Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ενεργειακή κρίση: Οι εταιρείες Big Food “σηκώνουν τα μανίκια” για να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την Ευρώπη

ΑρχικήΝέαΕνεργειακή κρίση: Οι εταιρείες Big Food "σηκώνουν τα μανίκια" για να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την Ευρώπη
spot_img

Πώς οι εταιρείες-κολοσσοί τροφίμων, στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της πράσινης.

Η πανδημία μπορεί να έφερε τα  πάνω κάτω στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά πλέον οι εταιρείες-κοσμοκράτειρες στη βιομηχανία τροφίμων, ή αλλιώς “Big Food”, προετοιμάζονται για την επόμενη απειλή: έναν χειμώνα με πολύ λίγο αέριο για να τροφοδοτήσουν τα εργοστάσιά τους.

Διότι μια ξαφνική διακοπή φυσικού αερίου θα μπορούσε να διαταράξει ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα της Ευρώπης.

Ως μέρος των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, μειώθηκαν οι εξαγωγές φυσικού αερίου ως απάντηση στις κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, αλλά και η Ελλάδα να μένουν ενεργειακά ευάλωτες.

Αυτό οδήγησε όχι μόνο σε φόβους για χειμερινές ελλείψεις, αλλά και σε εκτίναξη των τιμών, αυξάνοντας το κόστος για εταιρείες όλων των ειδών, άρα και παραγωγής τροφίμων.

Για να συνεχίσουν οι εταιρείες τροφίμων να ταΐζουν την Ευρώπη, επικαλούνται τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, μειώνοντας τη χρήση ενέργειας και μετατρέποντας τις εγκαταστάσεις που λειτουργούν με φυσικό αέριο σε πετρέλαιο ή εγκαθιστούν τις δικές τους γεννήτριες, πριν ακόμα εξαντληθούν τα αποθέματα.

Μεγάλα ονόματα που έχουν ήδη προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες είναι, μεταξύ άλλων η  McDonald’s Corp, η γερμανική  Dr. Oetker, τα προϊόντα της οποίας κυμαίνονται από κατεψυγμένες πίτσες έως μπέικιν πάουντερ που πρόσθεσε τη δυνατότητα χρήσης λαδιού, όπου ήταν δυνατόν, αλλά και η Nestle, που χρησιμοποιεί πετρέλαιο και η οποία δεν θέλει η αύξηση του κόστους των προϊόντων της να ξεπεράσει το ήδη υπάρχον ποσοστό (14% αύξηση).

Για τις εταιρείες Big Food, οποιαδήποτε αύξηση του κόστους θα μπορούσε να συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους, δεδομένου ότι ήδη δέχονται πιέσεις από τους λιανοπωλητές για την αύξηση των τιμών.

Ωστόσο, αυτές που είναι πραγματικά εκτεθειμένες στις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς έχουν και αυτές υψηλές ενεργειακές ανάγκες και χαμηλότερα περιθώρια κέρδους.

Μια από τις εναλλακτικές που χρησιμοποιούν εταιρείες όπως, η Nestle, η Unilever και η Danone SA, είναι τα προγράμματα πράσινης ενέργειας που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητά τους στις ελλείψεις φυσικού αερίου.

 Οι περισσότερες από τις εγκαταστάσεις της Nestle και της Danone στην Ευρώπη αγοράζουν ήδη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες γεννήτριες και οι στόχοι μείωσης του άνθρακα έχουν απωθήσει και τις δύο από το φυσικό αέριο για θέρμανση.

Τέλος, ο όμιλος Unilever χρησιμοποιεί 100% ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και προσπαθεί για την πλήρη ανανεώσιμη αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο