Πέμπτη, Ιανουάριος 9, 2025
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: “Έξυπνες” παγίδες για τα παράσιτα στις καλλιέργειες

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας: "Έξυπνες" παγίδες για τα παράσιτα στις καλλιέργειες
spot_img

Επαναστατικές τεχνολογίες στον έλεγχο εντόμων και ασθενειών θερμοκηπιακών καλλιεργειών από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Ρομποτική παγίδα τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο των εντόμων.

Στο έργο με ακρωνύμιο «PestNu» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «HORIZON 2020», συμμετέχει το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μια κοινοπραξία είκοσι εταίρων από εννέα διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Το έργο αναπτύσσει και αξιολογεί πρωτοποριακές αγρο-οικολογικές πρακτικές, οι οποίες συνδυάζονται με τεχνολογίες ρομποτικής, πληροφορικής και επικοινωνιών, με στόχο την επίλυση προβλημάτων στη γεωργία που επιβαρύνουν την ποιότητα των τροφίμων και το περιβάλλον.

   Επιστημονικά υπεύθυνος του έργου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ο καθηγητής Νικόλαος Κατσούλας, διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το Εργαστήριο είναι επικεφαλής των προ-πιλοτικών δραστηριοτήτων του έργου σε θερμοκήπια στην Ελλάδα. Οι πιλοτικές αυτές δοκιμές γίνονται στο Πιλοτικό Θερμοκηπιακό Πάρκο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο όπου έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια σύγχρονες, υψηλής τεχνολογικής στάθμης θερμοκηπιακές μονάδες.

   Στο πλαίσιο του έργου «PestNu», αξιολογήθηκε στο θερμοκήπιο μία ρομποτική παγίδα τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο των εντόμων σε πραγματικό χρόνο και ένα αυτόνομα ρομπότ για την ανίχνευση ασθενειών και τον επιτόπιο τρισδιάστατο σημειακό ψεκασμό των φυτών.

   Χρησιμοποιώντας φερομονικές ή κολλητικές χρωματικές παγίδες, τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κατσούλας, η ρομποτική παγίδα προσελκύει επιβλαβή έντομα και καταγράφει καθημερινά εικόνες τους. Οι εικόνες μεταδίδονται σε υπολογιστή, ο οποίος διαθέτει αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση και καταμέτρηση των εντόμων στις εικόνες, παρέχοντας στον παραγωγό ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο και ενημερώσεις για την κατάσταση σύλληψης των εντόμων. Η έξυπνη παγίδα βοηθά τον αγρότη να αντιμετωπίσει την προσβολή από παράσιτα, μειώνοντας τους κινδύνους για την παραγωγή και τις οικονομικές επιπτώσεις.

   Το PestNuAgrobot είναι ένα πρωτοποριακό, αυτόνομο όχημα εδάφους, σχεδιασμένο να κινείται τόσο στους στενούς διαδρόμους ενός θερμοκηπίου όσο και σε ανώμαλα εδάφη ανοικτού πεδίου. Μπορεί να κινείται με ασφάλεια και ακρίβεια, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κατσούλας, αποφεύγοντας δυναμικά ανθρώπους και εμπόδια. Εξοπλισμένο με έναν ρομποτικό βραχίονα και ανυψωτικό μηχανισμό, διαθέτει σετ αισθητήρων και προσαρμοσμένο ακροφύσιο ψεκασμού για την ακριβή ανίχνευση και εξουδετέρωση εντόμων και ασθενειών. Το σύστημα εντοπισμού υψηλής ακρίβειας του PestNuAgrobot επιτρέπει τη χρήση τεχνικών χαρτογράφησης για την ανίχνευση, χαρτογράφηση και αναγνώρηση των προσβολών στο θερμοκήπιο. Εκτελεί τρισδιάστατο επιτόπιο ψεκασμό με ακρίβεια στις μολυσμένες περιοχές, εξασφαλίζοντας αποτελεσματική καταπολέμηση των παρασίτων, μειώνοντας σημαντικά την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Με τον ανυψωτικό μηχανισμό του, φτάνει τις ψηλές θερμοκηπιακές καλλιέργειες, καθιστώντας το ιδανικό για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Το PestNuAgrobot συνδυάζει προηγμένη τεχνολογία με ευελιξία και ακρίβεια, αποτελώντας ένα ισχυρό εργαλείο για την προστασία και βελτίωση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών.

   Το έργο PestNu έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο συμφωνίας επιχορήγησης με αριθμό 101037128.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.

Έλληνες καταναλωτές ΠΡΟΣΟΧΗ στις ντομάτες – Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ για την παρουσία φυτοφαρμάκων

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν είτε υψηλή περιεκτικότητα είτε απαγορευμένα φυτοφάρμακα, αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ.

Μπορείτε να φάτε άφοβα ωμό σπανάκι;

Ποια ομάδα καταναλωτών πρέπει να προσέχει σχετικά με την κατανάλωση ωμού σπανακιού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο