Κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα

Κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα

cibum team


Η τελευταία έκθεση για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα είναι τώρα διαθέσιμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας μία εικόνα για τα επίπεδα καταλοίπων που βρίσκονται σε ένα καλάθι προϊόντων.

Συνολικά αναλύθηκαν 96.302 δείγματα, 96,1% εκ των οποίων εμπίπτουν σε νόμιμα επιτρεπόμενα επίπεδα. Για το υποσύνολο 12.579 δειγμάτων που αναλύθηκαν ως μέρος του συντονισμένου προγράμματος ελέγχου της ΕΕ (EUCP), το 98% ήταν εντός νομικών ορίων.

Το EUCP ανέλυσε δείγματα που συλλέχθηκαν τυχαία από 12 προϊόντα διατροφής: μήλα, λάχανα, μαρούλι, ροδάκινα, σπανάκι, φράουλες, ντομάτες, σπόρους βρώμης, κριθάρι, κρασί (κόκκινο και λευκό), αγελαδινό γάλα και λίπος χοίρων. Από αυτά τα δείγματα που αναλύθηκαν:

6,674 ή 53% βρέθηκε απαλλαγμένο από ποσοτικοποιήσιμα επίπεδα καταλοίπων.

5,664 ή 45% περιείχε ένα ή περισσότερα κατάλοιπα σε συγκεντρώσεις κάτω ή ίσες με τα επιτρεπόμενα επίπεδα.

241 ή 2% περιείχαν κατάλοιπα που ξεπερνούσαν το νόμιμο μέγιστο, εκ των οποίων το 1% οδήγησε σε νομικές ενέργειες.

Το συντονισμένο πρόγραμμα καλύπτει παρόμοια καλάθια προϊόντων με τριετή εναλλαγή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να προσδιοριστούν ανοδικές ή πτωτικές τάσεις για συγκεκριμένα προϊόντα. Έτσι, σε σύγκριση με το 2016, το ποσοστό υπέρβασης μειώθηκε για τα ροδάκινα (από 1,9% σε 1,5%), το μαρούλι (2,4% έως 1,8%), τα μήλα (2,7% έως 2,1%) και τις ντομάτες (2,6% έως 1,7%).

Αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε φράουλες (1,8% έως 3,3%), λάχανα (1,1% έως 1,9%), οινικές ποικιλίες σταφυλιών (0,4% έως 0,9%) και χοιρινό (0,1% έως 0,3%). Όπως και το 2016, δεν βρέθηκαν υπερβάσεις στο αγελαδινό γάλα.

Τα αποτελέσματα του συντονισμένου προγράμματος είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο της EFSA ως διαγράμματα και γραφήματα με  δυνατότητα περιήγησης , καθιστώντας τα δεδομένα πιο προσβάσιμα σε μη ειδικούς.

Εκτός από τα εναρμονισμένα, συγκρίσιμα δεδομένα που συλλέγονται στο πλαίσιο του συντονισμένου προγράμματος, η ετήσια έκθεση της EFSA περιλαμβάνει επίσης δεδομένα που συλλέγονται ως μέρος των εθνικών δραστηριοτήτων ελέγχου που διεξάγονται από μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

 

Τα εθνικά προγράμματα ελέγχου βασίζονται στον κίνδυνο, στοχεύοντας προϊόντα που ενδέχεται να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή για τα οποία έχουν εντοπιστεί νομικές παραβάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά τα προγράμματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες στους διαχειριστές κινδύνων, αλλά - σε αντίθεση με τα δεδομένα του EUCP - δεν παρέχουν στατιστικά αντιπροσωπευτική εικόνα των επιπέδων καταλοίπων που θα περίμενε κανείς να βρει στα τρόφιμα στα ράφια των καταστημάτων σε όλη την Ευρώπη.

Η EFSA διενήργησε μια αξιολόγηση διατροφικού κινδύνου ως μέρος της ανάλυσης των αποτελεσμάτων Αυτό υποδηλώνει ότι τα τρόφιμα που αναλύθηκαν το 2019 είναι απίθανο να προκαλέσουν ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών. Ωστόσο, προτείνονται ορισμένες συστάσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου, έτσι ωστε να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019 σχετικά με τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα

Πηγή: EFSA

Βαθμολογήθηκε με 0 στα 5 με βάση τη γνώμη 0 επισκεπτών
Δεν υπάρχουν σχόλια γι αυτό το άρθρο

Αφήστε το σχόλιό σας

  1. Δημοσιεύστε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης.
Βαθμολογείστε αυτό το άρθρο:
0 Χαρακτήρες
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την Τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;