Η ιστοσελίδα ενημέρωσης των καταναλωτών για ανακλήσεις της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Γερμανίας .
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξασφαλίζει την ενημέρωση του καταναλωτή όσον αφορά την ασφάλεια τροφίμων και υπηρεσιών σε θέματα στα οποία εμπλέκεται και βρίσκει ο ίδιος παρατυπίες και, αποφασίζει για το εαν θα επικοινωνήσει ή όχι τις ανακλήσεις που γίνονται μετά από αυτοελέγχους στις εταιρείες.
Ωστόσο σε άλλες χώρες η πληροφόρηση είναι πιο ευρεία και αποτελεσματική με τη συμμετοχή των αρχών. Στην Γερμανία υπάρχει το www.grocerieswarning.de. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που παρέχει καθολική ενημέρωση του καταναλωτή για προειδοποιήσεις σχετικά με τρόφιμα, καλλυντικά προϊόντα, προϊόντα τατουάζ και καταναλωτικά αγαθά. Η διαδικτυακή πύλη δημιουργήθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας των Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων (BVL) για λογαριασμό των 16 ομοσπονδιακών πολιτειών και υποστηρίζεται τεχνικά από την BVL.
Πιο συγκεκριμένα, οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν κεντρικά για ανακλήσεις από εταιρείες και προειδοποιήσεις από τις αρχές σχετικά με προϊόντα που είναι επιβλαβή για την υγεία ή ικανά να εξαπατήσουν τους καταναλωτές και που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά.
Αν πχ ο επιχειρηματίας αναγνωρίσει μέσω αυτοελέγχων, ότι ένα προϊόν που έχει παρασκευάσει δεν πληροί τις απαιτήσεις ασφαλείας, κινεί αμέσως διαδικασίες για την απομάκρυνση του εν λόγω προϊόντος από την αγορά, τη λεγόμενη απόσυρση. Ωστόσο, εάν το προϊόν έχει ήδη φτάσει στους καταναλωτές, ο επιχειρηματίας ενημερώνει αποτελεσματικά τους καταναλωτές για την απόσυρση και ανακαλεί το εν λόγω προϊόν, τη λεγόμενη ανάκληση. Η ίδια η εταιρεία είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για τη δημόσια ανάκληση ενός προϊόντος που είναι επικίνδυνο για την υγεία.
Και στις δύο περιπτώσεις, η εταιρεία ενημερώνει την αρμόδια τοπική αρχή (έδρα της εταιρείας). Το πρώτο σημείο επαφής για τις εταιρείες τροφίμων είναι τα γραφεία επιθεώρησης τροφίμων των κατώτερων διοικητικών αρχών (περιφέρειες, επαρχιακά γραφεία, ανεξάρτητες πόλεις).
Δεδομένου ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να δημοσιεύουν οι ίδιες προειδοποιήσεις στην πύλη lebensmittelwarning.de, η τοπική αρχή διαβιβάζει τις πληροφορίες σχετικά με την ανάκληση, ανάλογα με τη διοικητική δομή του ίδιου του κράτους, στις ανώτερες ή ανώτατες κρατικές αρχές (κρατικά υπουργεία, διοικήσεις της Γερουσίας ή κρατικά γραφεία).
Ακόμη και αν το προϊόν έχει διατεθεί σε διασυνοριακή αγορά, οι καταναλωτές πρέπει να ενημερώνονται. Επομένως, ο επιχειρηματίας πρέπει να ενημερώσει όλους τους αποδέκτες των σχετικών αγαθών. Για να μπορέσουν οι αρμόδιες αρχές του εξωτερικού να διασφαλίσουν ότι η δημόσια ανάκληση πραγματοποιείται σωστά εκεί, ενεργοποιείται το ευρωπαϊκό σύστημα ταχείας ειδοποίησης RASFF.