Η αγωγή, η οποία αναφέρει ονόματα, όπως JBS, Cargill, και Tyson Foods, θα μπορούσε να περιλαμβάνει εργαζομένους τους από το 2014 έως σήμερα. Τι αναφέρει η κυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με την υπόθεση.
Οι κολοσσιαίες εταιρείες της βιομηχανίας κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των JBS USA, Cargill, Hormel Foods, Tyson Foods, Perdue Farms και Smithfield Foods, κατηγορούνται για συνωμοσία στη διατήρηση χαμηλών μισθών των εργαζομένων τους.
Συγκεκριμένα, σε ομαδική αγωγή που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Κολοράντο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, πρώην υπάλληλοι επεξεργασίας στις εταιρείες ισχυρίστηκαν αντεργατικές πρακτικές από τις εταιρείες, προκειμένου να κρατήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους χαμηλούς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Food Dive, αν η αγωγή πιστοποιηθεί, θα μπορούσε να περιλαμβάνει όλους όσους απασχολούνται σε όλες αυτές τις εταιρείες από το 2014 έως σήμερα.
Αναλυτικότερα, η ομαδική αγωγή ισχυρίζεται ότι οι μεταποιητές κρέατος είχαν μυστικές ετήσιες συναντήσεις για να συζητήσουν την αποζημίωση των εργαζομένων τους. Οι εταιρείες κατηγορούνται πως αντλούσαν δεδομένα για τους εργαζομένους από την εταιρεία συλλογής δεδομένων Agri Stats.
Επιπλέον, φαίνεται πως κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας από την εταιρεία συμβούλων αποζημιώσεων WMS & Company, η οποία επίσης κατηγορείται στην αγωγή.
Οι εργαζόμενοι κατηγορούσαν τους παραγωγούς κρέατος για συνομωσίες με σκοπό τις χαμηλές απολαβές για χρόνια.
Συλλογικά, οι κατηγορούμενες εταιρείες ελέγχουν περισσότερο από το 80% της συνολικής παραγωγής κόκκινου κρέατος στις ΗΠΑ και διαθέτουν περίπου 140 εργοστάσια επεξεργασίας. Διατηρώντας τους μισθούς αρκετά τυποποιημένους, καθώς και προσθέτοντας ρήτρες μη ανταγωνισμού στις συμβάσεις εργασίας, είναι δύσκολο για τους εργαζόμενους να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας που πληρώνουν καλύτερα, υποστηρίζει η αγωγή.
Εκτός από το ότι η υπόθεση βρέθηκε στο στόχαστρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατέθεσε αγωγή κατά των συμπράξεων κατά των εταιρειών Cargill, Sanderson Farms και Wayne Farms, τράβηξε έντονα και αρνητική προσοχή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εκτός από τη λήψη μέτρων ενάντια σε τέτοιες συνομωσίες, υποστήριξε επίσης ενέργειες για τη διάλυση του μονοπωλίου επεξεργασίας κρέατος.
Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τη δέσμευση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε κονδύλια του Αμερικανικού Σχεδίου Διάσωσης για να βοηθήσει τους ανεξάρτητους παραγωγούς κρέατος να ανταγωνιστούν τους κολοσσούς της βιομηχανίας. Αναμένεται, λοιπόν, να δούμε εάν η δέσμευση θα υλοποιηθεί και θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα.