Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για μέλι, χυμούς και μαρμελάδες στο “πρωινό” – Επισήμανση χώρας προέλευσης και περιεκτικότητας σε ζάχαρη

ΑρχικήΝομοθεσίαΝέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για μέλι, χυμούς και μαρμελάδες στο "πρωινό" - Επισήμανση χώρας προέλευσης και περιεκτικότητας σε ζάχαρη
spot_img

Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναθεωρεί τις λεγόμενες οδηγίες για το «πρωινό».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του για την αναθεώρηση των λεγόμενων οδηγιών για το «πρωινό» με 522 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 65 αποχές. Η πρόταση επικαιροποιεί τους κανόνες σχετικά με τη σύνθεση, την ονομασία, την επισήμανση και την παρουσίαση ορισμένων τροφίμων «πρωινού». Μετά από αυτή την έγκριση το Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει συνομιλίες με τις κυβερνήσεις της ΕΕ σχετικά με την τελική μορφή του νόμου.

Η αναθεώρηση των προτύπων μάρκετινγκ της ΕΕ για ορισμένες οδηγίες για το «πρωινό» προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21 Απριλίου 2023 για να επικαιροποιηθούν τα τρέχοντα πρότυπα που είναι άνω των 20 ετών.

Σαφής επισήμανση της χώρας προέλευσης

Οι ευρωβουλευτές συμφωνούν ότι η χώρα στην οποία έχει συλλεχθεί το μέλι πρέπει να εμφανίζεται στην ετικέτα. Προσθέτουν ότι για χυμούς φρούτων, μαρμελάδες, ζελέ, μαρμελάδες και ζαχαρούχο πουρέ κάστανου, η χώρα προέλευσης του χρησιμοποιούμενου φρούτου πρέπει επίσης να αναγράφεται στην μπροστινή ετικέτα. Εάν το μέλι ή τα φρούτα που χρησιμοποιούνται προέρχονται από περισσότερες από μία χώρες, οι ευρωβουλευτές θέλουν οι χώρες προέλευσης να αναγράφονται στην ετικέτα με φθίνουσα σειρά ανάλογα με την αναλογία που αποτελούν στο τελικό προϊόν.

Για να περιοριστεί η απάτη, οι ευρωβουλευτές θέλουν να δημιουργήσουν ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας για την αλυσίδα εφοδιασμού μελιού για την παρακολούθηση της προέλευσης του προϊόντος. Θέλουν επίσης να σχηματίσει η ΕΕ ένα εργαστήριο αναφοράς για το μέλι για τη βελτίωση των ελέγχων και τον εντοπισμό της νοθείας μέσω συστηματικών δοκιμών.

Επισήμανση περιεκτικότητας σε ζάχαρη

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν να επιτρέπεται η ετικέτα «περιέχει μόνο φυσικά σάκχαρα» για τους χυμούς φρούτων. Για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, οι αναμορφωμένοι χυμοί φρούτων μπορούν να φέρουν την ετικέτα «χυμός φρούτων μειωμένης ζάχαρης».

Οι νέες τεχνικές που αφαιρούν τα φυσικά σάκχαρα σε χυμούς φρούτων, μαρμελάδες, ζελέ ή γάλα δεν πρέπει να οδηγούν στη χρήση γλυκαντικών για να αντισταθμίσουν την επίδραση της μείωσης της ζάχαρης στη γεύση, την υφή και την ποιότητα του τελικού προϊόντος, λένε οι ευρωβουλευτές. Προσθέτουν ότι οι ετικέτες των τροφίμων με μειωμένη ζάχαρη δεν πρέπει να περιέχουν ισχυρισμούς σχετικά με θετικές ιδιότητες, όπως οφέλη για την υγεία.

Ο εισηγητής Alexander Bernhuber (ΕΛΚ, Αυστρία) δήλωσε: «Σήμερα είναι μια καλή μέρα για πιο διαφανή επισήμανση. Μια ακριβέστερη ένδειξη των χωρών προέλευσης των προϊόντων θα παρέχει μεγαλύτερη διαφάνεια και θα διευκολύνει τους καταναλωτές να επιλέγουν πιο υγιεινά και πιο τοπικά προϊόντα. Θα σταματήσουμε τις δόλιες πρακτικές γύρω από τις ετικέτες μελιού, οι οποίες στο μέλλον θα πρέπει να αναφέρουν ξεκάθαρα τις χώρες προέλευσης και, στην περίπτωση των ανάμεικτων μελιών, τις αντίστοιχες αναλογίες των χωρών προέλευσης ως ποσοστά. Αυτό μαζί με άλλα μέτρα θα προστατεύσει τους καταναλωτές και τους μελισσοκόμους από νοθευμένο μέλι και θα διευκολύνει τις ενημερωμένες επιλογές των καταναλωτών μέσω μεγαλύτερης διαφάνειας».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο