O κλάδος τροφίμων προειδοποιεί για τις αναπάντεχες συνέπειες της νομοθετικής αλλαγής
Σε πέντε χρόνια, τα μέλη της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών της Βρετανίας μείωσαν τη συμβολή των branded προϊόντων τους στη βρετανική αγορά κατά 18% σε αλάτι, 19% σε ζάχαρη και 17% σε θερμίδες. Το μέσο θρεπτικό προφίλ βελτιώθηκε κατά 13% βάσει του κυβερνητικού Μοντέλου Θρεπτικής Κατάταξης, με τη μέση βαθμολογία να πέφτει από 3,8 σε 3,3, δηλαδή κάτω από τον κατώφλι του 4 που χαρακτηρίζει ένα προϊόν «λιγότερο υγιεινό». Για να φτάσουν εδώ, οι παραγωγοί επένδυσαν εκτιμώμενα 167 έως 200 εκατομμύρια λίρες μόνο το 2024 σε έρευνα και ανάπτυξη.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι επιστήμονες αποφάσισαν: Αυτό είναι το πιο θρεπτικό λαχανικό στον κόσμο
Η Kellogg’s μείωσε κατά 17% τη ζάχαρη στη σειρά All-Bran διατηρώντας φυτικές ίνες και βιταμίνες. Η Danone UK ολοκλήρωσε τριετές πρόγραμμα που μείωσε κατά 9% τη ζάχαρη σε ολόκληρη τη σειρά Actimel, φέρνοντάς την κάτω από τα 10 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια. Η Premier Foods παρουσίασε μετά από τριετή ανάπτυξη τη σειρά Mr Kipling Delicious & Light με 30% λιγότερη ζάχαρη, μειωμένα λιπαρά και αλάτι και σημαντικά υψηλότερες φυτικές ίνες. Αυτές δεν είναι ακραίες αλλαγές που αλλοιώνουν αναγνωρίσιμα προϊόντα, αλλά σταδιακές μεταβολές που παραγωγοί και φορείς υγείας θεωρούν το πιο βιώσιμο μοντέλο βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών χωρίς να αλλάξουν ριζικά οι καταναλωτικές επιλογές.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα
Η αντίφαση όμως έρχεται από την κυβέρνηση. Η FDF προειδοποιεί ότι προτεινόμενες αλλαγές στο Μοντέλο Θρεπτικής Κατάταξης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναταξινόμηση δημητριακών υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, γιαουρτιών με φρούτα και αναμορφωμένων τροφίμων ως «λιγότερο υγιεινών», εκθέτοντάς τα σε αυστηρότερους περιορισμούς διαφήμισης. Το αποτέλεσμα θα ήταν παράδοξο: ένα προϊόν που βελτιώθηκε για να γίνει υγιεινότερο θα αντιμετωπίζεται νομοθετικά χειρότερα από ένα που δεν αναμορφώθηκε ποτέ, υποσκάπτοντας ακριβώς τα κίνητρα που έχουν οδηγήσει στην πρόοδο των τελευταίων πέντε ετών.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μη παστεριωμένο γάλα: Από τη γαστρεντερίτιδα στην παράλυση – Οι σοβαροί κίνδυνοι που αγνοούν καταναλωτές και η εικόνα στη χώρα μας
Αντί για αυτή την κατεύθυνση, η FDF ζητά επίσπευση της υποχρεωτικής αναφοράς πωλήσεων υγιεινότερων τροφίμων από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων και καταστημάτων εστίασης, ως πιο αποτελεσματικό εργαλείο για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.
Πηγή: Shaping a Healthier Future, Food and Drink Federation (Ιούνιος 2026): https://www.fdf.org.uk/fdf/resources/publications/shaping-a-healthier-future/