Η υγεία των καταναλωτών ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην… τύχη!
Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα των ελέγχων των Υγειονομικών Αρχών σε μεγάλα σούπερ μάρκετ της Τσεχίας, καθώς σε τουλάχιστον δύο από αυτά, τα ευρήματα δείχνουν ότι η υγεία των καταναλωτών ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην… τύχη!
Νεκρά τρωκτικά και περιττώματα σε χώρους αποθήκευσης, έντομα σε μισοφαγωμένες συσκευασίες τροφίμων είναι εν μέρει μόνο η εικόνα που κατέγραψαν οι ελεγκτές.
Διαβάστε ακόμη: Lidl Hellas: Νέα καταγγελία στο cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από σουπερμάρκετ στη Θεσσαλονίκη
Πρόκειται για τα σούπερ μάρκετ:
Tesco Franchise Stores ČR s.r.o. όπου βρέθηκαν νεκρά και ζωντανά τρωκτικά και περιττώματα αυτών, ενώ οι χώροι δεν ήταν επαρκώς ασφαλισμένοι ώστε να αποφευχθεί η διείσδυση παρασίτων. Οι αποθήκες σφραγίστηκαν.
Kaufland Česká republika v.o.s. όπου βρέθηκαν έντομα και σκουλήκια στις αποθήκες καθώς και τρόφιμα κατεστραμμένα ή μολυσμένα από παράσιτα ακόμη και στα ράφια. Οι χώροι πωλήσεων αλεύριού, ζάχαρης, καρυκευμάτων, οσπρίων, γλυκαντικών και μειγμάτων ψησίματος σφραγίστηκαν.
Διαβάστε ακόμη: Ένας νεκρός από μολυσμένο χάμπουργκερ της McDonald’s – Δεκάδες νοσηλεύονται
Η μάστιγα των τρωκτικών στα σούπερ μάρκετ
Οι παρουσία τρωκτικών είναι εξαιρετικά επικίνδυνη όχι μόνο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων που εργάζονται στις επιχειρήσεις, αλλά από τα παράσιτα μπορούν επίσης να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες όπως η σαλμονέλα, η οποία μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, τα τρωκτικά είναι γνωστό ότι μολύνουν ή καταναλώνουν περίπου το 20% της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων.
Τα ποντίκια μπορούν να μολύνουν τις προμήθειες τροφίμων με τα ούρα, τα κόπρανα ή κομμάτια του σώματός τους. Τα ποντίκια μαζεύουν μικρόβια, όταν σέρνονται πάνω σε σάπια τρόφιμα και σκουπίδια ή τρώγοντάς τα. Καθώς τα ποντίκια ταξιδεύουν στην κουζίνα τσιμπολογώντας τρόφιμα, ουρώντας και αφήνοντας περιττώματα, τα μικρόβια μεταδίδονται στα τρόφιμα, τους πάγκους τροφίμων, τα ράφια, τα σκεύη κ.λπ.
Δείτε επίσης: Lidl Fr: Ανάκληση δημοφιλούς νοστιμιάς από 450 σουπερμάρκετ – Κίνδυνος τραυματισμού
Τα σημάδια προσβολής από τρωκτικά
Για να διατηρήσουν τις εγκαταστάσεις τους ασφαλείς, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εστίασης και επεξεργασίας τροφίμων πρέπει να επιθεωρούν τακτικά το κτίριο και τα μηχανήματα για ενδείξεις παρουσίας τρωκτικών. Τα έξι κυριότερα σημάδια προσβολής που πρέπει να προσέξουν περιλαμβάνουν:
- Περιττώματα: Η εύρεση περιττωμάτων ποντικών ή αρουραίων γύρω από την εγκατάσταση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια μόλυνσης από τρωκτικά. Αυτά τα σφαιρίδια συχνά μένουν πίσω σε μέρη όπου αποθηκεύονται τρόφιμα, όπως αποθηκευτικοί χώροι, κάτω από νεροχύτες, μέσα σε μασημένα χαρτοκιβώτια, κατά μήκος των σανίδων και στην κορυφή των δοκών του τοίχου.
- Σημάδια ροκανίσματος: Τα τρωκτικά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές υλικές ζημιές μασώντας σχεδόν κάθε είδους υλικό – συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών και μολύβδινων σωλήνων – για να αποκτήσουν τροφή ή νερό. Τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι επίσης γνωστό ότι ροκανίζουν καλώδια πίσω από τοίχους, προκαλώντας μερικές φορές πυρκαγιές.
- Φωλιές: Τα τρωκτικά προτιμούν να φωλιάζουν σε σκοτεινές, απομονωμένες περιοχές όπου υπάρχει μικρή πιθανότητα να τα ενοχλήσουν. Τα ποντίκια, συγκεκριμένα, αρέσκονται να φτιάχνουν τις φωλιές τους από τεμαχισμένα προϊόντα χαρτιού, βαμβάκι, υλικά συσκευασίας, μονώσεις τοίχων και υφάσματα. Εάν οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων βρουν αυτά τα υλικά διάσπαρτα στους κοινόχρηστους χώρους, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι τα τρωκτικά βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.
- Ίχνη ή σημάδια από τρίψιμο: Οι αρουραίοι τείνουν να αφήνουν σκούρα σημάδια από λίπος ή χώμα κατά μήκος των τοίχων και των σανίδων του δαπέδου, καθώς ακολουθούν ένα μονοπάτι σε όλο το κτίριο μεταξύ της φωλιάς τους και των πηγών τροφής. Οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων θα πρέπει να προσέχουν αυτά τα σημάδια τριβής, τα οποία προκαλούνται από το λιπαρό τρίχωμα των αρουραίων.
- Παράξενοι θόρυβοι: Λαμβάνετε παράπονα ότι οι εργαζόμενοι ακούν παράξενους θορύβους στους τοίχους; Οι πιθανότητες είναι ότι αυτοί οι ήχοι μπορούν να αποδοθούν σε μια οικογένεια τρωκτικών που τριγυρνούν στις εγκαταστάσεις, ανάμεσα στους τοίχους και στις σοφίτες. Τα τρωκτικά αγαπούν ιδιαίτερα τους αποθηκευτικούς χώρους επειδή παρέχουν σκοτεινά, απομονωμένα σημεία για να φτιάξουν φωλιές.
- Ένα πραγματικό τρωκτικό: Τα ποντίκια μπορούν να αναπαραχθούν ταχύτατα, οπότε αν ένας εργαζόμενος ή ένας πελάτης εντοπίσει ένα ποντίκι στο κτίριο, είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλα που παίζουν κρυφτό. Στην πραγματικότητα, ένα θηλυκό οικιακό ποντίκι μπορεί να γεννήσει περίπου 6-8 (ή και περισσότερα) μωρά σε δέκα γέννες το χρόνο, δηλαδή περίπου 70 μικρά το χρόνο.
- Διαβάστε ακόμη: Τι γίνεται με τα έντομα στα τρόφιμα; Μετά τα ζυμαρικά και τις γκοφρέτες, προνύμφες και σε σούπα μανιταριών
Πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα
Εκτός από την τακτική παρακολούθηση για ενδείξεις προσβολής από τρωκτικά, οι ιδιοκτήτες των χώρων θα πρέπει να εφαρμόζουν συμβουλές πρόληψης για να αποφεύγουν ανεπιθύμητες προσβολές από τρωκτικά:
- Περικόψτε τα δέντρα και τα φυλλώματα κοντά στην εγκατάσταση
- Σφραγίστε τυχόν ρωγμές ή τρύπες στο εξωτερικό του κτιρίου
- Επισκευάστε τυχόν σπασμένα καλύμματα αεραγωγών, χαλαρή επένδυση ή βότσαλα
- Διατηρείτε τους χώρους αποθήκευσης καθαρούς και οργανωμένους για να εξαλείψετε τους πιθανούς χώρους φωλιάσματος
- Αερίζετε σωστά τους χώρους αποθήκευσης και τα μηχανήματα για να αποφύγετε τη συσσώρευση υγρασίας που μπορεί να προσελκύσει παράσιτα
- Διατηρείτε τα τρόφιμα σφραγισμένα και αποθηκευμένα σωστά σε αεροστεγή δοχεία
- Καθαρίζετε συχνά τους χώρους με μεγάλο όγκο εργασιών, συμπεριλαμβανομένων των χώρων διαλείμματος των εργαζομένων, των λουτρών και των χώρων υποδοχής όπου συσσωρεύονται καθημερινά ψίχουλα και σκουπίδια
- Απορρίπτετε τακτικά τα σκουπίδια και τα αποθηκεύετε σε σφραγισμένους κάδους που βρίσκονται σε απόσταση από τις εισόδους του κτιρίου
- Συνεργαστείτε με αδειοδοτημένο επαγγελματία καταπολέμησης παρασίτων για τη διενέργεια τακτικών επιθεωρήσεων και τη σύσταση θεραπείας σε περίπτωση που διαπιστωθεί προσβολή.
Το πιο σημαντικό βήμα που αναφέρεται παραπάνω είναι η διατήρηση ενός τακτικού προγράμματος επιθεώρησης με αδειοδοτημένο συνεργάτη για την καταπολέμηση παρασίτων. Ένας επαγγελματίας μπορεί να εφαρμόσει μια ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση στον έλεγχο παρασίτων που περιλαμβάνει επιθεώρηση, εντοπισμό και θεραπεία για να διασφαλίσει ότι οι εμπορικές εγκαταστάσεις είναι καθαρές, συμμορφούμενες με τους κανονισμούς ασφαλείας και απαλλαγμένες από παράσιτα.
Αυτές οι επιθεωρήσεις δεν πρέπει να σταματούν στο τέλος της περιόδου αιχμής των παρασίτων ή μετά την αντιμετώπιση ενός προβλήματος. Τα παράσιτα, ιδίως τα τρωκτικά, αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.