Είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά;
Τα συμπληρώματα διατροφής Green powders αντικατοπτρίζουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν τα φρούτα και τα λαχανικά, σε μορφή σκόνης που είναι δημοφιλή και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Οι πράσινες σκόνες είναι κάτι αντίστοιχο με το συμπλήρωμα πρωτεΐνης, που διαφημίζονται πως διαθέτουν θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα όπως ακριβώς τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι ειδικοί ωστόσο τονίζουν πως, όπως κάθε συμπλήρωμα, δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν την ημερήσια πρόσληψη των τροφών αυτών, αλλά να λαμβάνονται ως επιπλέον ενίσχυση.
Όπως αναφέρει στο Health, ο Crystal Scott, RD, LD, πιστοποιημένος εγγεγραμμένος διαιτολόγος στο Top Nutrition Coaching, οι πράσινες σκόνες είναι αφυδατωμένα φρούτα και λαχανικά ή άλλες φορές προβιοτικά ή άλλα θρεπτικά συστατικά. Αναλόγως την εκάστοτε επωνυμία, περιέχουν από 25 έως 40 διαφορετικά συστατικά όπως σπανάκι, λάχανο, φύκια, μαϊντανό, παντζάρια, καρότα, χόρτα, βατόμουρα, σμέουρα, εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού, ίνες και μανιτάρια, και είναι σχεδιασμένες να αραιώνονται σε νερό. Έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στον άνθρωπο όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να λείπουν από τη διατροφή του και να τον βοηθήσουν να φτάσουν τον ημερήσιο στόχο, λέει η Roxana Ehsani, RD, LDN, πιστοποιημένη αθλητική διαιτολόγος και εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος στο Μαϊάμι της Φλόριντα, στο Health.
Οι ρυθμοί της καθημερινότητας, και η κρίση κόστους διαβίωσης που τους έχει αυξήσει, είναι μια από τις αιτίες που οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν τα φρούτα και τα λαχανικά που θα έπρεπε. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2019, το 33% των ευρωπαίων δεν κατανάλωνε καθόλου φρούτα και λαχανικά, ενώ μόνο 1 στους 10 κατανάλωνε τις συνιστώμενες 5 μερίδες ή περισσότερες καθημερινά. Το ποσοστό αυτό ταυτίζεται απόλυτα και με την Ελλάδα που μόλις το 12% κατανάλωνε την προβλεπόμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
Σύμφωνα με έρευνες, τα πράσινα συμπληρώματα μπορεί να έχουν πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία. Σε μια μελέτη αποδείχθηκε πως προάγουν την υγεία του εντέρου μέσω της ανάπτυξης ωφέλιμων βακτηρίων και μειώνοντας τη φλεγμονή. Μια ακόμη μελέτη ανακάλυψε ότι ένα συμπλήρωμα χόρτου σε σκόνη βελτίωσε τους δείκτες της ανοσοποιητικής λειτουργίας και μείωσε τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα. Ωστόσο σύμφωνα με τον Scott, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μελέτες σε μεγαλύτερο πληθυσμό και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να αποδειχθεί αναμφισβήτητα η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων αυτών.
Εκτός από το ότι οι πράσινες σκόνες είναι πολύ πιο ακριβές από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αφού μπορεί να φτάσουν το δεκαπλάσιο της τιμής τους, μπορεί ακόμη να επιδράσουν στην “ψυχολογική νοοτροπία” του ατόμου, σύμφωνα με το Scott. Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι μπορεί να διαμορφώσουν λανθασμένη εντύπωση για την συνιστώμενη ποσότητα και να οδηγηθούν είτε σε αύξηση βάρους είτε σε γαστρεντερικά δυσλειτουργία, λόγω της υπερκατανάλωσης των συμπληρωμάτων αυτών. Σε κάθε περίπτωση οι υποδείξεις των ειδικών είναι μια ισορροπία μεταξύ της πρόληψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών και της σκόνης.
“Ως εγγεγραμμένος διαιτολόγος διατροφολόγος για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν συνιστώ γενικά αυτά τα προϊόντα”, είπε η Liz Weinandy, MPH, RDN, LD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του The Ohio State University, στο Health. “Βρίσκω ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν λαχανικά σε σκόνη δεν εστιάζουν στην πραγματική τροφή που τρώνε”.
Εάν θέλετε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε “πράσινα” συμπληρώματα στο διατροφικό σας πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο ένα συμπλήρωμα για την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, σημείωσε ο Ehsani. “Δεν πρέπει να προτιμάτε μια σκόνη λαχανικών αντί της κατανάλωσης ενός φλιτζανιού με φυλλώδη λαχανικά ή ένα κομμάτι φρούτου. Η περιεκτικότητα σε νερό στα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να σας βοηθήσει να χορτάσετε περισσότερο, να σας κρατήσει ενυδατωμένους και να νιώθετε πιο ικανοποιημένοι”, συμπλήρωσε.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνεται το μέγεθος μερίδας που συνίσταται στην ετικέτα του εκάστοτε προϊόντος, και φυσικά να συμβουλεύονται το διαιτολόγο/ διατροφολόγο για εξατομικευμένες συμβουλές. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες που καθορίζονται κυρίως από την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό, το φύλλο και τα επίπεδα άσκησης.