Σε σαμποτάζ αποδίδει η εταιρεία παραγωγής την μόλυνση των σοκολατένιων σνακ.
Ο Γερμανικός κολοσσός σουπερμάρκετ Lidl που δραστηριοποιείται σε 31 χώρες με 12.000 καταστήματα, και 360.000 υπαλλήλους ανακάλεσε από πολλές χώρες, σνακ pretzel με επικάλυψη σοκολάτας, λόγω «αίσθησης καύσου στη γλώσσα και το στόμα». Η πρώτη ανάκληση ξεκίνησε τον Οκτώβριο στη Γερμανία μετά από καταγγελία καταναλωτή, και τώρα η ανάκληση έγινε και πάλι σε σουπερμάρκετ της αλυσίδας σε πάνω από 8 χώρες μεταξύ των οποίων Βρετανία, Ιταλία, Φινλανδία Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Ελβετία, Ολλανδία κα Μάλτα. Τα άτομα που αγόρασαν κάποιο από τα εμπλεκόμενα προϊόντα κλήθηκαν να μην τα καταναλώσουν και να επιστρέψουν τα προϊόντα στο πλησιέστερο κατάστημα Lidl για επιστροφή χρημάτων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συνελήφθη φούρναρης στη Θεσσαλονίκη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διάσημη βιοχάκερ: Αλλάξτε αυτά στο σπίτι για να μειώσετε τη βιολογική ηλικία κατά 10 χρόνια και να απομακρύνετε τον καρκίνο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σε υψηλότερο επίπεδο κινδύνου όσοι παίρνουν ακόμη τα δημοφιλή χάπια αδυνατίσματος – Νέα ενημέρωση των Αρχών
Όπως είχε γράψει το Cibum, και στην ανάκληση του Οκτωβρίου και την περασμένη Κυριακή, σε καμία ανακοίνωση ανάκλησης ούτε της Lidl ούτε της εταιρείας παραγωγής δεν είχε διευκρινιστεί ποια είναι η ουσία που περιέχει το προϊόν και μπορεί να προκαλέσει καύσο και πόνο στη γλώσσα και το στόμα, ωστόσο οι παραγωγοί πρέτζελ χρησιμοποιούν ένα καυστικό αλκαλικό διάλυμα, την γνωστή αλισίβα. Τα παραδοσιακά βαυαρικά κουλούρια βυθίζονται σε διάλυμα αλισίβας πριν ψηθούν. Η διαδικασία εμβάπτισης είναι ένα σημαντικό μέρος του ψησίματος του pretzel.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πότε βλάπτει η “καλή” χοληστερόλη και πότε ωφελεί η “κακή” – Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα
Η αλυσίβα μπορεί να είναι τοξική σε υψηλές συγκεντρώσεις, αλλά υποτίθεται ότι το ψήσιμο εξουδετερώνει την αλισίβα και την καθιστά απόλυτα ασφαλή για κατανάλωση. Ωστόσο σύμφωνα με την ειδοποίηση στο Ευρωπαϊκό RASFF, ο κίνδυνος καταγράφηκε ως «χημική μόλυνση από αλισίβα» ενώ και σημερινή ανακοίνωση της Αρχής Ασφάλειας τροφίμων της Φινλανδίας, αναφέρει πως “το αλκαλικό διάλυμα που χρησιμοποιείται συνήθως στην κατασκευή του προϊόντος ήταν πολύ συμπυκνωμένο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι το προϊόν μπορεί να προκαλέσει μυρμήγκιασμα και φουσκάλες στο στόμα και τη γλώσσα”
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορούμε να ψήσουμε τα αγγούρια;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να κάνετε τα τηγανητά τρόφιμα πιο υγιεινά
Η εταιρεία παραγωγής Felföldi Confectionery, προμηθευτής της Lidl, με έδρα την Ουγγαρία μιλώντας στο Food Safety News απέδωσε την μόλυνση σε δολιοφθορά. Υποστήριξε ότι μετά την πρώτη καταγγελία τον Οκτώβριο, ενημέρωσε αμέσως τόσο τις Ουγγρικές όσο και τις Γερμανικές Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων. Ακολούθησε επιτόπια επιθεώρηση στην εγκατάσταση από την ουγγρική αρχή προστασίας των καταναλωτών, η οποία δεν διαπίστωσε ούτε παρατυπίες ούτε μη συμμορφώσεις στη γραμμή παραγωγής των Pretzel, ενώ και στις εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων προϊόντων δεν εντοπίστηκαν παρατυπίες ή αποκλίσεις από τα ρυθμιστικά πρότυπα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λοίμωξη και φλεγμονή από ένα κρεμμύδι – Πώς η κοτόσουπα έστειλε νοικοκυρά στα επείγοντα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να τρώμε κρύα τα ζυμαρικά
Το ίδιο αποτέλεσμα είχαν και οι έλεγχοι από τις Γερμανικές Αρχές. Τον Νοέμβριο έγινε και άλλη επιθεώρηση από το IFS και η εγκατάσταση πέτυχε βαθμολογία συμμόρφωσης 97,8%, διατηρώντας την πιστοποίησή υψηλού επιπέδου IFS. Ο ελεγκτής ενέκρινε όλα τα διαγράμματα ροής διεργασιών που σχετίζονται με την παραγωγή κουλουριού, και δεν εντόπισε κανέναν κίνδυνο κρίσιμου σημείου ελέγχου. Και η αλυσίδα Lidl διενήργησε ποιοτικό έλεγχο στην εγκατάσταση στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2025. Τα αποτελέσματα ήταν σύμφωνα με όλες τις προηγούμενες επιθεωρήσεις: δεν υπήρχαν ελλείψεις ή ανησυχίες για την ασφάλεια. Τα τμήματα εσωτερικού ποιοτικού ελέγχου και Ε&Α διεξήγαγαν επίσης εκτενείς δοκιμές, «επιβεβαιώνοντας ότι η ξένη ουσία δεν θα μπορούσε να προέρχεται από το περιβάλλον παραγωγής μας.»
Η εταιρεία κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων: «Έχουμε καταθέσει ποινική μήνυση κατά αγνώστου στις γερμανικές αρχές επιβολής του νόμου για να προσδιορίσουμε την προέλευση του ξένου υλικού και τις συνθήκες υπό τις οποίες εισήχθη στο προϊόν. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι όλα τα προϊόντα μας υποβάλλονται σε αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους και συμμορφώνονται με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων. Η δέσμευσή μας να παρέχουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας παραμένει ακλόνητη και τα σοκολατένια κουλούρια μας θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα στα ράφια της Lidl» κατέληξε η ανακοίνωση της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι «η κακόβουλη μόλυνση των τροφίμων είναι μια πραγματική και τρέχουσα απειλή και η σκόπιμη μόλυνση των τροφίμων θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παρεξήγηση το νεκρό ποντίκι μέσα σε γαλοπούλα…
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή: Δημοφιλές τζελ μαλλιών της L’OREAL περιέχει επικίνδυνη χημική ουσία – Πώς να το αναγνωρίσετε
Ιστορικά, η δολιοφθορά προέρχεται από εγκληματίες που επιχειρούν εκβιασμό, εργαζόμενους με μνησικακία, ανταγωνιστές, ενώ πρόσφατα προστέθηκαν και οι κυβερνοεπιθέσεις. Στη σημερινή παγκόσμια αγορά όπως αποδεικνύει η ανάκληση των μπισκότων της Lidl, η μόλυνση των τροφίμων σε μια χώρα μπορεί να επηρεάσει τη δημόσια υγεία σε άλλα μέρη του κόσμου.
Τι κινδύνους εγκυμονεί η δολιοφθορά στις εταιρείες τροφίμων;
Τουλάχιστον τέσσερις τύποι οικονομικών επιπτώσεων μπορεί να προκληθούν από μια πράξη απάτης ή δολιοφθοράς στον τομέα των τροφίμων:
- Άμεσες ζημίες που αποδίδονται στο κόστος απώλειας των προϊόντων
- Έμμεσες πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις από την αποζημίωση που καταβάλλεται σε όλους τους επηρεαζόμενους από προμηθευτές και διανομείς μέχρι παραγωγούς και πελάτες
- Εμπορικά εμπάργκο που επιβάλλονται από εμπορικούς εταίρους
- Μακροπρόθεσμη ζημιά στη φήμη και χαμένες πωλήσεις
Πρόληψη κα Προστασία
Οι επιχειρήσεις στον κλάδο τροφίμων και εστίασης πρέπει να εφαρμόζουν συστήματα προστασίας των προϊόντων τους από δολιοφθορά και κακόβουλες πράξεις. Να εκπονήσουν και εφαρμόσουν ένα Food Defense Plan. Στόχος είναι να μειώσει την πιθανότητα εσκεμμένης μόλυνσης των τροφίμων, από τις πρώτες ύλες, έως και τη διανομή προϊόντων.
Τι μπορούν να κάνουν οι εταιρείες για να μειώσουν τον κίνδυνο σαμποτάζ;
Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθούν όλα τα πιθανά σενάρια για σαμποτάζ, ο κίνδυνος δολιοφθοράς στις επιχειρήσεις τροφίμων μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με λογικές προφυλάξεις, σε συνδυασμό με ισχυρή ικανότητα επιτήρησης και αντίδρασης. Η πιθανή μόλυνση και η διακοπή της προμήθειας τροφίμων πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την ανάπτυξη και την αναθεώρηση των προγραμμάτων διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων, τα οποία μπορεί να ποικίλλουν από υποτυπώδη έως πολύ ανεπτυγμένα.
Οι ευκαιρίες για σκόπιμη μόλυνση των τροφίμων μπορούν να ελαχιστοποιηθούν αυξάνοντας την ασφάλεια τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τους χώρους. Όλα τα τμήματα της βιομηχανίας τροφίμων θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο βελτίωσης των σχεδίων ασφάλειας και αντίδρασης για τις εγκαταστάσεις τους. Για παράδειγμα, οι πηγές πρώτων υλών και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και τα συστήματα μεταφοράς θα μπορούσαν να διασφαλιστούν. Η πρόσβαση σε όλους τους κρίσιμους τομείς παραγωγής, επεξεργασίας, μεταφοράς και αποθήκευσης θα μπορούσε να ελεγχθεί και να τεκμηριωθεί για να ελαχιστοποιηθούν οι ευκαιρίες μόλυνσης.
Όσον αφορά το προσωπικό, οι εργοδότες θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο ελέγχου του προσωπικού τους, για να διασφαλίσουν ότι τα προσόντα και το υπόβαθρό τους είναι συμβατά με την εργασία και τις ευθύνες τους. Οι εργαζόμενοι στον τομέα υγιεινής, συντήρησης και επιθεώρησης, που έχουν πρόσβαση σε κρίσιμες περιοχές, θα μπορούσαν επίσης να ελεγχθούν από την άποψη της ασφάλειας. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κατάλληλοι μηχανισμοί που θα επιτρέπουν στο προσωπικό να αναφέρει ύποπτες συμπεριφορές και δραστηριότητες. Ως εκ τούτου οι οργανισμοί πρέπει να κάνουν διεξοδικούς ελέγχους ιστορικού και να γνωρίζουν τον τύπο και τον χαρακτήρα των υπαλλήλων τους. Ταυτόχρονα πρέπει να ενισχύσουν του κώδικες συμπεριφοράς εντός του οργανισμού και να τονίσουν τις συνέπειες (νομικές) προκειμένου να ενισχύσουν την σημαντικότητα μιας τέτοιας πράξης
Το HACCP (Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) είναι ένα δυνατό εργαλείο για τον εντοπισμό και τη διαχείριση των κινδύνων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτό θα πρέπει να επεκταθεί στην αλυσίδα εφοδιασμού και να περιλαμβάνει σκόπιμη και όχι μόνο τυχαία, μόλυνση. Μια συνολική προοπτική αλυσίδας είναι απαραίτητη. Μπορεί να υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της αιτίας (πηγή του προβλήματος) και του αποτελέσματος (τόπος όπου εμφανίζεται το πρόβλημα). Η πληροφόρηση, η διαφάνεια και οι σχέσεις εμπιστοσύνης είναι απαραίτητες για την κάλυψη αυτού του κενού.
Οι αποκλειστικοί και δοκιμασμένοι προμηθευτές και αλυσίδες εφοδιασμού, στις οποίες οι εταιρείες αγοράζουν από συνεπείς πηγές, παρέχουν μια καλή βάση για αξιόπιστους ελέγχους ασφαλείας, αν και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Επίσης όσο περισσότερα είναι τα σημεία συναλλαγών σε μια αλυσίδα εφοδιασμού, τόσο περισσότερες ευκαιρίες για τυχαία ή εσκεμμένη μόλυνση και ως εκ τούτου πολλές εταιρείες επιδιώκουν να «συντομεύσουν τις αλυσίδες τους»
Οι επιθεωρήσεις στα εργοστάσια των προμηθευτών πρέπει να είναι τυχαίες, αιφνιδιαστικές και συχνές. Οι διαγνωστικές τεχνολογίες (π.χ. δοκιμές DNA και ισοτόπων) βελτιώνονται συνεχώς, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε τις για να κάνετε τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους στη σύνθεση του προϊόντος. Η τεχνολογία αισθητήρων (π.χ. ετικέτες RFID) εξελίσσεται επίσης γρήγορα και μια καλή πρακτική είναι η βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων. Κάντε τον μακροπρόθεσμο στόχο σας την ιχνηλασιμότητα σε πραγματικό χρόνο σε ολόκληρη την αλυσίδα, ο οποίος θα προσφέρει έλεγχο κόστους καθώς και οφέλη ελέγχου ασφάλειας
Η συσκευασία που έχει σχεδιαστεί να είναι ”άτρωτη” στην δολιοφθορά, πχ με ταινίες ασφαλείας, δακτυλίους, μανίκια, κλπ, βοηθά στην προστασία των προϊόντων από σκόπιμη μόλυνση, αν και πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε το προϊόν να μην δυσκολεύει τον καταναλωτή στο άνοιγμα. Εξετάστε νέα έξυπνα υλικά συσκευασίας που αλλάζουν χρώμα όταν μολύνονται (αν και είναι απίθανο να προστατεύουν από κάθε μορφή μόλυνσης)
Διαχείριση Συμβάντων
Εάν, παρά όλα τα μέτρα προστασίας, συμβεί ένα περιστατικό μόλυνσης, τότε είναι απαραίτητη μια γρήγορη και αποφασιστική αντίδραση. Ένα υψηλό επίπεδο ιχνηλασιμότητας θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε με ακρίβεια το περιστατικό και να περιορίσετε την απαραίτητη κλίμακα ανάκλησης προϊόντος, ωστόσο είναι πάντα καλύτερη η πρόληψη από την αντίδραση σε μία τέτοια δύσκολη περίπτωση. Η δυνατότητα ιχνηλασίας είναι αποτρεπτική σε επίδοξους ”μολυντές” από το προσωπικό, μια και έχουν τον φόβο πως θα πιαστούν.
Λειτουργήστε με διαφάνεια. Είναι πάντα καλύτερο να αποδέχεστε την ευθύνη για τα λάθη που έγιναν, και να κάνετε κάθε ενέργεια για να τα διορθώσετε, αντί να ”κρύβεστε” και να διατρέχετε τον κίνδυνο να αποκαλυφθεί το γεγονός και να φτάσει στον καταναλωτή μέσω του τύπου, κάτι που μπορεί να είναι μοιραίο για τη φήμη της εταιρείας.
.
Ελληνική τακτική. Όταν σε πιάνουν κατηγορείς άλλους.