Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
11.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέο Τρόφιμο: Παραγωγή πρωτεΐνης από… αέρα!

ΑρχικήΝέαΝέο Τρόφιμο: Παραγωγή πρωτεΐνης από… αέρα!
spot_img

cibum team

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών, έως το 2050 η βιομηχανία τροφίμων θα πρέπει να «ταΐσει» περίπου 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους, μία αύξηση που ξεπερνά το 20%.  Η CEO της Air Protein, Lisa Dyson, ισχυρίζεται ότι βρήκε τη λύση και εξηγεί, πώς η εταιρεία της, αξιοποίησε την τεχνολογία της NASA για να δημιουργήσει μια πηγή πρωτεΐνης από τον αέρα που αναπνέουμε.

Τεχνολογία διαστημικής εποχής

Η πρωτεΐνη αέρα, χρησιμοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει άφθονο στην ατμόσφαιρα, το αναμιγνύει με υδρογονοτρόφους οργανισμούς (που είναι σε θέση να μεταβολίσουν το μοριακό υδρογόνο ως πηγή ενέργειας και μπορούν να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε τροφή, πιο γρήγορα από τα φυτά) και με νερό και, στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια ζυμώνει το μείγμα σε δεξαμενές. Από αυτό το προϊόν, εξάγεται το λάδι από το οποίο παράγεται ένα αλεύρι πρωτεΐνης σόγιας.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η παρασκευή κρέατος και πρωτεΐνης από τον αέρα δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα λέει η Lisa Dyson. «Ευτυχώς, χρησιμοποιήσαμε κάποιες αρχικές σκέψεις της NASA πριν από δεκαετίες και δημιουργήσαμε τη δική μας τεχνολογία, η οποία μας επιτρέπει να φτιάξουμε αυτήν την εξαιρετικά θρεπτική και βιώσιμη πρωτεΐνη για την παρασκευή κρέατος», είπε.

«Οι επιστήμονες στη NASA σκέφτονταν το πρόβλημα της διατροφής των αστροναυτών στο διάστημα. Εκεί δεν υπάρχει χώρος για να αποθηκευτούν τρόφιμα, οπότε έπρεπε να φτιάξουν το δικό τους φαγητό πάνω στο διαστημικό σκάφος, χρησιμοποιώντας ελάχιστους πόρους σε ελάχιστο χώρο. Εμείς αξιοποιήσαμε τη  σκέψη των επιστημόνων της ΝΑΣΑ σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο».

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει έντονος σκεπτικισμός σχετικά με αυτή τη νέα τεχνολογία. Εκτός από πολύπλοκο φαίνεται και πολύ ακριβό αλλά δεν είναι, γιατί η εταιρεία χρησιμοποιεί φθηνούς πόρους όπως ο αέρας και η ανανεώσιμη ενέργεια.

«Καθώς αυξάνουμε την τεχνολογία και φτάνουμε σε οικονομίες κλίμακας, πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι οικονομικά ελκυστικό και μια από τις κορυφαίες πηγές πρωτεϊνών από την άποψη της οικονομίας, καθώς και της βιωσιμότητας και της διατροφής», υποστηρίζει η Dyson.

Ένα από τα οφέλη που προσφέρει η Air Protein είναι ο τεράστιος χώρος που εξοικονομείται από τη διαδικασία. Αν και πολλοί δικαίως θα επισημάνουν άλλα φυτικά τρόφιμα ως λύση στην κλιματική κρίση, ο Dyson έσπευσε να επισημάνει τα οφέλη της Air Protein για εξοικονόμηση χώρου. «Αν θέλετε να συγκρίνετε τη διαδικασία παραγωγής μας, με μια παραγωγή σόγιας, θα χρειαζόταν ένα αγρόκτημα σόγιας στο μέγεθος του Τέξας, για να σας δώσει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με ένα αγρόκτημα πρωτεϊνών αέρα στο μέγεθος της Walt Disney World. Θα ήταν λάθος να ισχυριστούμε ότι είναι εύκολο να εξαπλωθεί αυτή η τεχνολογία οπουδήποτε», παραδέχτηκε ο Dyson. «Αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Μπορούμε να οραματιστούμε την ανάπτυξη της διαδικασίας παραγωγής μας σε απομακρυσμένες τοποθεσίες με ηλιακούς συλλέκτες, ως παράδειγμα».

«Εξετάστε το παράδειγμα του γιαουρτιού, ως προς το πώς θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε αυτήν την τεχνολογία. Το γιαούρτι παρασκευάζεται σε όλο τον κόσμο, όπως παρασκευάζονται και τα ποτά σε όλο τον κόσμο. Εάν μπορείτε να αναπτύξετε ζυθοποιίες ή εργοστάσια παραγωγής γιαουρτιού, ανεξάρτητα από το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες – βροχή ή αέρας, μέρα ή νύχτα – μπορείτε να παράγετε και την Air Protein».

Το θέμα όμως είναι εάν είναι έτοιμοι οι καταναλωτές για την Air Protein. Η Dyson υποστηρίζει ότι ναι. Οι καταναλωτές ζητούν πλέον επιλογές που δεν είναι επιβλαβείς για τον πλανήτη, είναι φιλικές προς το περιβάλλον και ζητούν επίσης επιλογές, που εστιάζουν στην υγιεινή διατροφή. Επομένως εφόσον δημιουργούμε κρέας από αέρα, που είναι και θρεπτικό και νόστιμο τότε και η βιομηχανία τροφίμων και οι καταναλωτές, είναι έτοιμοι να το υιοθετήσουν κατέληξε η Lisa Dyson.

Η Δρ. Lisa Dyson είναι η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Air Protein, μιας εταιρείας World Economic Forum Technology Pioneer που επανεφευρίσκει τον τρόπο με τον οποίο παράγονται τρόφιμα για να θρέφει βιώσιμα τον παγκόσμιο πληθυσμό. Η Dyson έχει διδακτορικό στη Φυσική από το MIT όπου διεξήγαγε έρευνα στη Θεωρητική Φυσική. Ήταν Fulbright Scholar στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου έλαβε MS στη Φυσική με έμφαση στα Κβαντικά Πεδία και τις Θεμελιώδεις Δυνάμεις, και έχει πτυχία Μαθηματικών και Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Brandeis.

 

Πηγή: NEW FOOOD MAGAZINE

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο