Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Λεμονίντζα”: Τι περιέχει το νέο ελληνικό αφέψημα που κατακτά διεθνή βραβεία

ΑρχικήΝέα"Λεμονίντζα": Τι περιέχει το νέο ελληνικό αφέψημα που κατακτά διεθνή βραβεία
spot_img

Μια επιχείρηση από τη Ροδόπη μας ξανασυστήνει τα ελληνικά βότανα και μια άλλη μας «σερβίρει» τραχανά με φασκόμηλο.

Τα βότανα, αυτό το κομμάτι του αγροδιατροφικού τομέα με τις πολλές και εξαιρετικές δυνατότητες, βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης/συνέντευξης που οργανώθηκε στο ΕΤΒΑVIPE Studio που λειτουργεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου της Κομοτηνής και αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Φιλοξενούμενοι στο στούντιο: η Αγγελική Δράκου, ιδιοκτήτρια μιας μικρής οικογενειακής επιχείρησης με το όνομα «Γκρίζο – Πράσινο» και ο πατέρας Σπυρίδωνας, ο οποίος, πέρα από ιερέας είναι και μέλος μιας οικογενειακής επιχείρησης ζυμαρικών που αξιοποιεί στα προϊόντα της (και) βότανα. «Στόχος μας είναι να συστήσουμε ξανά τα ελληνικά βότανα στους Έλληνες, αυτή τη φορά και από την πλευρά της γαστρονομία, όχι μόνο ως φάρμακο στις περιπτώσεις που κάποιος αρρωστήσει» σημειώνει η κ. Δράκου, θέλοντας να εξηγήσει το πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα.

Όπως λέει, «οι περισσότερες άλλες εταιρείες του χώρου δίνουν έμφαση στις φαρμακευτικές ιδιότητες των βοτάνων ενώ εμείς θέλουμε να τονίσουμε και να αναδείξουμε ότι το βότανο πρώτα πρέπει να είναι απόλαυση».

Συστήνοντάς μας την επιχείρησή τους, λέει εξαρχής ότι οι ίδιοι είναι και οι παραγωγοί των βοτάνων και ότι δεν τα αγοράζουν από τρίτους. Διευκρινίζει επίσης ότι τα βότανα που παράγουν είναι βιολογικά. Η γκάμα των προϊόντων τους περιλαμβάνει 18 διαφορετικά βότανα άλλα γνωστά και άλλα λιγότερα γνωστά στους καταναλωτές, όπως είναι η Αχιλλέα, ή Αχίλλαια ή χιλιόφυλλο το οποίο φύεται σε άφθονες ποσότητες στα ελληνικά βουνά, και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για γαστρονομία καθώς είναι πολύ αρωματικό.

«Τα βότανα ως αφέψημα μπορούμε να το πίνουμε δυο τρεις φορές την ημέρα’’, λέει η κ.Δράκου ‘’δίχως κατ΄ ανάγκη να είναι κάθε φορά το ίδιο με το προηγούμενο. Μπορούμε να πίνουμε αυτό που ταιριάζει καλύτερα με τη διάθεση που έχουμε εκείνη τη στιγμή. Εμείς ερχόμαστε να ξανασυστήσουμε τα βότανα ως κάτι που ταιριάζει στο κομμάτι της ευεξίας».

Οι οικοδεσπότες μπήκαν στον πειρασμό να ζητήσουν μία πρόταση για πρωινό αφέψημα που έχει ωραία γεύση και δίνει ενέργεια. Η κ. Δράκου μίλησε για ένα κοκτέιλ βοτάνων με την ονομασία “λεμονίντζα”. Αποτελείται από λουίζα, δυόσμο και λεμόνι». Πρόσθεσε δε ότι το συγκεκριμένο κοκτέιλ βοτάνων απέσπασε τρία αστέρια εξαιρετικής γεύσης σε διεθνή «τυφλό» διαγωνισμό γευσιγνωσίας. Το συγκεκριμένο αφέψημα είναι καλό όχι μόνο για ενέργεια αλλά και για αποτοξίνωση.

