Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κορυφαία ιολόγος του ΠΟΥ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο COVID να “ξέφυγε” από εργαστήριο

ΑρχικήΝέαΚορυφαία ιολόγος του ΠΟΥ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο COVID να "ξέφυγε" από εργαστήριο
spot_img

Η θεωρία της διαρροής του COVID-19 από εργαστήριο που κάποτε απορρίφθηκε από τον ΠΟΥ ως ξεκάθαρη συνωμοσία, έχει αποκτήσει αυξανόμενη δημοτικότητα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε απορρίψει τη θεωρία διαρροής εργαστηρίου Covid υπέρ της ιστορίας προέλευσης κατεψυγμένων τροφίμων του Πεκίνου, ισχυρίστηκε πρόσφατα η Marion Koopmans, κορυφαίο στέλεχος του οργανισμού.

Η Koopmans, που τελεί μια παγκοσμίου φήμης ιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus στο Ρότερνταμ και μία αοό τους 12 επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση της προέλευσης της πανδημίας, αναγνώρισε ότι η απόφαση του ΠΟΥ δεν ήταν σώφρων, 3 χρόνια μετά την εμφάνισή της, μιλώντας στο podcast του BBC,  Fever: The Hunt for Covid’s Origin.

Η αρχική έρευνα του ΠΟΥ τον Ιανουάριο του 2021 υπέδειξε ότι ο ιός ταξίδεψε από τη Γιουχάν της Κίνας. Βάσει των ερευνών τους κατέληξαν σε 4 πιθανές θεωρίες, οι οποίες θα μπορούσαν όλες να υφίστανται. Η φυσική προέλευση του ιού και πιο αναλυτικά η “μετανάστευσή” του στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας κρίθηκε η πιο πιθανή.

Αλλά τώρα, η Koopmans καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλα είναι πιθανά και πως η θεωρία της διαρροής του COVID-19 από το εργαστήριο δεν θα έπρεπε να έχει απορριφθεί ως συνομωσία, μιλώντας με τον δημοσιογράφο John Sudworth, πρώην ανταποκριτή του BBC στο Πεκίνο.

Η θεωρία της διαρροής του COVID-19 από τις εγκαταστάσεις ενός εργαστηρίου, που κάποτε απορρίφθηκε ως ξεκάθαρη συνωμοσία, έχει αποκτήσει αυξανόμενη δημοτικότητα και  επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ο ιός πρωτοεμφανίστηκε μίλια μακριά από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν (WIV), όπου οι ερευνητές ήταν γνωστό ότι εργάζονταν σε κοροναϊούς που βρέθηκαν σε νυχτερίδες.

Οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Covid πιθανότατα εμφανίστηκε φυσικά, μεταδιδόμενος από τα ζώα στον άνθρωπο – αυτό που είναι γνωστό ως ζωονόσος.

Τέτοιες θεωρίες έχουν επισημάνει σε μεγάλο βαθμό τη χονδρική αγορά θαλασσινών Huanan της Γουχάν, όπου διατηρούνταν και πωλούνταν πολλά είδη ζωντανών ζώων, ως πιθανή τοποθεσία όπου θα μπορούσε να έχει συμβεί μια τέτοια μόλυνση.

Σύμφωνα με την Koopmans, η κινεζική κυβέρνηση φέρεται να αρνήθηκε να συζητήσει τη θεωρία της διαρροής του εργαστηρίου εκτός εάν η τελική έκθεση ανέφερε ότι δεν χρειαζόταν περαιτέρω έρευνα και απέκρυψε βασικά δεδομένα και δείγματα από επιστήμονες του ΠΟΥ. Αλλά τόνισε ότι η Κίνα δεν προσπάθησε να ελέγξει τις πληροφορίες που εξήγαγαν από την έρευνα, παρά μόνο τη δουλειά των επιστημόνων.

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για συγκάλυψη, καταπνίγοντας τις προσπάθειες να ερευνηθεί ένα εργαστήριο στη Γιουχάν που πειραματιζόταν με παρόμοιους ιούς μήνες πριν εμφανιστεί στην πόλη η τότε θεωρούμενη ως επιδημία.

Η Koopmans δεν είναι η μόνη που αναθεωρεί την προέλευση του COVID.

Σε προηγούμενο επεισόδιο του podcast Fever, ο καθηγητής Ian Lipkin, επιδημιολόγος με έδρα το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης θεωρούσε ότι Covid δεν δημιουργήθηκε σκόπιμα σε εργαστήριο και ότι η φυσική προέλευση παραμένει το πιο πιθανό σενάριο. Αλλά ένα άλλο εργαστήριο , το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Γιουχάν, που βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την αγορά Χουανάν, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού ως μια πιθανή πηγή, έχει γνωστοποιηθεί για το ότι συνέλεξε χιλιάδες δείγματα αίματος και κοπράνων από άγριες νυχτερίδες με το προσωπικό που εργαζόταν εκεί να μην φορούσε πάντα το συνιστώμενο επίπεδο ΜΑΠ ενώ το έκανε. Νωρίτερα τον Ιούνιο, μια επιστήμονας από την Κίνα, η Δρ Shi Zhengli, κορυφαία ιολόγος με έδρα το WIV, είχε εκφράσει ανησυχίες ότι ο Covid θα μπορούσε να είχε διαρρεύσει από το εργαστήριό της.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο