Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νοθευμένο κρασί, αραιωμένο μέλι και κρέας αλόγου κατασχέθηκαν σε ευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση

ΑρχικήΝέαΝοθευμένο κρασί, αραιωμένο μέλι και κρέας αλόγου κατασχέθηκαν σε ευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση
spot_img

Της Ελένης Καράγιωργα-Βούγα*

Πάνω από 50.000 κιλά αλλοιωμένου μελιού και 1,7 εκατομμύρια νοθευμένων πλαστών αλκοολούχων ποτών κατασχέθηκαν από την ευρωπαϊκή αστυνομία τους τελευταίους έξι μήνες.

Σε ανακοίνωσή της, που περιγράφει λεπτομερώς την τελευταία καταστολή της στα νοθευμένα και υποβαθμισμένα τρόφιμα και ποτά σε ολόκληρη την Ήπειρο, η Europol ανέφερε ότι εξάρθρωσε περίπου 42 εγκληματικές συμμορίες μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Ιουνίου 2021.

Οι δυνάμεις από την ισπανική Guardia Civil μέχρι την ελβετική αστυνομία βοήθησαν στην κατάσχεση αμφιβόλων οίνων, τυριών, καρυκευμάτων και ακόμη και τροφών για κατοικίδια από τότε που ξεκίνησε η δράση.

Συνολικά, κατασχέθηκαν 15.451 τόνοι παράνομων προϊόντων, συνολικής αξίας περίπου 53,8 εκατ. Ευρώ.

Οι αξιωματικοί πραγματοποίησαν επίσης ελέγχους σε 68.000 χωριστές αποστολές βρώσιμων προϊόντων και έψαξαν 2.409 χώρους την ίδια περίοδο. Περίπου 663 εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν για άτομα που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στο παράνομο εμπόριο.

Έλεγχοι σε 17 χώρες για αραιωμένο μέλι

Το αραιωμένο μέλι κυκλοφορούσε από τη δεκαετία του 1970 όταν το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης έγινε διαθέσιμο για πρώτη φορά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αραίωση του γνήσιου προϊόντος μαζί με ζαχαροκάλαμο, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραβάτες μπορούν να πουλήσουν το προϊόν τους χαμηλοτερα, βλάπτοντας τους νομοταγείς εμπόρους γνήσιου μελιού και Ευρωπαίους μελισσοκόμους.

Πάνω από 6 μήνες, οι αρχές στην Ελλάδα, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λιχτενστάιν, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, τη Σερβία, την Ισπανία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν 495 ελέγχους σε προϊόντα μελιού για ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού. Επτά τοις εκατό, με βάρος 51.000 κιλά, βρέθηκε ότι δεν ήταν συμμορφούμενο.

Νοθευμένο κρασί, οστρακοειδή και κρέας αλόγου στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής αστυνομίας

Την ίδια περίοδο, η αστυνομία κατέσχεσε 1,7 εκατομμύρια λίτρα νοθευμένων οίνων, μπύρας και άλλων αλκοολούχων ποτών σε όλη την Ευρώπη, υποστηριζόμενοι από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Δεκατέσσερα μέλη ενός εγκληματικού δικτύου με έδρα την Ισπανία συνελήφθησαν επειδή χρησιμοποίησαν βαφές για να αλλάξουν την φαινομενική ποιότητα του ποτού που έφτιαχναν. Το Guardia Civil κατέσχεσε 47.660 λίτρα ουίσκι και 9.550 λίτρα άλλης αλκοόλης που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του.

Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, οι Καραμπινιέροι στην Ιταλία, συνέλαβαν πέντε άτομα στα σπίτια τους για την παραγωγή νοθευμένων οίνων, με την βοήθεια της Ελβετικής Αστυνομίας.

Η ισπανική και η πορτογαλική αστυνομία κατέσχεσαν 12 πλοία και συνέλαβαν οκτώ άτομα για την πώληση δίθυρων – μαλάκιων όπως στρείδια, μύδια και χτένια – που βρέθηκαν «ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση». Συνολικά, τα αμφίβολα οστρακοειδή άξιζαν 120.000 ευρώ στην ανοιχτή αγορά.

Αξιωματικοί στο Βέλγιο, την Κροατία, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία ξεκίνησαν επίσης μια σειρά νέων ερευνών για παράνομο κρέας αλόγου.

Η επιχείρηση, που ονομάστηκε OPSON 2020, αφορούσε την επιβολή του νόμου από συνολικά 72 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 26 κρατών μελών της ΕΕ. Υποστηρίχθηκε επίσης από την Ιντερπόλ, τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO).

Ο Γενικός Γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στόκ δήλωσε: «Η απομάκρυνση μιας τόσο τεράστιας ποσότητας παράνομων και συχνά επικίνδυνων προϊόντων από την αγορά είναι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για το πώς η διεθνής αστυνομική συνεργασία κάνει τον κόσμο έναν ασφαλέστερο τόπο.

«Το τροφικό έγκλημα μπορεί να μην φαίνεται πάντα ως κορυφαία αστυνομική προτεραιότητα, αλλά επιχειρήσεις όπως αυτή καταδεικνύουν τα τεράστια κέρδη που παράγουν αυτά τα προϊόντα, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να χρηματοδοτήσουν άλλο οργανωμένο έγκλημα».

Πηγή: euronews.com

*Ελένη Καράγιωργια-Βούγα Τεχνολογία τροφίμων, MSc Food Quality Management, Σύμβουλος ασφάλειας τροφίμων AG ADVENT AE

John Harvey Kellogg

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο