Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
32.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο λόγος που το Ozempic προκαλεί ζημία στη βιομηχανία βοείου κρέατος

ΑρχικήΝέαΟ λόγος που το Ozempic προκαλεί ζημία στη βιομηχανία βοείου κρέατος
spot_img

Πώς μπορούν να προσαρμοστούν οι παραγωγοί;

Στις ημέρες μας η βιομηχανία βοείου κρέατος έρχεται αντιμέτωπη με τα φάρμακα απώλειας βάρους GLP-1, όπως το Ozempic και το Wegovy, τα οποία επηρεάζουν άμεσα τη διατροφική συμπεριφορά των καταναλωτών. Με βάση πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preferences, σχεδόν ένας στους δύο χρήστες GLP-1 δηλώνει ότι καταναλώνει λιγότερο βοδινό από ό,τι στο παρελθόν. Ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τέτοια φάρμακα αυξάνεται ραγδαία. Ήδη ένας στους οκτώ Αμερικανούς έχει κάνει ενέσεις GLP-1 και, σύμφωνα με προβλέψεις, ο αριθμός των τακτικών χρηστών θα φτάσει τα 10 έως 20 εκατομμύρια μέχρι το 2028. Παράλληλα, η αγορά αυτών των φαρμάκων αναμένεται να αγγίξει τα 105 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο λόγος πίσω από τη μείωση στην κατανάλωση βοδινού σχετίζεται με τον τρόπο δράσης των φαρμάκων GLP-1, τα οποία επιβραδύνουν τη γαστρική κένωση και περιορίζουν τα σήματα πείνας. Ως αποτέλεσμα, τροφές πλούσιες σε λιπαρά και πρωτεΐνη, όπως το κόκκινο κρέας, γίνονται λιγότερο επιθυμητές ή ακόμα και αποστροφικές για πολλούς χρήστες. «Το κρέας δεν είναι πια τόσο ελκυστικό όταν τα σήματα κορεσμού ενισχύονται», δηλώνει ο Δρ. Raj Dasgupta, ιατρικός σύμβουλος. Πολλοί χρήστες αναφέρουν ναυτία, απώλεια όρεξης ή αλλαγή γεύσης που σχετίζεται με το κόκκινο κρέας.

Εγγραφείτε και εσείς στα FEA 2025 και ελάτε να γράψουμε ΜΑΖΙ μια ιστορία, που αξίζει να ειπωθεί!

Ενώ για τις εταιρείες κρέατος αυτό σηματοδοτεί μια δυνητική απειλή, για τις επιχειρήσεις με φυτικά ή εναλλακτικά προϊόντα πρωτεΐνης δημιουργείται χώρος ανάπτυξης. Οι καταναλωτές δεν σταματούν να αναζητούν πρωτεΐνες, απλώς αλλάζουν προτιμήσεις. Οι εταιρείες που προσαρμόζουν τις συνταγές και τις υφές των προϊόντων τους στις νέες αισθητηριακές ανάγκες των χρηστών GLP-1 ενδέχεται να αποκτήσουν προβάδισμα.

Η πτώση στην κατανάλωση βοδινού δημιουργεί προβληματισμό για τους παραγωγούς, ωστόσο δεν σηματοδοτεί απαραίτητα κρίση χωρίς επιστροφή. Όπως επισημαίνει ο σύμβουλος διατροφής Baltazar Villanueva, η μετατόπιση αυτή προσφέρει στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να προσαρμοστούν. Δεν πρόκειται για απόρριψη του κρέατος στο σύνολό του, αλλά για αλλαγή στο μέγεθος, τη συχνότητα και τη μορφή με την οποία προσφέρεται. Προτείνονται μικρότερες μερίδες, ενσωμάτωση εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης όπως ψάρια, αυγά ή φυτικά υποκατάστατα, καθώς και εκπαίδευση των καταναλωτών στη σωστή διατροφική ισορροπία κατά τη λήψη φαρμάκων GLP-1.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λαχανικό έχει τα περισσότερα φυτοφάρμακα – Ανακοινώθηκε η λίστα “dirty dozen” 2025

Ποιο "κέρδισε" τις φράουλες ως πιο μολυσμένο με φυτοφάρμακα, και ποια μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα της "Βρώμικης Δωδεκάδας" 2025 της Environmental Working Group

Σοκολάτες τύπου Dubai: Νέα αυστηρή προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από την FSA

Νέα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για τις εισαγόμενες σοκολάτες Dubai για παρουσία απαγορευμένων πρόσθετων και χρωστικών και για αδήλωτα αλλεργιογόνα

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλωσης σε παιδιά από φυστικοβούτυρο – Για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων προειδοποιεί το ECDC

Επιδημία Salmonella Infantis σε μικρά παιδιά από φυστικοβούτυρο - Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα