Ερευνητές ανακάλυψαν ότι 40 διαφορετικές μάρκες επιτραπέζιου αλατιού ήταν όλες μολυσμένες με μικροπλαστικά, αλλά τα επίπεδα ήταν υψηλότερα σε μη τυποποιημένα/πιστοποιημένα προϊόντα.
Τα πλαστικά και τα μικροπλαστικά (MPs) είναι τοξικά, διασκορπισμένα σε όλο τον πλανήτη, απειλούν τα βιοτικά και αβιοτικά συστατικά της γης και την ασφάλεια των τροφίμων κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας. Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους των καταναλωτών στους οποίους περιλαμβάνονται και τα μικροπλαστικά. Μεταξύ των κινδύνων που ελλοχεύουν από τα μικροπλαστικά είναι και το αποτέλεσμα πιλοτικής μελέτης του Αγγλικού πανεπιστημίου του Hull, σύμφωνα με το οποίο τα μικροπλαστικά μπορούν να περάσουν στον ανθρώπινο ιστό και να “ταξιδέψουν” στο σώμα μέσω κεντρικών αιμοφόρων αγγείων. Τα ευρήματα προήλθαν από αναλύσεις σαφηνών φλεβών, ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς (Bypass), και αποκάλυψαν 15 μικροπλαστικά σωματίδια ανά γραμμάριο ιστού φλέβας.
Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Toxicology Reports αποκάλυψε πως το επιτραπέζιο αλάτι είναι μολυσμένο με μικροπλαστικά αλλά τα επίπεδα ήταν υψηλότερα σε μη πιστοποιημένα/τυποποιημένα και πλαστά προϊόντα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 40 διαφορετικές μάρκες αλατιού από συσκευασμένα με κανονικές ετικέτες μέχρι χύμα των 10 κιλών, αλάτι χωρίς επισήμανση και από μη εξουσιοδοτημένους λιανοπωλητές. Πιο συγκεκριμένα αναλύθηκαν θαλασσινό αλάτι (13) ορυκτό αλάτι (13), αλάτι χύμα (8) και μη τυποιημένο (6) που αγοράστηκαν από σουπερμάρκετ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλα τα άλατα ήταν μολυσμένα με MP. Γενικά, το εύρος αφθονίας των ανιχνευθέντων σωματιδίων ήταν 700–5470 MPs/kg. Η αφθονία των MPs ήταν υψηλότερη σε πλαστά και μη τυποποιημένα άλατα (1825 ± 1808 MPs/kg).
- Δείτε επίσης: RASFF – Τοξικό κάδμιο σε Ιταλικό βιολογικό ρύζι
Το χύμα αλάτι είχε το χαμηλότερο επίπεδο μόλυνσης από μικροπλαστικά και το μη τυποποιημένο αλάτι το υψηλότερο, κάτι που οι συγγραφείς προτείνουν ότι υποδηλώνει «ισχυρή πιθανότητα ότι η ρύπανση που προκαλείται από τη διαδικασία παραγωγής, καθαρισμού και συσκευασίας (δευτερογενής ρύπανση) είχε επίδραση στην αύξηση της παρουσίας μικροπλαστικών». Το πιο αναγνωρισμένο πολυμερές στα άλατα ήταν η οξική κυτταρίνη, που πιθανώς προκαλείται από τα μη διαχειριζόμενα πλαστικά απορρίμματα στο περιβάλλον (ειδικά τα αποτσίγαρα). Η κυρίαρχη μορφή των σωματιδίων ήταν σε σχήμα θραύσματος, η οποία είναι η πιο άφθονη μορφή αναγνωρισμένων MPs στο περιβάλλον.
«Η κύρια προέλευση της μόλυνσης από αλάτι με μικροπλαστικά σχετίζεται πιθανότατα με την περιβαλλοντική ρύπανση και ένα άλλο μέρος της μπορεί να αποδοθεί στην επεξεργασία και τη συσκευασία αλατιού», σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας που διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια Tabriz και Zahedan του Ιράν.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως επειδή τα μικροπλαστιά αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία λόγω της απορρόφησης και μετάδοσης επικίνδυνων ρύπων και της εγγενούς τοξικότητάς τους, πρέπει να βρεθεί μια λύση για να αποτραπεί η μόλυνση της τροφικής αλυσίδας μέσω αλάτων από MPs, με προστατευτικά μέτρα στην πηγή αλατιού και με βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής του.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.