Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έλληνες καταναλωτές: Οι παράγοντες που επηρεάζουν την προτίμηση σε βιολογικά προϊόντα

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΈλληνες καταναλωτές: Οι παράγοντες που επηρεάζουν την προτίμηση σε βιολογικά προϊόντα
spot_img

Δημοσκόπηση σε 250 Έλληνες καταναλωτές σχετικά με τα βιολογικά τρόφιμα.

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα βιολογικά τρόφιμα έχει αυξηθεί παγκοσμίως, λόγω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης σχετικά με τα πιθανά οφέλη για την υγεία και τη διατροφή και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των επιλογών τροφίμων. Επιπλέον, παράγοντες όπως η γεύση, η φρεσκάδα και η αισθητηριακή έλξη συμβάλλουν στην ελκυστικότητα των βιολογικών προϊόντων στην αγορά.

- Advertisement -

Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα των βιολογικών τροφίμων, η στάση των καταναλωτών απέναντί ​​τους είναι πολύπλευρη και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Ενώ ορισμένοι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στην υγεία και την ευεξία, άλλοι παρακινούνται από ανησυχίες για την καλή διαβίωση των ζώων, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ή απλώς την επιθυμία για υψηλότερης ποιότητας και πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods, εξετάζει τους παράγοντες που επηρεάζουν τις προτιμήσεις των βιολογικών τροφίμων μεταξύ των Ελλήνων καταναλωτών, εστιάζοντας στη σημασία των χαρακτηριστικών, στις δημογραφικές παραλλαγές, στις τοποθεσίες αγορών και στις περιφερειακές διαφορές. Ένα δείγμα 250 καταναλωτών αναλύθηκε χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία κλιμάκωσης καλύτερου-χειρότερου για να ερευνηθεί η σημασία των ιδιοτήτων των βιολογικών τροφίμων.

Τα οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα η απουσία χημικών ουσιών, αναδείχθηκαν ως το πιο πολύτιμο χαρακτηριστικό, ακολουθούμενα από τη θρεπτική αξία, την απουσία ΓΤΟ, τις καλύτερες γευστικές προσδοκίες και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η πιστοποίηση έδειξε μέτρια σημασία και η τιμή, η χώρα προέλευσης, η διαθεσιμότητα και η φυσική εμφάνιση βρέθηκαν να έχουν μικρότερη σημασία. Οι γυναίκες και τα άτομα με υψηλή εκπαίδευση δείχνουν μεγαλύτερη αναγνώριση των πλεονεκτημάτων για την υγεία και τη διατροφή των βιολογικών τροφίμων. Οι καταναλωτές στις αγροτικές περιοχές επέδειξαν ισχυρότερες προτιμήσεις για βιολογικά προϊόντα, επηρεασμένοι από τις πολιτιστικές παραδόσεις, την εμπιστοσύνη στις τοπικές πηγές και την οικονομική προσβασιμότητα, ενώ οι καταναλωτές των πόλεων επέδειξαν περισσότερο σκεπτικισμό. Για τους Έλληνες συμμετέχοντες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, τα σούπερ μάρκετ κυριαρχούν στις πωλήσεις βιολογικών τροφίμων λόγω της οικονομικής τιμής και της ευκολίας.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα