Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022
23.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο Ι. Σμαρνάκης – ΠΕΤΕΤ στο cibum: ο στόχος της ασφάλειας τροφίμων απαιτεί υγιεινές πρακτικές κατανάλωσης

ΑρχικήΝέαΟ Ι. Σμαρνάκης - ΠΕΤΕΤ στο cibum: ο στόχος της ασφάλειας τροφίμων απαιτεί υγιεινές πρακτικές κατανάλωσης
spot_img

Η δήλωση του Πρόεδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων Ιωάννη Σμαρνάκη στο cibum για την παγκόσμια ημέρα ασφάλειας τροφίμων. «Ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων μοντέλων κάλυψης των διατροφικών αναγκών των ανθρώπων, βασιζόμενα σε τοπικές ιδιαιτερότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα»

 
Το παγκόσμιο περιβάλλον, ειδικά μετά την πανδημία εμφανίζει νέες προκλήσεις και δεδομένα σχετικώς με την ασφάλεια τροφίμων.
  • Ιδιαίτερες κατηγορίες πληθυσμού με διατροφικές ευαισθησίες-δυσανεξίες
  • Αύξηση των μη- ενδημικών νόσων όπως ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας επισημαίνει (Διαβήτης μεγάλα ποσοστά παγκοσμίως 7-9% ,παχυσαρκία ,υπέρταση)
  • Μετακινήσεις πληθυσμών, πολιτισμικές μεταβολές
  • Η γήρανση πληθυσμού στον δυτικό κόσμο
  • Υψηλότερες απαιτήσεις ποιότητας, ασφάλειας και ενημέρωσης των πολιτών
Ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων μοντέλων κάλυψης των διατροφικών αναγκών των ανθρώπων, βασιζόμενα σε τοπικές ιδιαιτερότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τα ανωτέρω προσαρμοσμένα σε συνθήκες κρίσεων, πανδημιών ή φυσικών καταστροφών θα αυξήσουν την διατροφική ασφάλεια και θα περιορίσουν τις ανθρωπιστικές κρίσεις.

Ο στόχος της ασφάλειας τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα είναι σταθερά υπαρκτός:
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, απαιτείται μια συνολική προσέγγιση: φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον που να στηρίζει και να ενθαρρύνει υγιεινές πρακτικές κατανάλωσης τροφίμων, καθώς και αντικειμενικές διατροφικές πληροφορίες και εκπαίδευση με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αποτελούν καθοριστικής σημασίας παράγοντες για τις πολιτικές και τις δράσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Η βελτίωση των προϊόντων τροφίμων, μεταξύ άλλων, μέσω της μείωσης της περιεκτικότητας σε αλάτι, κορεσμένα λίπη, πρόσθετα σάκχαρα και ενεργειακή αξία, καθώς και της βελτίωσης της διαθεσιμότητας μικρών και/ή μεσαίων μερίδων, αποτελεί σημαντικό μέσο που καθιστά αυτονόητη την υγιή επιλογή. Γενικά η μείωση δεν θα πρέπει να μειώνει την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων.

Οι τεχνολόγοι τροφίμων υπηρετούν τον στόχο παραγωγής και διάθεσης ασφαλών τροφίμων, τόσο σε προσωπικό επίπεδο μέσω της επαγγελματικής ενασχόλησης τους, όσο και σε συλλογικό, μέσω των πολυποίκιλων εκδηλώσεων της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων σε όλο το φάσμα του τομέα τροφίμων.
ΠΕΤΕΤ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Ο “πόλεμος” του μπαλσάμικου: Η Ιταλία μηνύει τη Σλοβενία για το παραδοσιακό ξύδι

Η Ιταλία κινεί διαδικασίες για να μονοπωλήσει και να διεκδικήσει την αυθεντικότητα του παραδοσιακού ξιδιού της και να υπερασπιστεί τον όρο «βαλσάμικο ξύδι της Μόντενα».

Η EFSA διατυπώνει συστάσεις για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των εκτρεφόμενων χοίρων

Η EFSA δημοσίευσε επιστημονική γνώμη σχετικά με την καλή μεταχείριση των χοίρων στην εκμετάλλευση, η πρώτη από τις διάφορες γνωμοδοτήσεις σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων που θα εκδοθεί το επόμενο έτος στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Η σηψαιμία μπορεί να είναι μια δαπανηρή συνέπεια των τροφιμογενών ασθενειών – Στην κορυφή Shigella και Τοξόπλασμα

Μερικές φορές οι τροφιμογενείς λοιμώξεις από βακτήρια, ιούς ή παράσιτα μπορούν να οδηγήσουν σε σήψη, οδηγώντας σε σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα