Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
28.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καθαρότερος ο αέρας στην ΕΕ αλλά το 2022 σκότωσε 239.000 ανθρώπους

ΑρχικήΝέαΚαθαρότερος ο αέρας στην ΕΕ αλλά το 2022 σκότωσε 239.000 ανθρώπους
spot_img

 Η ρύπανση του αέρα με μικροσωματίδια σκότωσε 239.000 ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2022, μείωση κατά 5% σε ετήσια βάση.

Η ρύπανση του αέρα με μικροσωματίδια σκότωσε 239.000 ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2022, αριθμός που σημαίνει πτώση κατά 5% σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύεται σήμερα.

- Advertisement -

«Τουλάχιστον 239.000 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2022 οφείλονται σε έκθεση στην ρύπανση μικροσωματιδίων (PM2,5) μεγαλύτερη από την συνιστώμενη συγκέντρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των 5 µg/m3», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ευρωπαϊκού οργανισμού με έδρα την Κοπεγχάγη.

Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των οφειλόμενων στα μικροσωματίδια θανάτων στην Ιταλία, την Πολωνία και την Γερμανία.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο αριθμός των θανάτων είναι μειωμένος σε σχέση με το 2021, όταν τα μικροσωματίδια που εισχωρούν εις βάθος στους πνεύμονες είχαν σκοτώσει 253.000 ανθρώπους.

Η πτωτική αυτή τάση επιβεβαιώνεται και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Ανάμεσα στο 2005 και στο 2022, ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε κατά 45%, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό, γεγονός που αφήνει περιθώρια για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των θανάτων κατά 55%, όπως ορίζεται στο σχέδιο δράση «Μηδενική Ρύπανση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2030.

Παράλληλα, 70.000 θάνατοι οφείλονται στην έκθεση της ρύπανσης με όζον (O3), που προέρχεται κυρίως από την οδική κυκλοφορία και τις βιομηχανικές δραστηριότητες.

Όσο για το διοξείδιο του αζώτου (NO2), αέριο που προέρχεται κυρίως από τα οχήματα και τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, 48.000 θάνατοι οφείλονται σε αυτό, σύμφωνα με την έκθεση που επισημαίνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει η σημαντικότερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία των Ευρωπαίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα