Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022
31 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο ΠΟΥ ζήτησε δεδομένα για βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΟ ΠΟΥ ζήτησε δεδομένα για βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα
spot_img

cibum team


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε δεδομένα για βαρέα μέταλλα σε μια σειρά τροφίμων.

Η πρώτη πρόσκληση για δεδομένα αφορά μεθυλυδράργυρο και ολικό υδράργυρο σε καθρεπτόψαρα ατλαντικού (Hoplostethus atlanticus), κοκκινοφίδια (Genypterus blacodes) και  μπακαλιάρους ανταρκτικής (Dissostichus eleginoides) και η δεύτερη αφορά μόλυβδο σε τρόφιμα με βάση τα δημητριακά και τα έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα για βρέφη και μικρά παιδιά, αποξηραμένα μπαχαρικά και μαγειρικά βότανα, αυγά, σάκχαρα και καραμέλες με βάση τη ζάχαρη. Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 15 Οκτωβρίου 2021 .

Τα νέα ή πρόσθετα δεδομένα για τον υδράργυρο στα ψάρια θα πρέπει να καλύπτουν τα τελευταία 12 χρόνια. Πρέπει να υποβληθεί στον ΠΟΥ μέσω της βάσης δεδομένων του Παγκόσμιου Συστήματος Παρακολούθησης Περιβάλλοντος (GEMS). Τα δεδομένα που έχουν ήδη σταλεί δεν χρειάζεται να υποβληθούν εκ νέου.

Η Επιτροπή Codex για τους επιμολυντές στα τρόφιμα συναντήθηκε τον Μάιο και συμφώνησε να ξεκινήσει να εργάζεται σε ανώτατα επίπεδα (ML) για μεθυλυδράργυρο σε καθρεπτόψαρα ατλαντικού (Hoplostethus atlanticus) και κοκκινοφίδια (Genypterus blacodes) και να δημιουργησει μια ηλεκτρονική ομάδα εργασίας με επικεφαλής τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά για την ανάπτυξη ML και συναφή σχέδια δειγματοληψίας, τα οποία θα εξεταστούν κατά την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής το 2022. Αυτή η ομάδα θα εξετάσει επίσης δεδομένα για να αποδείξει τη σκοπιμότητα της θέσπισης ενός ML για τα μπακαλιάρους ανταρκτικής (Dissostichus eleginoides) της Παταγονίας.

Όσοι διαθέτουν δεδομένα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το όριο ποσοτικού προσδιορισμού (LOQ) και το όριο ανίχνευσης (LOD) αναλυτικών μεθόδων τους, να αναφέρουν εάν τα δείγματα είναι νωπά ή μεταποιημένα, κονσερβοποιημένα, διατηρημένα ή αλατισμένα, εάν τα ψάρια αλιεύθηκαν στο εσωτερικό ή εισήχθησαν και πληροφορίες από τουλάχιστον δύο τοποθεσίες σε αντιπροσωπευτικά αλίπεδα.

Πηγή: https://www.foodsafetynews.com/2021/07/who-wants-data-on-heavy-metals-in-food/

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Το BRC issue 9 είναι γεγονός – Πότε ξεκινάει η πιστοποίηση κατά το νέο τεύχος του προτύπου;

Το τεύχος 9 του BRC για την ασφάλεια των τροφίμων, είναι πλέον γεγονός, αφού κατέφθασε την 1η Αυγούστου 2022.

Ίδιο brand, χαμηλότερη ποιότητα – Προϊόντα δύο ταχυτήτων σε χώρες της Ευρώπης

Τα προϊόντα που πωλούνται με την ίδια εμπορική ονομασία και συσκευασία πρέπει να έχουν την ίδια σύνθεση σε κάθε χώρα της ΕΕ. Τα στοιχεία όμως, παραπέμπουν σε αθέμιτες πρακτικές μεγάλων εταιρειών τροφίμων

Υδροξυτυροσόλη ως πρόσθετο: Οι Έλληνες, πρωταθλητές στην πρόσληψη φαινολών μέσω της επιτραπέζιας ελιάς

Επιστημονική έρευνα Ισπανών για την πρόσληψη υδροξυτυροσόλης που υπάρχει σε ελιές, ελαιόλαδο και κρασί. στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό - Οι δυνατότητες χρήσης της ως πρόσθετο τροφίμων
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα