ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜαζική δηλητηρίαση σε γάμο στην Κύπρο: Μολυσμένα με δυο παθογόνα και το...

Μαζική δηλητηρίαση σε γάμο στην Κύπρο: Μολυσμένα με δυο παθογόνα και το κοτόπουλο και το ρύζι του κέτερινγκ

4 λεπτά ανάγνωσης

Σαλμονέλα και Bacillus cereus εντοπίστηκαν στα τρόφιμα της γαμήλιας δεξίωσης στη Λεμεσό που προκάλεσε 74 τροφικές δηλητηριάσεις

Την παρουσία σαλμονέλας στο ψημένο κοτόπουλο αλά κρεμ και του βακίλου Bacillus cereus στο ρύζι με φιδέ και στις πένες με μανιτάρια επιβεβαίωσε το Κρατικό Χημείο, στο πλαίσιο της διερεύνησης της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης που σημειώθηκε μετά από γαμήλια δεξίωση στη Λεμεσό. Η υπόθεση διερευνάται από τις αρχές από τις αρχές Ιουνίου, όταν δεκάδες καλεσμένοι άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά τη γαμήλια δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου στη Λεμεσό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στη δεξίωση συμμετείχαν περίπου 400 άτομα, ενώ τα φαγητά, τα γλυκά και τα ποτά είχαν παρασχεθεί από εταιρεία catering της πόλης.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο ρύζι βρέθηκε συχνότερα με αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με 1.734 ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις σε διάστημα 21 ετών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ομαδική αγωγή για σοκολάτα – Κατηγορίες για παραπλάνηση καταναλωτών

- Advertisement -

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 74 περιστατικά με συμπτώματα συμβατά με τροφική δηλητηρίαση. Από αυτά, 39 αφορούσαν κατοίκους της Λεμεσού, εκ των οποίων 15 χρειάστηκαν νοσηλεία. Άλλα 35 περιστατικά καταγράφηκαν στην Πάφο, με τρεις νοσηλείες, ενώ τρία ακόμη άτομα νοσηλεύτηκαν στη Λευκωσία. Ανάμεσα στους ασθενείς περιλαμβάνονται και παιδιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αποξηραμένα βερίκοκα: Το “μυστικό” των μικροκυμάτων αποκαλύπτει μελέτη του Πανεπιστημίου Lavras

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Ο Διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου, δήλωσε ότι είχαν ληφθεί συνολικά εννέα δείγματα από τα τρόφιμα που προσφέρθηκαν στους καλεσμένους της εκδήλωσης, ενώ αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα των υπόλοιπων αναλύσεων. Όπως ανέφερε, δεν αποκλείεται να απαιτηθεί περαιτέρω διερεύνηση για πιθανή παρουσία τοξινών. Με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα του Κρατικού Χημείου, τα συγκεκριμένα τρόφιμα κρίνονται ακατάλληλα για κατανάλωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο σε μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ για παραβίαση κώδικα δεοντολογίας σε γάλα και γαλακτοκομικά

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο της έρευνας, ολοκληρώνοντας την καταγραφή των συνεντεύξεων από τους επηρεαζόμενους και αναμένοντας την έκθεση γεγονότων από το επαρχιακό γραφείο Λεμεσού. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα συνταχθεί το τελικό πόρισμα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου θα ακολουθήσουν δικαστικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά πληροφορίες για πιθανό δεύτερο περιστατικό τροφικής δηλητηρίασης σε άλλη γαμήλια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο και εξυπηρετήθηκε από την ίδια εταιρεία catering, ο Διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί οποιαδήποτε σχετική καταγγελία ή ενημέρωση προς τις αρμόδιες αρχές. Παράλληλα, απηύθυνε εκ νέου έκκληση σε άτομα που ενδεχομένως παρουσίασαν συμπτώματα να επικοινωνήσουν με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες.

Οι πρώτες ενδείξεις είχαν στρέψει τις έρευνες προς το κοτόπουλο αλά κρεμ, καθώς προκαταρκτικές αναλύσεις είχαν καταδείξει πιθανή παρουσία σαλμονέλας. Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές εξέταζαν και το ενδεχόμενο εμπλοκής μικροοργανισμών που παράγουν τοξίνες, καθώς ορισμένοι από τους παθόντες παρουσίασαν συμπτώματα σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση των γευμάτων.

Αμέσως μετά την ενημέρωση των αρχών από τους νεόνυμφους, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες προχώρησαν σε επιτόπιους ελέγχους, λήψη δειγμάτων τροφίμων και νερού, καθώς και σε συνεντεύξεις με τους επηρεαζόμενους. Παράλληλα, ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία του υποστατικού όπου είχε παρασκευαστεί το φαγητό, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης. Η επιβεβαίωση της παρουσίας σαλμονέλας και Bacillus cereus στα τρόφιμα της δεξίωσης αποτελεί μέχρι στιγμής το σημαντικότερο εύρημα της έρευνας, η οποία συνεχίζεται μέχρι την ολοκλήρωση όλων των εργαστηριακών αναλύσεων και την έκδοση του τελικού πορίσματος.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιο ρύζι βρέθηκε συχνότερα με αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με 1.734 ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις σε διάστημα 21 ετών

Μελέτη που ανέλυσε ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF την περίοδο 2002-2023 καταγράφει τα συχνότερα προβλήματα στο ρύζι, από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μυκοτοξίνες έως βαρέα μέταλλα και μη εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Η υπόθεση φωτίζει τις απαιτήσεις που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής αρτοσκευασμάτων

PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα

Σε αποκλειστική συνέντευξη, η Δρ Έρη Μπιζάνη εξηγεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα για τα PFAS στο πόσιμο νερό της Ελλάδας, τι δείχνουν οι διαθέσιμες μετρήσεις και ποιες περιοχές απαιτούν αυξημένη επιτήρηση.