Για το πως χρησιμοποιούμε τα βότανα στη μαγειρική η κ. Δράκου είπε ότι παίζει πολύ μεγάλη σημασία το πως προμηθευόμαστε τα βότανα, σε ολόκληρη μορφή, σε μικρά τεμάχια ή σε σκόνη; Η καλύτερη επιλογή είναι σε ολόκληρα κομμάτια και η πιο υποβαθμισμένη είναι σε σκόνη, όπως λέει.

Τραχανάς με… φασκόμηλο

Από την πλευρά του ο ιερωμένος της παρέας, ο πατέρας Σπυρίδωνας μιλά για την βιοτεχνία παραγωγής παραδοσιακών ζυμαρικών (τραχανά, κους κους, κοφτό μακαρονάκι, βίδες, πέννες κ.α.) που ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια η οικογένειά του. Έδρα της βιοτεχνίας είναι η Αίγειρος, ένα χωριό 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κομοτηνής, στον Νομό Ροδόπης. «Κι εγώ, πριν ακόμη γίνω κληρικός, εργαζόμουν σε αυτή την βιοτεχνία και εξακολουθώ να τη στηρίζω μέχρι σήμερα», λέει.

Ερωτηθείς για το πως μπλέκουν τα ζυμαρικά με τα βότανα, εξήγησε πως στις διάφορες ιδέες που συζήτησαν κατά καιρούς τα μέλη της επιχείρησης, ήταν και το να παράξουν ένα πρωτότυπο προϊόν, έναν τραχανά με βότανα και συγκεκριμένα με φασκόμηλο, όχι αναμεμειγμένο αλλά ζυμωμένο με τον τραχανά.

Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει η κ. Δράκου για να υπογραμμίσει πως με τον τρόπο τους ο πατέρας Σπυρίδωνας και η οικογένειά του ήρθαν να μας ξανασυστήνουν ένα παραδοσιακό φαγητό, τον τραχανά.

Ο κλάδος χρειάζεται στήριξη

Με δεδομένη την κλιματική κρίση και τις γνωστές πλέον συνέπειες και στον αγροδιατροφικό τομέα η κ. Δράκου τόνισε – μεταξύ άλλων – την ανάγκη εξεύρεσης τρόπου στήριξης των παραγωγών του κλάδου τους που, όπως είπε, ούτως ή άλλως δεν είναι πολλοί. «Αλλιώς θα έρθει η ώρα που δεν θα έχουμε πρώτες ύλες και θα αναγκαστούμε να προμηθευόμαστε από το εξωτερικό» σχολίασε.

Η σειρά των προϊόντων που παράγει η «Γκρίζο Πράσινο» εκτός από τα 18 βότανα που κυκλοφορούν είτε μόνα είτε σε μείγμα, περιλαμβάνει και εμφιαλωμένα βοτανικά ροφήματα (ice tea ελληνικό μόνο με βότανα) καθώς και μία σειρά από βοτανικά σιρόπια που για να τα πιεις τα αραιώνεις όχι κατ΄ ανάγκη με νερό αλλά και με ξινό νερό ή σόδα.

Τα προϊόντα της εταιρείας απευθύνονται κυρίως στην ελληνική αγορά με τον μεγαλύτερο όγκο να κατευθύνεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά.

Τηλεοπτική συνέντευξη: Βασίλης Λωλίδης, Γιώργος Αλοίμονος.

Επιμέλεια κειμένου: Μπάμπης Γιαννακίδης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς οι τροφικές δηλητηριάσεις οδηγούν σε καρκινογενέσεις – Επιστημονική Ανασκόπηση μελετών

Μεγάλος όγκος ερευνών επιβεβαιώνει ότι μία τροφική δηλητηρίαση σε μερικές περιπτώσεις, δεν είναι μία παροδική ταλαιπωρία αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο