Τελικά πού μπορείς να νιώθεις ασφαλής για τα τρόφιμα που καταναλώνεις;
Η κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων είναι μια σχετικά νέα έννοια στην Ινδία, με το σύστημα κανονισμών για την ασφάλεια των τροφίμων των εθνών να θεσπίζεται μόλις το 2006.
H Ινδία αντιμετωπίζει πολλά από τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι αναπτυσσόμενες οικονομίες τροφίμων, όπως:
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται κι άλλες μολυσμένες γατοτροφές – Κατοικίδια οδηγούνται σε ευθανασία και κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες τους
- Χαμηλή συνειδητοποίηση των αναγκών για την ασφάλεια των τροφίμων. Μέχρι πρόσφατα, πολλοί άνθρωποι στην Ινδία δεν γνώριζαν τις πρακτικές υγιεινής των τροφίμων και τους κινδύνους από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Έξω από τα αστικά επίκεντρα, ακόμη και πολίτες που γνωρίζουν τους κινδύνους μόλυνσης θεωρούν την ασφαλή τροφή ως είδος πολυτέλειας.
- Περιορισμένη υποδομή. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων ενδέχεται να μην διαθέτουν τους πόρους για τη διατήρηση της σωστής υγιεινής, με αποτέλεσμα τη μόλυνση και την εκδήλωση τροφιμογενών ασθενειών. Μόνο στην Ινδία, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 100 εκατομμύρια τροφιμογενείς ασθένειες κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα κατά μέσο όρο 120.000 θανάτους.
- Σκόπιμη νόθευση τροφίμων. Μια ανασκόπηση του 2022 από το FSSAI διαπίστωσε μια αξιοσημείωτη αύξηση στον εντοπισμό περιπτώσεων νοθείας τροφίμων με την πάροδο των ετών, από μόλις 15% το 2012 σε 28% το 2019 . Η ανίχνευση παραμένει πρόβλημα, εφόσον οι κατασκευαστές αγνοούν τις απαιτήσεις εγγραφής προϊόντος που είναι νομικά υποχρεωμένοι να πληρούν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμφιαλωμένο νερό: Νέα αγωγή κατά εταιρείας για το θάνατο άνδρα από οξεία ηπατική ανεπάρκεια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση δημοφιλούς μπαχαρικού από μεγάλο σούπερ μάρκετ – Για ποιους αποτελεί σοβαρή απειλή
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκαριστικό! Άνδρας ανακαλύπτει νεκρό φίδι στο παγωτό του!
Σε χώρες σαν κι αυτή λοιπόν, οι επισκέπτες οφείλουν να είναι διπλά προσεκτικοί. Και αυτό συνήθως τους οδηγεί στην επιλογή πολυτελών εστιατορίων που ελπίζουν να τους παρέχουν την προσοχή που τους πρέπει. Μπορούν όμως κι εκεί να είναι σίγουροι;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Aνάκληση σάλτσας παρμεζάνας λόγω κινδύνου αλλαντίασης
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, πολλαπλές παραβιάσεις της ασφάλειας των τροφίμων ανακαλύφθηκαν στις εγκαταστάσεις του πολυτελούς εστιατορίου «4 Seasons Multi Cuisine Restaurant» που βρίσκεται στο Hyderabad. Η επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2025 αποκάλυψαν σημαντικά προβλήματα στις πρακτικές αποθήκευσης αλλά σοβαρά προβλήματα υγιεινής. Η ειδική ομάδα κατέγραψε μια «βαριά προσβολή από κατσαρίδες» στις εγκαταστάσεις του εστιατορίου και είπαν ότι οι κατσαρίδες ήταν «παρούσες παντού στην κουζίνα». Επιπλέον, βρήκαν περιττώματα αρουραίων στον αποθηκευτικό χώρο, γεγονός που υποδηλώνει επίσης μόλυνση από τρωκτικά.
Η κατάσταση των ψυγείων χαρακτηρίστηκε «άθλια». Μερικά από τα τρόφιμα στο ψυγείο δεν ήταν καλυμμένα και όλα στερούνταν ετικετών. Ωμά και ημιμαγειρεμένα είδη βρέθηκαν αποθηκευμένα μαζί – κάτι που αποτελεί επίσης παραβίαση των κανόνων ασφάλειας των τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός για χάπια αδυνατίσματος με επικίνδυνη ουσία – Προκαλούν οξεία ηπατίτιδα ακόμη και θάνατο
Οι αξιωματούχοι παρατήρησαν ότι το κλιματιστικό στο ψυγείο είχε διαρροή πάνω στα ακάλυπτα τρόφιμα. Στην κουζίνα, οι αποχετεύσεις στο πάτωμα δεν είχαν καπάκια. Επιπλέον, το δάπεδο ήταν σπασμένο και γεμάτο με υπολείμματα τροφίμων. Οι καμινάδες ήταν λιπαρές και ακάθαρτες. Επιπλέον, ο χώρος πλυσίματος στις εγκαταστάσεις ήταν σε «πολύ ανθυγιεινή κατάσταση», σύμφωνα με τους υπεύθυνους για την ασφάλεια των τροφίμων. Σημείωσαν στάσιμα νερά, βουλωμένες αποχετεύσεις και σκουπίδια απορριμμάτων τροφίμων.
Οι εικόνες που δημοσίευσαν οι αρχές είναι αποκαλυπτικές.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.