Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
21.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι επιστήμονες μόλις ανακάλυψαν πόσες και ποιες χημικές ουσίες εισέρχονται στο σώμα μας από τις συσκευασίες των τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟι επιστήμονες μόλις ανακάλυψαν πόσες και ποιες χημικές ουσίες εισέρχονται στο σώμα μας από τις συσκευασίες των τροφίμων
spot_img

Περισσότερες από 3.000 χημικές ουσίες από τις συσκευασίες τροφίμων έχουν διεισδύσει στο σώμα μας, σύμφωνα με μελέτη.

Σακούλες με πατατάκια, κουτάκια αναψυκτικών, πλαστικά δοχεία, εργαλεία κουζίνας, γεύματα σε πακέτο, τρόφιμα συσκευασμένα σε πλαστικό με κενό αέρος… αυτές είναι μόνο μερικές από τις συσκευασίες που κατακλύζουν την καθημερινότητα της σύγχρονης κοινωνίας.

Η χημική επιβάρυνση όλων αυτών των συσκευασιών αναλύθηκε σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, και στην οποία οι επιστήμονες περιγράφουν την ευρεία έκθεση του ανθρώπου σε χημικές ουσίες από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCCs). Είναι η πρώτη έρευνα που αποκαλύπτει την έκταση της ανθρώπινης έκθεσης σε χημικές ουσίες από συσκευασίες τροφίμων.

Η έρευνα παραθέτει μία μία, τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες τροφίμων και άλλα είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, που έχουν βρεθεί σε ανθρώπινα δείγματα, όπως ούρα, αίμα και μητρικό γάλα. Από τις περίπου 14.000 γνωστές χημικές ουσίες στις συσκευασίες τροφίμων, 3.601 – ή περίπου το 25 τοις εκατό – βρέθηκαν στον ανθρώπινο οργανισμό. Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης σημαντικά κενά σε δεδομένα βιοπαρακολούθησης και τοξικότητας.

Για να διεξαγάγουν την ανάλυσή τους, οι επιστήμονες έκαναν μια απογραφή των χημικών ουσιών που είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε συσκευασίες τροφίμων ή εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων και στη συνέχεια έψαξαν σε παγκόσμιες βάσεις δεδομένων ιστών για στοιχεία ότι οι χημικές ουσίες είχαν βρεθεί στο ανθρώπινο σώμα.

Οι περισσότερες από τις χημικές ουσίες που εκπλένονται από τις συσκευασίες τροφίμων προέρχονται από πλαστικά, αλλά όχι όλες. «Πιθανώς το χειρότερο είναι το ανακυκλωμένο χαρτί και χαρτόνι» είπε η Δρ. Jane Muncke, ανώτερη συγγραφέας, που εκφράζει την ανησυχία της για αυτή την ευρεία έκθεση: «Αυτή η εργασία υπογραμμίζει το γεγονός ότι τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα δεν είναι πλήρως ασφαλή, παρόλο που μπορεί να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς, επειδή μεταφέρουν γνωστές επικίνδυνες χημικές ουσίες στους ανθρώπους. Θα θέλαμε αυτή η νέα βάση αποδεικτικών στοιχείων να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ασφάλειας των υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα – τόσο όσον αφορά τους κανονισμούς όσο και για την ανάπτυξη ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων». Η ανακύκλωση χαρτιού, χαρτονιού ή πλαστικού για τις συσκευασίες τροφίμων οδηγεί σε μελάνια μη διατροφικής ποιότητας που αναμιγνύονται δίπλα στα τρόφιμα, εξήγησε, προσθέτοντας στους χημικούς κινδύνους.

Ορισμένες ομάδες χημικών ουσιών, όπως οι δισφαινόλες, οι PFAS, οι φθαλικές ενώσεις, τα μέταλλα και οι πτητικές οργανικές ενώσεις, έχουν ανιχνευθεί ευρέως σε ανθρώπινα δείγματα και σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCMs). Πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες έχουν ανησυχητικές επικίνδυνες ιδιότητες και έχουν συνδεθεί με βλάβες στην ανθρώπινη υγεία.

Επιπλέον, για άλλες χημικές ουσίες που μεταφέρονται από τη συσκευασία στα τρόφιμα, όπως συνθετικά αντιοξειδωτικά και ολιγομερή, λίγα είναι γνωστά για την παρουσία και τη επίδρασή τους στον άνθρωπο. Η Δρ Ksenia Groh από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Υδατικής Επιστήμης και Τεχνολογίας σχολιάζει αυτό το κενό γνώσης: «Η μελέτη μας υπογραμμίζει ότι τα αντιοξειδωτικά, παρά τους υψηλούς όγκους παραγωγής τους και την ευρεία χρήση τους στα πλαστικά, απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό από τα προγράμματα παρακολούθησης. Η γνώση σχετικά με τον μεταβολισμό, τη μοίρα και τις επιπτώσεις αυτών των ουσιών είναι γενικά σπάνια».

Επιπλέον, η μελέτη επεσήμανε ότι οι πιθανοί κίνδυνοι πολλών χημικών ουσιών δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς. Αν και η συσκευασία των τροφίμων δεν είναι η μόνη πηγή έκθεσης, τα δεδομένα από αυτή τη μελέτη θα βελτιώσουν την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα συμβάλλουν στην έκθεση του ανθρώπου. Είναι πιθανό ότι ο πραγματικός αριθμός FCC που υπάρχουν στον άνθρωπο, να είναι υψηλότερος από αυτόν που ανιχνεύεται σήμερα, επειδή μόνο ένα υποσύνολο FCC ερευνήθηκε λεπτομερώς.

Ο καθηγητής Dr. Martin Scheringer, συν-συγγραφέας από το ETH Zürich, τόνισε την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος: «Υπάρχουν εκπληκτικά πολλές επικίνδυνες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και δεν μένουν απλώς εκεί, αλλά αρκετά από αυτά φτάνουν σε κάποιο βαθμό, το ανθρώπινο σώμα. Αυτό είναι ανησυχητικό και σαφώς υπάρχει ανάγκη για ασφαλέστερα και απλούστερα υλικά που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα».

Αυτά τα αποτελέσματα στοχεύουν να βοηθήσουν τους ερευνητές να επικεντρωθούν σε σημαντικά κενά στη γνώση μας σχετικά με την έκθεση του ανθρώπου σε FCC και να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις αυτών των χημικών ουσιών στην υγεία. Όπως αναφέρει ο συν-συγγραφέας Olwenn Martin από το University College του Λονδίνου, «γνωρίζαμε ήδη ότι οι προβληματικές χημικές ουσίες στις συσκευασίες τροφίμων δεν περιορίζονται σε γνωστές ουσίες όπως η δισφαινόλη και οι φθαλικές ενώσεις, αλλά μας εξέπληξε ο μεγάλος αριθμός χημικών ουσιών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα για που υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ανθρώπινης έκθεσης. Αυτό δείχνει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με την τοξικότητα και την έκθεση σε πολλές χημικές ουσίες και ρύθμιση γύρω από τη χρήση τους στις συσκευασίες τροφίμων».

Όλα τα δεδομένα μπορούν εύκολα να προσπελαστούν και να περιηγηθούν στη συνοδευτική Βάση δεδομένων σχετικά με τα χημικά προϊόντα επαφής με τρόφιμα που παρακολουθούνται σε ανθρώπους (FCchumon). Το FCChumon βασίζεται στην προηγουμένως δημοσιευμένη Βάση Δεδομένων Χημικών Επικοινωνίας Τροφίμων (FCCdb) και Βάση Δεδομένων για τα Μεταναστευτικά και Εκχυλίσιμα Χημικά Επικοινωνίας Τροφίμων (FCCmigex). Αυτή η εργασία είναι μέρος του έργου Food Contact Chemicals & Human Health (FCCH).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

BEST in TASTE by cibum: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διαγωνισμός γεύσης με κριτές καταναλωτές και πρωτόκολλο ISO

Σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία των γευστικών δοκιμών και η υποβολή συμμετοχών - Καινοτόμος τρόπος αξιολόγησης των προϊόντων και πιάτων, που στηρίζεται στην άποψη των καταναλωτών και όχι των ειδικών.

Ερευνητές εντόπισαν σχεδόν 200 ουσίες που συνδέονται με καρκίνο του μαστού σε συσκευασίες τροφίμων!

Νέα συγκλονιστική μελέτη δείχνει ότι παρά την αυστηρή νομοθεσία, οι καταναλωτές είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στα κενά των προτύπων που ρυθμίζουν τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Δεκάδες κρούσματα με σπάνιο τύπο σαλμονέλας σε Δανία και Αυστρία

Ανάμεσα στα κρούσματα βρέφη κάτω του έτους και υπερήλικες
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο