Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024
13.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λαδόκολλα: είναι ασφαλής η χρήση της στη μαγειρική; Τι απάντησε επιστήμονας τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΛαδόκολλα: είναι ασφαλής η χρήση της στη μαγειρική; Τι απάντησε επιστήμονας τροφίμων
spot_img

Η Επιστήμονας Τροφίμων Άννα Λεκατσά, απαντά σε αναγνώστρια του cibum για τη χρήση λαδόκολλας στην κουζίνα και τη μαγειρική.

Αναγνώστρια του Cibum απέστειλε ερώτημα, για το εάν και κατά πόσο, είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας στην κουζίνα και τη μαγειρική. Στο θέμα απάντησε η Άννα Λεκατσά Γεωπόνος-Επιστήμονας Τροφίμων, Senior Consultant AG ADVENT AE

Το Mail της αναγνώστριας:

 Καλησπέρα σας, ονομάζομαι Γ. Δ. και σας παρακολουθώ στενά.!!Συγχαρητήρια για την πολύτιμη πληροφόρηση που μας παρέχετε!! θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο ασφαλής είναι η χρήση της λαδόκολλας, υπάρχουν μέγιστα όρια θερμοκρασίας στη χρήση της που την καθιστούν πιο ασφαλή? Την χρησιμοποιώ καθημερινά για πατάτες, πίτες κέικ για τη κόρη μου και ενώ έχω αναζητήσει στο διαδίκτυο πληροφορίες για το πόσο ασφαλής είναι η χρήση της δυστυχώς δεν έχω βρει κάτι σχετικό. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Η απάντηση της Άννας Λεκατσά Γεωπόνου-Επιστήμονα Τροφίμων, Senior Consultant AG ADVENT AE

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για να κάνουν τις σωστές επιλογές και να χρησιμοποιούν σωστά τη λαδόκολλα

Το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα) που χρησιμοποιείται στην κουζίνα μας είναι γενικά ασφαλές, αλλά μπορεί να περιέχει χημικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν στο φαγητό μας κατά τη χρήση.

Τέτοιες ουσίες μπορεί να είναι οι υπερφθοροαλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) που χρησιμοποιούνται σε πολυάριθμες εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές. Η ευρεία χρήση τους, σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητά τους στο περιβάλλον, έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη μόλυνση του περιβάλλοντος. Η επιμόλυνση των τροφίμων με τις ουσίες αυτές οφείλεται κυρίως στη βιοσυσσώρευση σε υδάτινες και χερσαίες τροφικές αλυσίδες και η διατροφή είναι η κύρια πηγή έκθεσης σε PFAS. Ωστόσο, η χρήση υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τα οποία περιέχουν PFAS είναι πιθανό να συμβάλλει στην έκθεση του ανθρώπου σε αυτές τις ουσίες.

Άλλες τοξικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν από το χαρτί στο φαγητό μας είναι τα βαρέα μέταλλα, όπως το κάδμιο και ο μόλυβδος.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέγουμε και να χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας χαρτί, κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα, από αξιόπιστες μάρκες για να εκμηδενίσουμε τυχόν πιθανούς κινδύνους.

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν η λαδόκολλα που επιλέγουμε είναι κατάλληλη και ασφαλής για τη χρήση που τη θέλουμε;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η επισήμανση, διαφήμιση και παρουσίαση ενός υλικού που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο πρέπει να είναι σαφείς, πλήρεις και δεν πρέπει να παραπλανούν τους καταναλωτές.

Οι παραγωγοί και οι συσκευαστές οφείλουν να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες στην επισήμανση των υλικών, έτσι θα πρέπει να διαβάσουμε τα ακόλουθα στην ετικέτα της συσκευασίας της λαδόκολλας:

·         τη φράση «για επαφή με τρόφιμα» ή ειδική ένδειξη σχετικά με τη χρήση ή το ακόλουθο σύμβολο:

·         ειδικές οδηγίες, που πρέπει να τηρούνται για την ασφαλή και ορθή χρήση.

Στην περίπτωση της λαδόκολλας, θα πρέπει να διαβάσουμε οδηγίες σχετικά με το μέγιστο χρόνο και τη θερμοκρασία ψησίματος, για παράδειγμα «κατάλληλο για χρήση σε φούρνο έως 200οC, max 60 λεπτά».

Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουμε που μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε, πχ αν η λαδόκολλα είναι κατάλληλη για air fryer ή τηγάνι ή συσκευασία τροφίμων στο ψυγείο. Υποχρεωτικά θα πρέπει να βρούμε αυτή την πληροφορία στην ετικέτα.

Μπορεί επίσης να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί και να πρέπει να λαμβάνουμε κάποιες προφυλάξεις κατά τη χρήση της λαδόκολλας, όπως πχ να μην τη χρησιμοποιούμε σε επαφή με φωτιά (barbeque) ή ότι δεν είναι ή είναι κατάλληλη για πολλαπλή χρήση, πληροφορίες που οφείλει να παρέχει η εταιρεία που τις διαθέτει στην αγορά, με σαφή ένδειξη στην ετικέτα.

Αν χρειαζόμαστε συμπληρωματικές διευκρινίσεις σχετικά με τη χρήση της λαδόκολλας, μπορούμε να απευθυνθούμε στον παραγωγό, θα βρούμε τα στοιχεία επικοινωνίας του στην ετικέτα.

Για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, πρέπει να ελέγχουμε ότι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες στην επισήμανση της λαδόκολλας. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις οδηγίες και τις προειδοποιήσεις που παρέχονται, μπορούμε να κάνουμε ασφαλή χρήση του υλικού στην κουζίνα μας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα θέματα του cibum με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα το 2024

Τα θέματα του Cibum που κέντρισαν το ενδιαφέρον των Ελλήνων καταναλωτών και "κέρδισαν" εκατοντάδες χιλιάδες χτυπήματα.

Το τυρί που πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες γυναίκες

Το βακτήριο Listeria monocytogenes αποτελεί αναγνωρισμένη και σημαντική απειλή για τις εγκύους και το έμβρυο που κυοφορούν.

210 ανακλήσεις σαμπουάν, αφρόλουτρων και καλλυντικών τον Δεκέμβριο – Περιέχουν επικίνδυνα χημικά

Δείτε τη λίστα με τα καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο