Στα “μανταλάκια” από τις αρχές της Τσεχίας το σουπερμάρκετ Lidl για παραπλάνηση καταναλωτών και για μολυσμένα τρόφιμα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι απαιτούμενες πληροφορίες στις ετικέτες τροφίμων πρέπει –μεταξύ άλλων- να είναι ακριβείς ευδιάκριτες και μη παραπλανητικές. Επιπλέον πρέπει να αναφέρεται η ποσότητα των συστατικών που εμφανίζονται στην ονομασία του προϊόντος (π.χ. στη «μηλόπιτα» πρέπει να αναφέρεται το ποσοστό των μήλων) και που είναι ουσιαστικής σημασίας για τον χαρακτηρισμό του τροφίμου και τη διάκρισή του από άλλα τρόφιμα.
- Δείτε επίσης: Lidl Hellas: Νέα καταγγελία στο cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από σουπερμάρκετ στη Θεσσαλονίκη
Ωστόσο στην Τσεχία η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl, βρέθηκε να παραβιάζει τον κανονισμό τουλάχιστον όσον αφορά στο προϊόν «φρέσκα μακαρόνια με αυγά» που ουσιαστικά δεν είχε αυγά! Είναι εντυπωσιακό δε πως η σελίδα ενημέρωσης των καταναλωτών για μη ασφαλή και παραποιημένα τρόφιμα τονίζει: « Η “σφεντόνα” τοποθετούνταν παλαιότερα σε δημόσιο χώρο και σε αυτή “αλυσόδεναν” ανέντιμους πολίτες. Προϊόντα στα οποία έχουν παραβιαστεί μία από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τα τρόφιμα επισυνάπτονται στο web looter στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Όποιος επισκέπτεται αυτό τον ιστότοπο μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για τις δικές του ανάγκες και για την επόμενη αγορά του…»
Οι αρχές της χώρας κατηγόρησαν το σουπερμάρκετ Lidl για «παραποίηση τροφίμου» και έδωσαν εντολή για άμεση ανάκληση. Πρόκειται για τα μακαρόνια Italiamo Bigoli με αυγά από τη δημοφιλή σειρά του σουπερμάρκετ ITALIAMO στα οποία η περιεκτικότητα σε αυγά ήταν πολύ μικρότερη από την ποσότητα που αναγράφεται στη συσκευασία. To εύρημα χαρακτηρίστηκε από την Κρατική Επιθεώρηση Γεωργίας και Τροφίμων ως «μη έγκυρη παράμετρος». Η χώρα προέλευσης της σειράς Italiamo είναι η Ιταλία και ανακλήθηκε το σύνολο της παραγωγής των ζυμαρικών.\
- Δείτε επίσης: Μαξιλαράκια για βρέφη: 79 θάνατοι και 124 τραυματισμοί – Νέες προδιαγραφές κατασκευής επιβάλει η CPSC
- Δείτε επίσης: Ουσία πιο επικίνδυνη από BPA και φθαλικές ενώσεις βρέθηκε σε γυναίκες που καταναλώνουν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
Στην κατηγορία «επικίνδυνα τρόφιμα» εντάσσεται και η δεύτερη ειδοποίηση των αρχών, για το προϊόν της αλυσίδας Lidl, μπριζόλα ταρτάρ το οποίο μετά από αναλύσεις των αρχών βρέθηκε μολυσμένο με Escherichia coli. «Η παρουσία εντεροπαθογόνου Escherichia coli ανιχνεύθηκε στα τρόφιμα. Η παρουσία αυτού του βακτηρίου σε τρόφιμα που προορίζονται για άμεση κατανάλωση αντιπροσωπεύει υψηλό κίνδυνο ασθένειας στον καταναλωτή.» αναφέρει η ανακοίνωση. Μολυσμένο με E. coli είναι και ίδιο προϊόν που πωλείτο από άλλο κατάστημα της Lidl και με διαφορετικό αριθμό παρτίδας.
Κίνδυνος από κατανάλωση μολυσμένου με E. coli τροφίμου
Το Escherichia coli (E. coli) είναι ένα βακτήριο που μολύνει τα τρόφιμα και όχι μόνο. Οι περισσότεροι τύποι E. coli είναι αβλαβείς ωστόσο, ορισμένα στελέχη, όπως το E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC) πιστεύεται ότι είναι η πιο ισχυρή ομάδα παθογόνων E. coli και εμπλέκεται συχνά σε ανακλήσεις, ασθένειες καταναλωτών και ακόμη και θανάτους.
Πολλές ανακλήσεις τροφίμων λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω παρουσίας E. coli με χαρακτηριστική περίπτωση η μαζική ανάκληση τυριών της εταιρείας Mrs Kirkham’s Lancashire Chees, που προχώρησαν οι αρχές στη Βρετανία στα τέλη Δεκέμβρη, μετά από 36 επιβεβαιωμένα κρούσματα E. coli και έναν θάνατο σε Αγγλία και Σκωτία. Τα στοιχεία του ECDC όσον αφορά τις τροφικές δηλητηριάσεις στην Ευρώπη το 2022, δείχνουν πως οι τροφιμογενείς λοιμώξεις λιστερίωσης και σιγατοξιγονικής Escherichia coli αυξήθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία COVID-19.
Ένας από τους κύριους λόγους ανησυχίας για το STEC είναι η χαμηλή μολυσματική του δόση, με την κατάποση μόλις δέκα κυττάρων που πιστεύεται ότι προκαλούν ασθένεια. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τους μικροοργανισμούς STEC περιλαμβάνουν σοβαρή διάρροια (συμπεριλαμβανομένης της αιματηρής διάρροιας), κοιλιακό άλγος και μερικές φορές αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Αυτά τα σοβαρά συμπτώματα συχνά οδηγούν σε νοσηλεία και, στη χειρότερη περίπτωση, θάνατο.
Μια τυπική διαδικασία μαγειρέματος που επιτυγχάνει θερμοκρασία στο κέντρο του τροφίμου 70°C για 2 λεπτά (ή ισοδύναμο) θα προκαλέσει σημαντική μείωση του παθογόνου. Τα STEC έχουν παρόμοια αντίσταση στα απολυμαντικά με αυτή άλλων εντερικών παθογόνων και η ανάπτυξή τους αναστέλλεται σημαντικά και σε ψυχρή θερμοκρασία. Η διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ ωμών και μαγειρεμένων τροφίμων μπορεί να ελεγχθεί χρησιμοποιώντας απλά μέτρα υγιεινής και υπάρχουν διαθέσιμες οδηγίες για τις επιχειρήσεις τροφίμων για τον έλεγχο αυτού του κινδύνου μόλυνσης.
- Δείτε επίσης: Παραγωγή γάλακτος: Νέα τεχνολογία για την ανίχνευση μόλυνσης ή μη εγκεκριμένων πρόσθετων
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται κυρίως στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί.