Αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες έχει το σταφύλι σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα
Τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει το σταφύλι μελέτησαν σε μία εκτενή μελέτη-ανασκόπηση επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα. Η ετήσια παραγωγή σταφυλιού είναι περίπου 75 εκατομμύρια τόνοι, με τη μεγαλύτερη παραγωγή να καταγράφεται στην Ευρώπη (περίπου 41%), ακολουθούμενη από την Ασία (29%) και την Αμερική (21%). Το σταφύλι αποτελεί σημαντική πηγή πολυφαινολών, και ιδιαίτερα προανθοκυανιδινών, ανθοκυανινών και ρεσβερατρόλης. Οι πολυφαινόλες είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στις ποικίλες βιολογικές ιδιότητες του σταφυλιού, που είναι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές, αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές.
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του σταφυλιού και η δράση του κατά της παχυσαρκίας
Αναφορικά με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του σταφυλιού, πειράματα έχουν δείξει ότι οι προανθοκυανιδίνες των σπόρων σταφυλιού μπορούν να αναστείλουν τη φλεγμονή σε αρουραίους που εκτέθηκαν στον καπνό τσιγάρου και παρουσίαζαν πνευμονική αρτηριακή υπέρταση. Αυξανόμενο ενδιαφέρον όμως έχει δοθεί και στην αποτελεσματικότητα του σταφυλιού στη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Συγκεκριμένα, το εκχύλισμα σταφυλιού έχει αναφερθεί ότι προλαμβάνει την παχυσαρκία σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και φρουκτόζη, αποκαθιστώντας τη δυσβίωση της μικροχλωρίδας του εντέρου.
Μελέτη σε παχύσαρκα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αποκάλυψε ότι το αλεύρι από σπόρους σταφυλιού βελτίωσε σημαντικά το σωματικό τους βάρους και τα ηπατικά και λιπιδικά τους προφίλ, προωθώντας τη θερμογένεση του καφέ λιπώδους ιστού και αυξάνοντας τις ενεργειακές τους δαπάνες.
Σύμμαχος της καρδιάς και αντίπαλος του διαβήτη
Το σταφύλι παρουσιάζει επίσης υποτασική δράση κι έχει αναφερθεί ότι έχει εξαιρετική αποτελεσματικότητα και στην πρόληψη και τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων. Η προανθοκυανιδίνη από σπόρους σταφυλιού έχει αναφερθεί να βελτιώνει την αναδιαμόρφωση της αριστερής κοιλίας σε υπερτασικούς αρουραίους μειώνοντας τη συστολική αρτηριακή τους πίεση, ελαττώνοντας το οξειδωτικό στρες και ρυθμίζοντας τα επίπεδα των αγγειοδραστικών ουσιών.
Ορισμένα φυσικά προϊόντα σταφυλιού μπορούν να μειώσουν και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μετά τα γεύματα αναστέλλοντας τις δραστηριότητες της αμυλάσης και της α-γλυκοσιδάσης, που είναι σημαντικά ένζυμα για την καθυστέρηση της υδρόλυσης των σύνθετων σακχάρων και τη μείωση της απελευθέρωσης γλυκοζυλικών μονάδων στο αίμα. Όλο και περισσότερα στοιχεία έχουν αποκαλύψει ότι τα εκχυλίσματα σπόρων σταφυλιού και οι προανθοκυανιδίνες είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη και τη θεραπεία της διαβητικής νεφροπάθειας και αμφιβληστροειδοπάθειας.
Πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό
Το σταφύλι έχει βρεθεί να έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε παλαιότερη έρευνα, ο καρπός του σταφυλιού φάνηκε να καταστέλλει την αγγειογένεση με στόχο να διακόψει την παροχή τροφής και ενέργειας για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Τα οφέλη του όμως δε σταματούν εκεί. Μελέτη των Ben Youssef et al. αποκάλυψε πως το εκχύλισμα σπόρων από κόκκινο σταφύλι προστατεύει αποτελεσματικά τους νευρώνες ντοπαμίνης από την τοξική 6-υδροξυντοπαμίνη, μειώνοντας την απόπτωση, το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και αποτρέποντας την απώλεια νευρώνων σε ποντίκια με τη νόσο του Πάρκινσον.
Το κρασί και τα παράγωγα του σταφυλιού
Όπως αποκαλύπτει η κινεζική μελέτη, πληθυσμοί στη Γαλλία με τακτική και μέτρια κατανάλωση κρασιού έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, παρά την καθημερινή πρόσληψη μίας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Επιπρόσθετα, η εκμετάλλευση και η χρήση του πυρήνα σταφυλιού στη βιομηχανία τροφίμων αντί για την απόρριψή του θα μπορούσε να αποτρέψει και περιβαλλοντικά ζητήματα, μειώνοντας τη σπατάλη πόρων και αποκομίζοντας περισσότερα οικονομικά και διατροφικά οφέλη. Μια παραδοσιακή εφαρμογή του σταφυλοπυρήνα στη βιομηχανία τροφίμων είναι ως υπόστρωμα για την παραγωγή ορισμένων οινοπνευματωδών ποτών με απόσταξη. Πολλές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η προσθήκη σταφυλοπυρήνων σε μεγάλη γκάμα προϊόντων διατροφής, όπως π.χ. φυτικών ροφημάτων, γαλακτοκομικών και προϊόντων κρέατος, θα μπορούσε να βελτιώσει τη διατροφική σύνθεση των τελικών προϊόντων και να αυξήσει τη διατροφική τους αξία.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods, στο ειδικό τεύχος με θέμα «Βιοδραστικές Ενώσεις, Αντιοξειδωτικά και Οφέλη για την Υγεία» και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.