Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
13.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα δράση της EFSA για την αποτελεσματική επικοινωνία των κινδύνων από τα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέα δράση της EFSA για την αποτελεσματική επικοινωνία των κινδύνων από τα τρόφιμα
spot_img

Ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο βάσει αποδεικτικών στοιχείων στο σύστημα της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων.

Τον Μάρτιο του 2021, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε την έκθεση με τίτλο «Technical Assistance in the field of risk communication» (Τεχνική βοήθεια στον τομέα της ενημέρωσης σχετικά με τον κίνδυνο), στην οποία περιγράφονται τέσσερις βασικοί τομείς για την προώθηση επιστημονικών στοιχείων για την κάλυψη των κενών γνώσεων στην έρευνα, για την ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο που σχετίζεται με την ασφάλεια των τροφίμων. Οι τέσσερις καλυπτόμενοι τομείς περιλάμβαναν:

(1) ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων

(2) αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών διαφάνειας

(3) πληροφορίες σχετικά με τους συμβιβασμούς των καταναλωτών που σχετίζονται με τους κινδύνους και

(4) οφέλη που συνδέουν τους παράγοντες πίσω από την αντίληψη και τη συμπεριφορά.

Το διαδοχικό θεματικό έγγραφο της EFSA με θέμα «Η ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο βάσει αποδεικτικών στοιχείων στο σύστημα τροφίμων της ΕΕ» αποσαφήνισε το πεδίο εφαρμογής και τους στόχους σε κάθε τομέα έρευνας.

Με βάση τα πορίσματα αυτών των δύο δημοσιεύσεων, αναπτύχθηκε ένας χάρτης πορείας, ο οποίος εμβαθύνει σε αυτούς τους τομείς και εντοπίζει βασικές προκλήσεις και κενά γνώσεων μέσω αυστηρής έρευνας τεκμηρίωσης, ανασκοπήσεων της βιβλιογραφίας και συνεντεύξεων με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Ο χάρτης πορείας περιγράφει οκτώ προτάσεις έργων καθεμία από τις οποίες καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες και καλύπτει και τους τέσσερις τομείς.

Με την εφαρμογή των προτάσεων που περιγράφονται σε ολόκληρη την έκθεση, η EFSA θα είναι σε θέση να βελτιώσει περαιτέρω την επικοινωνία σχετικά με τον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας κ με τα ενδιαφερόμενα μέρη της στο οικοσύστημα της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων. Κάθε πρόταση περιγράφει λεπτομερώς τις προτεινόμενες δραστηριότητες, τον αναμενόμενο αντίκτυπο, τις πιθανές προκλήσεις, και τις ευκαιρίες συνεργασίας και υποστηρίζεται από αναλύσεις SWOT και PESTLE. Τέλος, παρουσιάζεται στρατηγική ιεράρχησης για την υλοποίηση των προτάσεων εντός και μεταξύ των τεσσάρων ερευνητικών τομέων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο