Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νοθευμένο ελληνικό ελαιόλαδο και μέλι – Στη δημοσιότητα η λίστα Ιανουαρίου της ΕΕ για απάτη σε τρόφιμα

Αναφορές Ιανουαρίου 2025 της ΕΕ για νοθεία και μη συμμορφώσεις σε ελληνικό ελαιόλαδο, κρασί, μέλι, χυμό, ταραμοσαλάτα και τυρί

ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΝοθευμένο ελληνικό ελαιόλαδο και μέλι - Στη δημοσιότητα η λίστα Ιανουαρίου της ΕΕ για απάτη σε τρόφιμα
spot_img

Αναφορές Ιανουαρίου 2025 της ΕΕ για νοθεία και μη συμμορφώσεις σε ελληνικό ελαιόλαδο, κρασί, μέλι, χυμό, ταραμοσαλάτα και τυρί

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα στοιχεία Ιανουαρίου 2025 για «μη συμμόρφωση και υποψίες απάτης» τροφίμων διασυνοριακής φύσης που εντοπίστηκαν και κοινοποιήθηκαν μεταξύ μελών του Δικτύου Προειδοποίησης και Συνεργασίας (ACN) και ανακτήθηκαν από τρεις φορείς: το RASFF το AAC και FFN. Νοθεία, ιχνηλασιμότητα και παράνομες εισαγωγές ήταν μεταξύ των υποθέσεων ύποπτης απάτης τροφίμων και μη συμμόρφωσης τον περασμένο μήνα. Ο συνολικός αριθμός των ζητημάτων που αναφέρθηκαν ήταν 220.

- Advertisement -

Μεταξύ αυτών είναι και 8 αναφορές για νοθεία (αραίωση συστατικών) νοθεία (αντικατάσταση συστατικών) παραποίηση προϊόντος, αδήλωτη διαδικασία και παραποίηση εγγράφων, σε ελληνικά προϊόντα: ελαιόλαδο, κρασί, μέλι, χυμό, ταραμοσαλάτα και vegan τυρί.

Για το ελληνικό ελαιόλαδο υπήρξαν τρεις αναφορές τον Ιανουάριο οι δύο ειδοποιήσεις από την Γερμανία και μία από τη Ρουμανία. Πρόκειται για νοθεία αραίωσης συστατικών με ηλιέλαιο και στη μία περίπτωση το ηλιέλαιο μέσα στο “έξτρα παρθένο ελαιόλαδο” ήταν της τάξης του 85-90%. Οι αρχές της Ρουμανίας κατήγγειλαν επίσης ότι μέσα στο ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο εντόπισαν λάδι λαμπάντε. Το λάδι Lampante χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα οξύτητας, ανεπιθύμητη γεύση και μια ευδιάκριτη δυσάρεστη οσμή, που το καθιστούν ακατάλληλο για κατανάλωση. Ο ίδιος ο όρος «lampante» προέρχεται από την ιστορική χρήση του ως καύσιμο σε λαμπτήρες πετρελαίου.

Η νοθεία στο ελληνικό μέλι εντοπίστηκε από τις αρχές της Πολωνίας και αφορούσε αραίωση συστατικών σε θυμαρίσιο μέλι: Το θυμαρίσιο ήταν μόνο 6,3%. Στο ελληνικό κρασί η καταγγελία έγινε από τη Γερμανία για χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ από τη δηλωθείσα (11 % αντί 12 %). Η ταραμοσαλάτα είχε χαμηλότερη περιεκτικότητα ελαιολάδου από την δηλωθείσα (38,6 g/100g αντί 48,2 g/100g). Στον ελληνικό χυμό από μείγμα φρούτων εντοπίστηκαν συνθετικά αρώματα και τέλος στο Vegan ελληνικό τυρί αναγραφόταν στη συσκευασία «χωρίς λακτόζη» ενώ είχε λακτόζη.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λιναρόσπορος: Απαγορευτικός για τα παιδιά λένε επιστήμονες

Γιατί ο λιναρόσπορος που είναι τόσο ωφέλιμος, δεν πρέπει να καταναλώνεται από μωρά και μικρά παιδιά, ούτε ως πασπάλισμα σε άλλα τρόφιμα

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα