Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο Ι. Σμαρνάκης – ΠΕΤΕΤ στο cibum: ο στόχος της ασφάλειας τροφίμων απαιτεί υγιεινές πρακτικές κατανάλωσης

ΑρχικήΝέαΟ Ι. Σμαρνάκης - ΠΕΤΕΤ στο cibum: ο στόχος της ασφάλειας τροφίμων απαιτεί υγιεινές πρακτικές κατανάλωσης
spot_img

Η δήλωση του Πρόεδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων Ιωάννη Σμαρνάκη στο cibum για την παγκόσμια ημέρα ασφάλειας τροφίμων. «Ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων μοντέλων κάλυψης των διατροφικών αναγκών των ανθρώπων, βασιζόμενα σε τοπικές ιδιαιτερότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα»

 
Το παγκόσμιο περιβάλλον, ειδικά μετά την πανδημία εμφανίζει νέες προκλήσεις και δεδομένα σχετικώς με την ασφάλεια τροφίμων.
  • Ιδιαίτερες κατηγορίες πληθυσμού με διατροφικές ευαισθησίες-δυσανεξίες
  • Αύξηση των μη- ενδημικών νόσων όπως ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας επισημαίνει (Διαβήτης μεγάλα ποσοστά παγκοσμίως 7-9% ,παχυσαρκία ,υπέρταση)
  • Μετακινήσεις πληθυσμών, πολιτισμικές μεταβολές
  • Η γήρανση πληθυσμού στον δυτικό κόσμο
  • Υψηλότερες απαιτήσεις ποιότητας, ασφάλειας και ενημέρωσης των πολιτών
Ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων μοντέλων κάλυψης των διατροφικών αναγκών των ανθρώπων, βασιζόμενα σε τοπικές ιδιαιτερότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τα ανωτέρω προσαρμοσμένα σε συνθήκες κρίσεων, πανδημιών ή φυσικών καταστροφών θα αυξήσουν την διατροφική ασφάλεια και θα περιορίσουν τις ανθρωπιστικές κρίσεις.

Ο στόχος της ασφάλειας τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα είναι σταθερά υπαρκτός:
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, απαιτείται μια συνολική προσέγγιση: φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον που να στηρίζει και να ενθαρρύνει υγιεινές πρακτικές κατανάλωσης τροφίμων, καθώς και αντικειμενικές διατροφικές πληροφορίες και εκπαίδευση με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αποτελούν καθοριστικής σημασίας παράγοντες για τις πολιτικές και τις δράσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Η βελτίωση των προϊόντων τροφίμων, μεταξύ άλλων, μέσω της μείωσης της περιεκτικότητας σε αλάτι, κορεσμένα λίπη, πρόσθετα σάκχαρα και ενεργειακή αξία, καθώς και της βελτίωσης της διαθεσιμότητας μικρών και/ή μεσαίων μερίδων, αποτελεί σημαντικό μέσο που καθιστά αυτονόητη την υγιή επιλογή. Γενικά η μείωση δεν θα πρέπει να μειώνει την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων.

Οι τεχνολόγοι τροφίμων υπηρετούν τον στόχο παραγωγής και διάθεσης ασφαλών τροφίμων, τόσο σε προσωπικό επίπεδο μέσω της επαγγελματικής ενασχόλησης τους, όσο και σε συλλογικό, μέσω των πολυποίκιλων εκδηλώσεων της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων σε όλο το φάσμα του τομέα τροφίμων.
ΠΕΤΕΤ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο

Νοθευμένο το 80% του μελιού – Μελισσοκομικά site διαφημίζουν φρουκτόζη που δεν ανιχνεύεται στους ελέγχους!

Η νοθεία μελιού έχει γίνει επιστήμη! Κώδωνας κινδύνου από τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο