Πως τα αντιμικροβιακά πεπτίδια καταπολεμούν το παθογόνο.
Η Listeria είναι ένα επικίνδυνο τροφιμογενές παθογόνο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, τη λιστερίωση. Η λιστερίωση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Το βακτήριο έχει την ικανότητα να επιβιώνει σε ψυκτικά περιβάλλοντα και να ευδοκιμεί σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων, καθιστώντας τον έλεγχο και την εξάλειψή του δύσκολη πρόκληση για τη βιομηχανία τροφίμων.
Στις ΗΠΑ, η Listeria είναι υπεύθυνη για περίπου 1.600 περιπτώσεις ασθενειών και 260 θανάτους ετησίως, γεγονός που δείχνει πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η μόλυνση αυτή, ειδικά σε έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα.
Μια νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την καναδική εταιρεία βιοτεχνολογίας Innodal προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη λύση για την εξάλειψη της Listeria. Το προϊόν τους, INNEO, χρησιμοποιεί αντιμικροβιακά πεπτίδια για να καταπολεμήσει το παθογόνο, παρέχοντας μια πιο φυσική και αποτελεσματική εναλλακτική στις παραδοσιακές χημικές μεθόδους απολύμανσης.
Τα αντιμικροβιακά πεπτίδια είναι μικρά μόρια που δρουν εναντίον των βακτηρίων με διάφορους τρόπους, όπως η διάσπαση των κυτταρικών τοιχωμάτων τους, και θεωρούνται ασφαλή για χρήση σε τρόφιμα. Αυτή η τεχνολογία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στον Καναδά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τώρα κάνει το ντεμπούτο της στις ΗΠΑ, μετά την έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) με το καθεστώς GRAS (Generally Recognized as Safe).
Η αποδοτικότητα του INNEO έχει αποδειχθεί σε βιομηχανικές δοκιμές, όπου ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικό από τις παραδοσιακές μεθόδους απολύμανσης στην εξάλειψη της Listeria, ιδιαίτερα έναντι των πιο ανθεκτικών στελεχών που είχαν οδηγήσει σε μεγάλες ανακλήσεις προϊόντων στη Βόρεια Αμερική.
Το INNEO προσφέρει επιπλέον πλεονεκτήματα για τις βιομηχανίες τροφίμων, καθώς διατηρεί τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (όπως γεύση, χρώμα και υφή), χωρίς να επηρεάζει την ποιότητα του προϊόντος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για προϊόντα έτοιμα προς κατανάλωση, στα οποία η χρήση σκληρών χημικών μπορεί να αλλοιώσει την ποιότητα του τροφίμου.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα του INNEO είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις βιομηχανίες τροφίμων χωρίς την ανάγκη αλλαγής των ετικετών συστατικών, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία συμμόρφωσης με τους κανονισμούς.
Η μείωση των μολύνσεων από Listeria βοηθά τις εταιρείες να αποφύγουν δαπανηρές ανακλήσεις προϊόντων, οι οποίες μπορεί να πλήξουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να προκαλέσουν τεράστια οικονομική ζημία. Επίσης, η χρήση του INNEO μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η λιστερίωση είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που δεν περιορίζεται σε μία χώρα.
Πηγή: foodsafetynews.com