Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
32.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η απάτη των φυσικών χυμών: Μύθοι και αλήθειες για την περιεκτικότητα σε φρούτα

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΗ απάτη των φυσικών χυμών: Μύθοι και αλήθειες για την περιεκτικότητα σε φρούτα
spot_img

Τελικά πόσο φυσικός, υγιεινός και εξωτικός είναι ο χυμός που αγοράσατε από το σούπερ μάρκετ;

Σε έναν κόσμο όπου οι καταναλωτές κυνηγούν το φυσικό, το υγιεινό και το εξωτικό, οι ετικέτες στα προϊόντα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατανάλωση. Όμως, πόσο κοντά βρίσκεται η εικόνα που προβάλλεται από τη συσκευασία στην πραγματική σύνθεση του προϊόντος; Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποδεικνύει πως η απάντηση δεν είναι πάντα ενθαρρυντική.

Το Il Fatto Alimentare, ένα ιταλικό ενημερωτικό και δημοσιογραφικό site που ασχολείται με θέματα διατροφής, ασφάλειας τροφίμων, διατροφικής επιστήμης και καταναλωτικής ενημέρωσης πραγματοποίησε εργαστηριακό έλεγχο σε έναν χυμό της μάρκας Innocent, με την πολλά υποσχόμενη ετικέτα: Ανανάς, Φρούτο του Πάθους, Μήλο, Μάνγκο και Πορτοκάλι. Η γεύση ήταν ευχάριστη, δροσερή και ισορροπημένη. Όμως, η μελέτη της ετικέτας αποκάλυψε μια διαφορετική ιστορία: 86% του χυμού αποτελούν μήλο και πορτοκάλι. Ο ανανάς, παρότι εμφανίζεται πρώτος στο όνομα, καταλαμβάνει μόλις 12% της σύνθεσης, ενώ το φρούτο του πάθους περιορίζεται σε… 0,8%.

Νόμιμο αλλά παραπλανητικό

Το φαινόμενο αυτό, όσο απογοητευτικό και αν είναι, είναι απολύτως νόμιμο. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός (ΕΕ) 1169/2011 υποχρεώνει τους παραγωγούς να αναγράφουν τα συστατικά κατά φθίνουσα σειρά βάσει βάρους, όχι όμως και να αντιστοιχούν το όνομα του προϊόντος στις πραγματικές του αναλογίες. Η μόνη απαίτηση είναι η αναγραφή του ποσοστού (QUID) για τα συστατικά που τονίζονται με λέξεις ή εικόνες — κάτι που συχνά γίνεται με μικρή γραμματοσειρά ή δύσκολα ορατό τρόπο.

Η πρακτική αυτή δεν περιορίζεται σε μία εταιρεία. Η σειρά Santàl Dolce di Natura Arancia, για παράδειγμα, επικαλείται στη συσκευασία φράσεις όπως «100% φυσικής προέλευσης» και «χωρίς προσθήκη ζάχαρης». Στην πραγματικότητα, περιέχει 66% συμπυκνωμένο χυμό (60% πορτοκάλι, 5% σταφύλι, 1% λεμόνι), νερό και πρόσθετα. Αντίστοιχα, το Santàl Arancia Rossa διαθέτει μόλις 20% χυμό κόκκινου πορτοκαλιού, παρά το ισχυρό branding περί «φυσικότητας».

Η χρήση λέξεων όπως φυσικό, 100%, καθαρό, δημιουργεί μια ψευδή εντύπωση για την ποιότητα και τη σύνθεση του προϊόντος. Η πρακτική αυτή ονομάζεται σημασιολογικό κάδρο (framing) και έχει τεκμηριωθεί από πολλές μελέτες: η γλώσσα και οι εικόνες επηρεάζουν δραστικά την προσδοκία του καταναλωτή, συχνά σε αντίθεση με την πραγματικότητα του προϊόντος. Σύμφωνα με έρευνες, μόλις 20-30% των καταναλωτών διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες, και ακόμα λιγότεροι προσέχουν τη σειρά ή τα ποσοστά των συστατικών. Η πλειονότητα εστιάζει στο όνομα, τις εικόνες και τις μεγάλες φράσεις της συσκευασίας.

Τι σημαίνει «χυμός»;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και τις διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων:

  • 100% χυμός φρούτων: καθαρός χυμός, χωρίς νερό ή προσθήκες ζάχαρης.
  • Νέκταρ: περιέχει 25–50% χυμό, νερό και πιθανά προσθήκη ζάχαρης.
  • Ροφήματα φρούτων: περιέχουν συνήθως κάτω από 12% χυμό, μαζί με νερό, γλυκαντικά και αρώματα.

Αυτή η ταξινόμηση είναι γνωστή στους ειδικούς, όχι όμως και στους περισσότερους καταναλωτές, που συχνά εξισώνουν όλα τα προϊόντα ως «χυμούς».

Η τιμή της εντύπωσης

Εγγραφείτε και εσείς στα FEA 2025 και ελάτε να γράψουμε ΜΑΖΙ μια ιστορία, που αξίζει να ειπωθεί!

Ας πάρουμε ως παράδειγμα το κόστος των συστατικών: τα μήλα κοστίζουν χονδρικά 0,83–0,98 ευρώ το κιλό. Τέσσερα μήλα (δηλαδή περίπου 1 κιλό) κοστίζουν λιγότερο από 1 ευρώ, ενώ το τελικό προϊόν πωλείται στα 3,50 ευρώ. Η διαφορά αυτή δεν αντικατοπτρίζει την ποιότητα, αλλά την “προσλαμβανόμενη αξία” — ότι αγοράζουμε κάτι εξωτικό και φυσικό, ενώ στην πραγματικότητα αγοράζουμε (κυρίως) μήλο. Το ζήτημα δεν είναι νομικό – είναι ηθικό. Όσο οι εταιρείες ακολουθούν το γράμμα του νόμου, αγνοούν το πνεύμα του: την ειλικρίνεια απέναντι στον καταναλωτή. Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να ξέρει – χωρίς να χρειάζεται μεγεθυντικό φακό.

Η επόμενη φορά που θα αγοράσετε έναν “φυσικό” χυμό με εξωτικά φρούτα στο όνομα, ρίξτε μια ματιά στα μικρά γράμματα. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι τελικά, απλώς πίνετε μήλο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λαχανικό έχει τα περισσότερα φυτοφάρμακα – Ανακοινώθηκε η λίστα “dirty dozen” 2025

Ποιο "κέρδισε" τις φράουλες ως πιο μολυσμένο με φυτοφάρμακα, και ποια μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα της "Βρώμικης Δωδεκάδας" 2025 της Environmental Working Group

Σοκολάτες τύπου Dubai: Νέα αυστηρή προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από την FSA

Νέα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για τις εισαγόμενες σοκολάτες Dubai για παρουσία απαγορευμένων πρόσθετων και χρωστικών και για αδήλωτα αλλεργιογόνα

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλωσης σε παιδιά από φυστικοβούτυρο – Για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων προειδοποιεί το ECDC

Επιδημία Salmonella Infantis σε μικρά παιδιά από φυστικοβούτυρο - Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα