Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο ΠΟΥ ζήτησε δεδομένα για βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΟ ΠΟΥ ζήτησε δεδομένα για βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα
spot_img

cibum team


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε δεδομένα για βαρέα μέταλλα σε μια σειρά τροφίμων.

Η πρώτη πρόσκληση για δεδομένα αφορά μεθυλυδράργυρο και ολικό υδράργυρο σε καθρεπτόψαρα ατλαντικού (Hoplostethus atlanticus), κοκκινοφίδια (Genypterus blacodes) και  μπακαλιάρους ανταρκτικής (Dissostichus eleginoides) και η δεύτερη αφορά μόλυβδο σε τρόφιμα με βάση τα δημητριακά και τα έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα για βρέφη και μικρά παιδιά, αποξηραμένα μπαχαρικά και μαγειρικά βότανα, αυγά, σάκχαρα και καραμέλες με βάση τη ζάχαρη. Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 15 Οκτωβρίου 2021 .

Τα νέα ή πρόσθετα δεδομένα για τον υδράργυρο στα ψάρια θα πρέπει να καλύπτουν τα τελευταία 12 χρόνια. Πρέπει να υποβληθεί στον ΠΟΥ μέσω της βάσης δεδομένων του Παγκόσμιου Συστήματος Παρακολούθησης Περιβάλλοντος (GEMS). Τα δεδομένα που έχουν ήδη σταλεί δεν χρειάζεται να υποβληθούν εκ νέου.

Η Επιτροπή Codex για τους επιμολυντές στα τρόφιμα συναντήθηκε τον Μάιο και συμφώνησε να ξεκινήσει να εργάζεται σε ανώτατα επίπεδα (ML) για μεθυλυδράργυρο σε καθρεπτόψαρα ατλαντικού (Hoplostethus atlanticus) και κοκκινοφίδια (Genypterus blacodes) και να δημιουργησει μια ηλεκτρονική ομάδα εργασίας με επικεφαλής τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά για την ανάπτυξη ML και συναφή σχέδια δειγματοληψίας, τα οποία θα εξεταστούν κατά την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής το 2022. Αυτή η ομάδα θα εξετάσει επίσης δεδομένα για να αποδείξει τη σκοπιμότητα της θέσπισης ενός ML για τα μπακαλιάρους ανταρκτικής (Dissostichus eleginoides) της Παταγονίας.

Όσοι διαθέτουν δεδομένα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το όριο ποσοτικού προσδιορισμού (LOQ) και το όριο ανίχνευσης (LOD) αναλυτικών μεθόδων τους, να αναφέρουν εάν τα δείγματα είναι νωπά ή μεταποιημένα, κονσερβοποιημένα, διατηρημένα ή αλατισμένα, εάν τα ψάρια αλιεύθηκαν στο εσωτερικό ή εισήχθησαν και πληροφορίες από τουλάχιστον δύο τοποθεσίες σε αντιπροσωπευτικά αλίπεδα.

Πηγή: https://www.foodsafetynews.com/2021/07/who-wants-data-on-heavy-metals-in-food/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ρεκόρ μαζικών τροφικών δηλητηριάσεων των τελευταίων 40 ετών στη Γαλλία – Το 45% σημειώθηκαν σε εστιατόρια!

2.000 μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις στη Γαλλία το 2022 - "Σάρωσε" η σαλμονέλα σε αυγά.

Για πρώτη φορά εντοπίζεται τοξικότητα σε κοινό πρόσθετο τροφίμων

Το πρόσθετο τροφίμων E551 μπορεί να προκαλέσει κοιλιοκάκη!

Προειδοποίηση ασφάλειας: Τα παιδιά κάτω των 10 ετών δεν πρέπει να τρώνε συκώτι

Οι Αρχές της Νορβηγίας εξέδωσαν προειδοποίηση για την κατανάλωση συκωτιού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα