Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο Α. Μπλέτσας – EURIMAC στο cibum: Θεμελιώδης στόχος η προστασία του καταναλωτή

ΑρχικήΝέαΟ Α. Μπλέτσας - EURIMAC στο cibum: Θεμελιώδης στόχος η προστασία του καταναλωτή
spot_img

Η Δήλωση του Yπεύθυνου Διαχείρισης και Διασφάλισης Ποιότητας της EURIMAC EUROPEAN PASTA COMPANY Αθανάσιου Μπλέτσα στο cibum για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας των Τροφίμων.
«Η ασφάλεια των τροφίμων, διασφαλίζεται κυρίως με προληπτικά μέτρα και αυστηρή τήρηση των ορθών πρακτικών υγιεινής και αποτελεί δέσμευση όλων των παραγόντων της τροφικής αλυσίδας από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Στη σημερινή εποχή της μαζικής κατανάλωσης και της ελεύθερης αγοράς το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων είναι εξαιρετικά σημαντικό. Αποτελεί επομένως επιτακτική ανάγκη να επιβεβαιώνεται αυτή, τόσο από τις αρμόδιες αρχές αλλά κι από τις επιχειρήσεις, με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων. Οι επιχειρήσεις τροφίμων θα πρέπει λοιπόν να εντοπίσουν κάθε στάδιο της διαδικασίας παραγωγής που είναι κρίσιμο κι έτσι με τρόπο διαφανή διασφαλίζεται η υγεία αλλά κι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς την επιχείρηση και τα προϊόντα της. Αυτή η επιδίωξη υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας του καταναλωτή θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις στόχους που θέτει η επιχείρηση.

Επιπλέον, η ασφάλεια των τροφίμων είναι μείζονος σημασίας για τον τερματισμό της πείνας και την διατήρηση της καλής υγείας, τα οποία αποτελούν 2 από τους 17 στόχους της Ατζέντας του 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη. O Codex Alimentarius που αποτελεί την ειδική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών αναπτύσσει διεθνή πρότυπα λειτουργίας των χώρων τροφίμων. Στόχος των προτύπων αυτών είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Τα συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων παρέχουν το πλαίσιο για την συστηματική αναγνώριση, αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων που αφορούν στην ασφάλεια των τροφίμων, με στόχο την συμμόρφωση με τις νομικές απαιτήσεις, την πρόληψη της εμφάνισης των κινδύνων και της συνεχούς βελτίωσης.

Η ασφάλεια των τροφίμων, η οποία διασφαλίζεται κυρίως με προληπτικά μέτρα και αυστηρή τήρηση των ορθών πρακτικών υγιεινής, αποτελεί δέσμευση όλων των παραγόντων της τροφικής αλυσίδας από το αγρόκτημα στο πιάτο, ενώ την ευθύνη της παραγωγής ασφαλών τροφίμων φέρουν κυρίως οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων.

Σε μια εταιρία, κουλτούρα είναι οι αξίες, οι πεποιθήσεις και η στάση του προσωπικού της που χαρακτηρίζουν και καθοδηγούν τις πρακτικές της. Η ηγεσία παίζει βασικό στην ανάπτυξη της κουλτούρας ασφάλειας των τροφίμων, καθώς διασφαλίζει ότι αυτή η κουλτούρα παρακολουθείται συνεχώς και βελτιώνεται. Η φιλοσοφία της επιχείρησης ενισχύεται από κάθε συμπεριφορά και κάθε υπάλληλο. Οι άνθρωποι που εργάζονται στην επιχείρηση θα πρέπει να διακατέχονται από αυτή την κουλτούρα προστασίας του καταναλωτή και της ασφαλούς παραγωγής των τροφίμων. Θα πρέπει να έχουν πλήρη κατανόηση των εννοιών ποιότητα κι ασφάλεια τροφίμων. Επομένως, η συνεχής εκπαίδευση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση και τη βελτίωση της κουλτούρας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Τέλος, είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι σε θέση οι εργαζόμενοι να εκφρασθούν και μάλιστα να ενθαρρύνονται για να αναφέρουν ανησυχίες και προβληματισμούς, σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων που παράγει η επιχείρηση και τρόπων βελτίωσης των διαδικασιών ή κι αλλαγής της καθημερινότητας της παραγωγής.
Σημαντικό στοιχείο θεωρείται η πληροφόρηση των καταναλωτών για το προϊόν που αγοράζουν, τόσο γενικότερα όσο και στη μορφή των επισημάνσεων του προϊόντος. Ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να ξέρει τι τρώει: την ονομασία του προϊόντος, τον κατάλογο των συστατικών στοιχείων του, την ποσότητα, τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης κατανάλωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι αναγκαίο να αναγράφονται κι επιπλέον πληροφορίες που αφορούν τον τόπο παραγωγής και τον τρόπο με τον οποίο παράγονται τα προϊόντα διατροφής.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικούς κρίκους της ίδιας αλυσίδας, που θα πρέπει να έχουν την ίδια τελική επιδίωξη, την παραγωγή ασφαλών και υγιεινών τροφίμων, αλλά και την πλήρη κι ακριβή ενημέρωση των καταναλωτών για την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουν.
ΜΑΚΒΕΛ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα