Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μόνο τόσο λίγες ημέρες διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά χρειάζονται για να αρχίσουμε να χάνουμε τη μνήμη μας! – Μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜόνο τόσο λίγες ημέρες διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά χρειάζονται για να αρχίσουμε να χάνουμε τη μνήμη μας! - Μελέτη
spot_img

Δημιουργούνται αρνητικές φλεγμονώδεις αλλαγές στον εγκέφαλο.

Μόλις λίγες μέρες διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά θα μπορούσαν να είναι αρκετές για να προκαλέσουν προβλήματα μνήμης και σχετική φλεγμονή του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη σε αρουραίους.

- Advertisement -

Οι ερευνητές τάισαν χωριστές ομάδες νεαρών και ηλικιωμένων αρουραίων με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για τρεις ημέρες ή για τρεις μήνες για να συγκρίνουν πόσο γρήγορα συμβαίνουν οι αλλαγές στον εγκέφαλο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα όταν τρώμε ανθυγιεινά.

Όπως αναμενόταν με βάση προηγούμενες έρευνες για τον διαβήτη και την παχυσαρκία, η κατανάλωση λιπαρών τροφών για τρεις μήνες οδήγησε σε μεταβολικά προβλήματα, φλεγμονή του εντέρου και δραματικές αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου σε όλους τους αρουραίους σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν κανονική τροφή, ενώ μόλις τρεις ημέρες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν προκάλεσαν σημαντικές μεταβολικές ή εντερικές αλλαγές.

Όσον αφορά τις αλλαγές στον εγκέφαλο, ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αρουραίοι – είτε έκαναν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για τρεις μήνες είτε μόνο τρεις ημέρες – είχαν κακή απόδοση στα τεστ μνήμης και εμφάνισαν αρνητικές φλεγμονώδεις αλλαγές στον εγκέφαλο.

Τα αποτελέσματα καταλύουν την ιδέα ότι η φλεγμονή που σχετίζεται με τη διατροφή στον γερασμένο εγκέφαλο προκαλείται από την παχυσαρκία, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ruth Barrientos, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Έρευνας Ιατρικής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις των λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων στον εγκέφαλο έχουν επικεντρωθεί στην παχυσαρκία, ωστόσο ο αντίκτυπος της ανθυγιεινής διατροφής, ανεξάρτητα από την παχυσαρκία, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητος.

“Οι ανθυγιεινές δίαιτες και η παχυσαρκία συνδέονται, αλλά δεν είναι αδιαχώριστες. Πραγματικά αναζητούμε τις επιπτώσεις της δίαιτας απευθείας στον εγκέφαλο. Και δείξαμε ότι μέσα σε τρεις ημέρες, πολύ πριν εμφανιστεί η παχυσαρκία, συμβαίνουν τεράστιες νευροφλεγμονώδεις αλλαγές“, δήλωσε η Barrientos, επίσης αναπλ. καθηγήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφορικής υγείας στο Medhie State College of Medhio.

“Οι αλλαγές στο σώμα σε όλα τα ζώα συμβαίνουν πιο αργά και δεν είναι ουσιαστικά απαραίτητες για να προκαλέσουν βλάβες στη μνήμη και αλλαγές στον εγκέφαλο. Ποτέ δεν θα γνωρίζαμε ότι η φλεγμονή του εγκεφάλου είναι η κύρια αιτία των διαταραχών μνήμης που προκαλούνται από δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά χωρίς να συγκρίνουμε τα δύο χρονοδιαγράμματα.”

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Immunity & Aging .

Έρευνες ετών στο εργαστήριο του Barrientos υποδεικνύουν ότι η γήρανση προκαλεί μακροπρόθεσμη «έγκριση» του φλεγμονώδους προφίλ του εγκεφάλου σε συνδυασμό με απώλεια αποθέματος εγκεφαλικών κυττάρων για ανάκαμψη και ότι μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα για τον εγκέφαλο σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Το λίπος αποτελεί το 60% των θερμίδων στη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, κάτι που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με μια σειρά κοινών επιλογών γρήγορου φαγητού: Για παράδειγμα, τα διατροφικά δεδομένα δείχνουν ότι το λίπος αποτελεί περίπου το 60% των θερμίδων σε ένα διπλό burger των McDonald’s με τυρί ή ένα Burger King με διπλό τυρί.

Αφού τα ζώα έκαναν δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για τρεις ημέρες ή τρεις μήνες, οι ερευνητές διεξήγαγαν δοκιμές για την αξιολόγηση δύο τύπων προβλημάτων μνήμης που είναι κοινά σε ηλικιωμένους με άνοια που βασίζονται σε ξεχωριστές περιοχές του εγκεφάλου: τη μνήμη συμφραζομένων που διαμεσολαβείται από τον ιππόκαμπο (το κύριο κέντρο μνήμης του εγκεφάλου) και τη μνήμη φόβου που προέρχεται από την αμυγδαλή (το κέντρο του φόβου και του εγκεφάλου).

Σε σύγκριση με τα ζώα ελέγχου που έτρωγαν τροφή και τους νεαρούς αρουραίους σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, οι ηλικιωμένοι αρουραίοι εμφάνισαν συμπεριφορές που υποδεικνύουν ότι και οι δύο τύποι μνήμης ήταν εξασθενημένοι μετά από τρεις μόνο ημέρες λιπαρής τροφής – και οι συμπεριφορές παρέμειναν καθώς συνέχισαν τη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για τρεις μήνες.

Οι ερευνητές είδαν επίσης αλλαγές στα επίπεδα μιας σειράς πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες στον εγκέφαλο ηλικιωμένων αρουραίων μετά από τρεις ημέρες λιπαρής τροφής, γεγονός που σήμαινε μια απορρυθμισμένη φλεγμονώδη απόκριση. Τρεις μήνες μετά τη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ορισμένα από τα επίπεδα κυτοκίνης είχαν μετατοπιστεί αλλά παρέμεναν απορυθμισμένα και τα γνωστικά προβλήματα παρέμειναν στα τεστ συμπεριφοράς.

«Μια απόκλιση από τους βασικούς δείκτες φλεγμονής είναι μια αρνητική απάντηση και έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει τις λειτουργίες μάθησης και μνήμης», είπε ο Barrientos.

Σε σύγκριση με τους αρουραίους που έτρωγαν κανονική τροφή, τα νεαρά και ηλικιωμένα ζώα κέρδισαν περισσότερο βάρος και εμφάνισαν σημάδια μεταβολικής δυσλειτουργίας – φτωχό έλεγχο ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα, φλεγμονώδεις πρωτεΐνες στον λιπώδη ιστό και αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου – μετά από τρεις μήνες σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Η μνήμη και η συμπεριφορά των νεαρών αρουραίων και ο εγκεφαλικός ιστός παρέμειναν ανεπηρέαστοι από τη λιπαρή τροφή.

“Αυτές οι δίαιτες οδηγούν σε αλλαγές που σχετίζονται με την παχυσαρκία τόσο σε νεαρά όσο και σε ηλικιωμένα ζώα, ωστόσο τα νεαρά ζώα φαίνονται πιο ανθεκτικά στις επιπτώσεις της δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στη μνήμη. Πιστεύουμε ότι είναι πιθανό λόγω της ικανότητάς τους να ενεργοποιούν αντισταθμιστικές αντιφλεγμονώδεις αποκρίσεις, τις οποίες στερούνται τα ηλικιωμένα ζώα”, είπε η Barrientos.

“Επίσης, με τη γλυκόζη, την ινσουλίνη και τη φλεγμονή του λιπώδους ιστού να αυξάνονται τόσο σε νεαρά όσο και σε ηλικιωμένα ζώα, δεν υπάρχει τρόπος να διακρίνουμε τι προκαλεί εξασθένηση της μνήμης μόνο σε ηλικιωμένα ζώα.”

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα