομα του προϊόντος μας ‘LegumiNutty’ είναι ένα λογοπαίγνιο και αποτελείται ουσιαστικά από τη συνένωση δύο αγγλικών λέξεων: Legumes (όσπρια) και Nuts (ξηροί καρποί) που αποτελούν και τα δύο βασικά συστατικά του προϊόντος. O παραλληλισμός με τους Illuminati (Πεφωτισμένοι), σκοπός των οποίων ήταν η εξάπλωση των ιδεών του διαφωτισμού, είναι ηθελημένος καθώς, όπως υποστηρίζουν οι φοιτητές, αυτό που ευελπιστούν είναι να καταφέρουν να «φωτίσουν» τον δρόμο για πιο βιώσιμες και οικολογικές διατροφικές επιλογές.
Το προϊόν ξεχώρισε ανάμεσα σε 16 άλλα Ευρωπαϊκών χωρών που είχαν προκριθεί σε εθνικούς διαγωνισμούς για το καλύτερο καινοτόμο προϊόν διατροφής.
Το ECOTROPHELIA είναι ένας φοιτητικός διαγωνισμός καινοτομίας τροφίμων με φιλοδοξία την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας στη βιομηχανία τροφίμων. Δουλεύοντας στην ανάπτυξη του προϊόντος διατροφής τους, οι μαθητές μαθαίνουν όλες τις πτυχές της εταιρείας: Ε&Α, μάρκετινγκ, συσκευασία, ποιότητα, χρηματοδότηση κ.λπ.
Διαβάστε ακόμη: Ειδοποίηση RASFF για σέλινο γεμάτο επικίνδυνα φυτοφάρμακα
Κατά τη διάρκεια των ετών, η φήμη του διαγωνισμού οδήγησε σε αλλαγές στα σχολικά προγράμματα σπουδών και ανέπτυξε ένα εκπαιδευτικό δίκτυο αριστείας στην καινοτομία τροφίμων και τους ενδιαφερόμενους φορείς του διαγωνισμού.
Για τη βιομηχανία τροφίμων, η ECOTROPHELIA είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα καινοτομίας και έμπνευσης για αυτόν τον τομέα. Επιτρέπει την αξιοποίηση της απεριόριστης δημιουργικότητας και ενέργειας των πιο έξυπνων και πιο επιχειρηματικών μαθητών μας, με την υποστήριξη των καλύτερων Πανεπιστημίων και Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Διαβάστε ακόμη: Νέα έρευνα: Η συχνή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τη θνησιμότητα, ειδικά στις γυναίκες
Πέρα από τους διαγωνισμούς, το ECOTROPHELIA έχει γίνει ένα δίκτυο εκπαίδευσης αριστείας στην καινοτομία τροφίμων που κινητοποιεί ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εθνικές ομοσπονδίες βιομηχανιών τροφίμων στην Ευρώπη. Έτσι, το δίκτυο ECOTROPHELIA, ένα εκπαιδευτικό μοντέλο αναφοράς που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παίζει οργανωτικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας μεταξύ των μαθητών.