Ο οργανισμός των ΗΠΑ θα είναι επικεφαλής της διαδικασίας αναθεώρησης για την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων ζώων στην αγορά σε συνεννόηση με το USDA.
Κάποιες φορές αναφέρεται ως “το επόμενο μεγάλο πράγμα στη γεωργία“, η γονιδιακή επεξεργασία των κρεατοπαραγωγών ζώων εκτείνεται από τα ερευνητικά εργαστήρια, τις κτηνοτροφικές φάρμες, ακόμη και στις αποφάσεις μιας κυβέρνησης στο πιάτο μας. Ήδη σε Κίνα και Ηνωμένο Βασίλειο, η μετάβαση στα γονιδιακά επεξεργασμένα τρόφιμα προχωρά με ταχύ ρυθμό.
Τον Μάϊο του 2024, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί της ρυθμιστικής διαδικασίας για την κυκλοφορία στην αγορά του γονιδιακά επεξεργασμένου κρέατος.
Η Tracey Forfa, διευθύντρια του Κέντρου Κτηνιατρικής Επιστήμης του FDA, συνέδεσε αυτόν τον ρόλο του οργανισμού με την ανάγκη του «να διατηρήσουμε τη ρυθμιστική μας προσέγγιση επίκαιρη με την εξέλιξη της επιστήμης».
«Αναγνωρίζουμε ότι οι καινοτομίες στη ζωική βιοτεχνολογία προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες για την προώθηση της υγείας των ανθρώπων και των ζώων», δήλωσε η ίδια.
Το χρονικό της ανάληψης της ηγεσίας για τη ρυθμιστική διαδικασία
Η γονιδιακή επεξεργασία πρόκειται να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία κρέατος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τα ζώα να προσαρμοστούν καλύτερα στις ασθένειες και την κλιματική αλλαγή, βελτιώνοντας παράλληλα τα θρεπτικά τους χαρακτηριστικά. Το ζήτημα του ποιος εγκρίνει την είσοδο αυτών των προϊόντων στην αγορά τροφίμων, ωστόσο, παρέμενε πολιτικά τεταμένο εδώ και χρόνια.
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ διεκδίκησε τον τίτλο του επικεφαλής ρυθμιστικού φορέα το 2020 μετά από εκτελεστική εντολή της κυβέρνησης Τραμπ για την επιτάχυνση της διαδικασίας αναθεώρησης των προϊόντων γεωργικής βιοτεχνολογίας. Τότε, ο πρώην υπουργός Γεωργίας Sonny Perdue πρότεινε τη μετάβαση τμημάτων της προϋπάρχουσας ρυθμιστικής εποπτείας της ζωικής βιοτεχνολογίας του FDA στο USDA.
Οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ο FDA θα πρέπει να είναι αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη του επικεφαλής ρυθμιστή. Ο οργανισμός έχει ήδη χρησιμοποιήσει την υφιστάμενη εξουσία του για να επιτρέψει στον σολομό AquAdvantage, ο οποίος είναι γενετικά τροποποιημένος ώστε να αναπτύσσεται με 25% λιγότερη τροφή, να εισέλθει στην αγορά σε μια διαδικασία που διήρκεσε περίπου 20 χρόνια.
Επιπλέον, ο FDA έχει την εντολή να προστατεύει την υγεία των ανθρώπων και των ζώων, ενώ το USDA «δεν έχει την ίδια επιτακτική αποστολή δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Dr. Peter G. Lurie, πρόεδρος του Κέντρου για την Επιστήμη Δημοσίου Συμφέροντος.
Ο FDA έχει αρχίσει να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης για το γενετικά τροποποιημένο κρέας τα τελευταία χρόνια. Ο οργανισμός αποφάνθηκε το 2022 ότι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου κίνδυνοι για την ασφάλεια των βοοειδών της Acceligen, τα οποία είναι γενετικά τροποποιημένα ώστε να αναπτύσσουν κοντύτερα μαλλιά και να αντέχουν καλύτερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
Επιπροσθέτως, το πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον έλαβε έγκριση από τον FDA το 2023 για λουκάνικα γερμανικού τύπου που παρασκευάζονται από χοίρους με γενετικά τροποποιημένα χαρακτηριστικά που αποσκοπούν στη βελτίωση της ευζωίας και της αποδοτικότητας της παραγωγής.
«Αυτές οι τεχνολογίες υπόσχονται πολλά οφέλη για πολλές χρήσεις και για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων, όπως η αντοχή των ζώων σε ασθένειες, ο έλεγχος της μετάδοσης ζωονόσων, η βελτίωση της κτηνοτροφίας και η αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας των τροφίμων», ανέφερε σε δήλωση της η Tracey Forfa. «Εμείς ως οργανισμός πρέπει να διατηρούμε τη ρυθμιστική μας προσέγγιση σύγχρονη με την εξέλιξη της επιστήμης».