Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
17.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καθαρότερος ο αέρας στην ΕΕ αλλά το 2022 σκότωσε 239.000 ανθρώπους

ΑρχικήΝέαΚαθαρότερος ο αέρας στην ΕΕ αλλά το 2022 σκότωσε 239.000 ανθρώπους
spot_img

 Η ρύπανση του αέρα με μικροσωματίδια σκότωσε 239.000 ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2022, μείωση κατά 5% σε ετήσια βάση.

Η ρύπανση του αέρα με μικροσωματίδια σκότωσε 239.000 ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2022, αριθμός που σημαίνει πτώση κατά 5% σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύεται σήμερα.

- Advertisement -

«Τουλάχιστον 239.000 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2022 οφείλονται σε έκθεση στην ρύπανση μικροσωματιδίων (PM2,5) μεγαλύτερη από την συνιστώμενη συγκέντρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των 5 µg/m3», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ευρωπαϊκού οργανισμού με έδρα την Κοπεγχάγη.

Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των οφειλόμενων στα μικροσωματίδια θανάτων στην Ιταλία, την Πολωνία και την Γερμανία.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο αριθμός των θανάτων είναι μειωμένος σε σχέση με το 2021, όταν τα μικροσωματίδια που εισχωρούν εις βάθος στους πνεύμονες είχαν σκοτώσει 253.000 ανθρώπους.

Η πτωτική αυτή τάση επιβεβαιώνεται και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Ανάμεσα στο 2005 και στο 2022, ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε κατά 45%, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό, γεγονός που αφήνει περιθώρια για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των θανάτων κατά 55%, όπως ορίζεται στο σχέδιο δράση «Μηδενική Ρύπανση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2030.

Παράλληλα, 70.000 θάνατοι οφείλονται στην έκθεση της ρύπανσης με όζον (O3), που προέρχεται κυρίως από την οδική κυκλοφορία και τις βιομηχανικές δραστηριότητες.

Όσο για το διοξείδιο του αζώτου (NO2), αέριο που προέρχεται κυρίως από τα οχήματα και τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, 48.000 θάνατοι οφείλονται σε αυτό, σύμφωνα με την έκθεση που επισημαίνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει η σημαντικότερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία των Ευρωπαίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σόγια και προϊόντα σόγιας : Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην προσφέρεται και χρησιμοποιείται σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα