Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Να γιατί θέλουμε fast food, σουβλάκι και γλυκά μετά από συναισθηματικό στρες

ΑρχικήΕπιστήμηΝα γιατί θέλουμε fast food, σουβλάκι και γλυκά μετά από συναισθηματικό στρες
spot_img

Ανακαλύφθηκε το μόριο στο εγκέφαλο που ευθύνεται για την υπερκατανάλωση τροφίμων μετά από συναισθηματική ένταση.

Δεν τρώμε πάντα επειδή πεινάμε. Τρώμε και μετά από ακραίες συναισθηματικές καταστάσεις όπως άγχος φόβος, ταραχή…

Μετά από καταστάσεις συναισθηματικής έντασης που προκαλούνται από απειλητικά περιστατικά (όπως δυστυχήματα, τραυματισμοί, εκφοβισμός), ο οργανισμός αντιδρά και μπαίνει σε μία κατάσταση που ονομάζεται «απάντηση μάχης ή φυγής». Το σώμα μας αρχίζει να ιδρώνει, ανεβαίνουν οι καρδιακοί παλμοί, εμφανίζεται τρέμουλο και το άγχος είναι εμφανές.

Όταν περάσουν όμως αυτά τα συμπτώματα και ηρεμήσουμε, η επόμενη αντίδραση σε αυτό που έχουμε βιώσει, είναι η ακατανίκητη επιθυμία για junk food. Για φαγητό, δηλαδή, υπερεπεξεργασμένο με λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Η διαδικασία που ακολουθείται από τον ανθρώπινο οργανισμό και οδηγεί σε αυτή την επιθυμία ήταν μέχρι σήμερα άγνωστη.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Virginia Tech, εντόπισαν ένα μόριο που βρέθηκε σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος (όπου ρυθμίζεται η διατροφική συμπεριφορά) και συνδέεται με αλλαγές στον εγκέφαλο που οδηγούν σε συναισθηματική υπερφαγία. Πρόκειται για το μόριο Proenkephalin. Αυτό το μόριο είναι κοινό σε πολλά μέρη του εγκεφάλου, αλλά λίγη έρευνα είχε εξετάσει τον ρόλο του στον υποθάλαμο. 

Για να δουν πως λειτουργεί, οι ερευνητές εξέθεσαν πειραματόζωα (ποντίκια) σε μυρωδιά ενός φυσικού εχθρού τους, της γάτας. Η μυρωδιά αυτή  προκάλεσε μια απάντηση απειλής στα ποντίκια και 24 ώρες αργότερα, τα ποντίκια εμφάνισαν αρνητική συναισθηματική κατάσταση, συμπεριφορά υπερφαγίας και οι νευρώνες στον εγκέφαλό τους έδειξαν ευαισθησία στην κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Για να επιβεβαιώσουν το ρόλο του μορίου στη διατροφή που προκαλείται από το στρες, οι ερευνητές ενεργοποίησαν τους ίδιους νευρώνες τεχνητά με φως διεγείροντας ένα γενετικά κωδικοποιημένο μόριο που εκφράζεται στη μεμβράνη του νευρωνικού κυττάρου, χωρίς το άρωμα του αρπακτικού, και είδαν παρόμοια απόκριση. Επιπλέον, όταν εξέθεσαν τα ποντίκια στη μυρωδιά της γάτας και ησύχασαν την αντίδραση των νευρώνων που εκφράζουν αυτό το μόριο με την ίδια τεχνική, τα ποντίκια δεν έδειξαν αρνητική συναισθηματική κατάσταση και δεν έτρωγαν υπερβολικά.

Η ανακάλυψη αυτή σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την «συναισθηματική κατανάλωση τροφίμων»

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: You, IJ., Bae, Y., Beck, AR et al. Οι πλευρικοί υποθαλαμικοί προεγκεφαλινικοί νευρώνες οδηγούν την επαγόμενη από απειλή υπερφαγία που σχετίζεται με αρνητική συναισθηματική κατάσταση. Nat Commun 14 , 6875 (2023). https://doi.org/10.1038/s41467-023-42623-6

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο