Η ΕΕ θέτει προς ανοιχτή συζήτηση τις αναλυτικές μεθόδους των κρατών-μελών σχετικά με τα μικροβιολογικά κριτήρια για τα τρόφιμα.
Η πρωτοβουλία της ΕΕ έχει ως στόχο να καθορίσει τις αναλυτικές μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών όταν ελέγχουν την εφαρμογή από τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων των κανόνων που προβλέπονται στον κανονισμό 2073/2005 της Επιτροπής σχετικά με τα μικροβιολογικά κριτήρια για τα τρόφιμα.
Το εν λόγω σχέδιο πράξης θα είναι ανοικτό για σχόλια επί 4 εβδομάδες. Η ανατροφοδότηση θα ληφθεί υπόψη για την οριστικοποίηση της παρούσας πρωτοβουλίας και η καταληκτική ημερομηνία των προτάσεων είναι 2 Ιουλίου 2024.
Ισχύουσα μεθοδολογία σύμφωνα με τον κανονισμό 2073/2005 της Επιτροπής
- Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα τρόφιμα που χειρίζονται, προμηθεύουν ή επεξεργάζονται πληρούν όλα τα σχετικά μικροβιολογικά κριτήρια που καθορίζονται στον κανονισμό 2073/2005 της Επιτροπής.
- Τα μέτρα που πρέπει να λάβει ένας υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων για να συμμορφωθεί ποικίλλουν ανάλογα με τις δραστηριότητες που ασκεί. Ορισμένες επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να λαμβάνουν δείγματα και να εξετάζουν τα τρόφιμα με τη συχνότητα που ορίζει ο κανονισμός. Άλλες θα πρέπει απλώς να διατηρούν ορθή πρακτική υγιεινής και επαρκή έλεγχο της θερμοκρασίας. Τέλος, ορισµένες επιχειρήσεις τροφίµων θα χειρίζονται µόνο τρόφιµα για τα οποία ο κανονισµός δεν θέτει σχετικά κριτήρια.
- Ο κανονισμός απαιτεί από δύο τύπους υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων να λαμβάνουν δείγματα από τους χώρους επεξεργασίας και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τροφίμων (περιβαλλοντική παρακολούθηση):
- Παραγωγούς αποξηραμένων βρεφικών παρασκευασμάτων ή αποξηραμένων τροφίμων για ειδικό ιατρικό σκοπό που προορίζονται για βρέφη κάτω των έξι μηνών και ενέχουν κίνδυνο από Cronobacter spp. πρέπει να παρακολουθούνται για πιθανή παρουσία εντεροβακτηριοειδών.
- Οι παραγωγοί έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων που ενδέχεται να ενέχουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από λιστέρια.
- Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να επαληθεύουν ότι οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων συμμορφώνονται με τη νομοθεσία που αφορά την επιχείρησή τους. Αυτό περιλαμβάνει τον κανονισμό 2073/2005 της Επιτροπής. Η κατευθυντήρια οδηγία 27 της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας συνοδεύεται από έναν κατάλογο ελέγχου για να βοηθήσει τους υπαλλήλους επιβολής της νομοθεσίας να αξιολογήσουν τη συμμόρφωση ενός υπευθύνου επιχείρησης τροφίμων με τον κανονισμό. Ο κατάλογος ελέγχου καθοδηγεί τους υπαλλήλους επιβολής να εξετάσουν πώς ένας υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων έχει:
- Προσδιορισμένα σχετικά κριτήρια
- Δειγματοληψία και δοκιμή τροφίμων
- Λήψη μέτρων εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών δεν ήταν ικανοποιητικά
- Ανάλυση των τάσεων των αποτελεσμάτων των δοκιμών
- Διεξαγωγή περιβαλλοντικής παρακολούθησης
- Συμμορφωθεί με την απαίτηση επισήμανσης του κανονισμού για τον κιμά και τα παρασκευάσματα κρέατος
- Αποδείξει τη συμμόρφωση με τα κριτήρια