Η αφαίρεση των ετικετών “vegan” θα μπορούσε να κάνει τις φυτικές επιλογές τροφίμων πιο ελκυστικές.
Μελέτη του Πανεπιστημίου MIT των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι η αλλαγή της επισήμανσης των τροφίμων είναι το κλειδί στην προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για μείωση των εκπομπών κατά 40%. Ο Alex Berke, φοιτητής PHD στην ομάδα City Science στο MIT Media Lab και ο Kent Larson, διευθυντής της ομάδας City Science, συνέγραψαν μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite με τίτλο « Ο αρνητικός αντίκτυπος των ετικετών για χορτοφάγους και vegan: Αποτελέσματα από τυχαιοποιημένα ελεγχόμενα πειράματα με καταναλωτές στις ΗΠΑ».
Σύμφωνα με τη μελέτη οι χορτοφαγικές και vegan ετικέτες είναι απόλυτα αποτρεπτικές για τους καταναλωτές από την επιλογή αυτών των προϊόντων και η αφαίρεση αυτών των ετικετών, μπορεί να προσφέρει ένα εξαιρετικά απλό και χαμηλού κόστους μέσο για τα εστιατόρια και τα άλλα ιδρύματα να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, με ελάχιστες αλλαγές στα μενού και χωρίς να επηρεάζεται η ελευθερία επιλογής των καταναλωτών.
Το ερώτημα στο οποίο ήθελαν να απαντήσουν οι ερευνητές ήταν «Οι ετικέτες vegan και vegetarian που βρίσκονται συνήθως στα μενού, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην πιθανότητα των ανθρώπων να επιλέξουν αυτές τις πιο βιώσιμες επιλογές;». Οι συμμετέχοντες στη μελέτη επέλεξαν ανάμεσα σε δύο επιλογές μενού. Η μία εκδοχή είχε μια ετικέτα “vegan” σε μία από τις επιλογές γευμάτων ενώ η άλλη όχι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι καταναλωτές έβλεπαν την ετικέτα “vegan”, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να επιλέξουν αυτήν την επιλογή. Επιπλέον, οι άνθρωποι προτιμούσαν συχνότερα την επιλογή vegan όταν δεν είχε ετικέτα οδηγώντας σε μία αξιοσημείωτη αύξηση όσων επέλεξαν την Vegan πιάτο αλλά χωρίς ετικέτα. Αυτά τα πειράματα στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε έναν ευρύτερο πληθυσμό των ΗΠΑ. Και πάλι, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι καταναλωτές ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να επιλέξουν μια επιλογή όταν είχε μια ετικέτα “vegan” ή “vegetarian”. Επιπλέον, αυτή η μελέτη δεν διαπίστωσε ότι οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν είδη με κρέας όταν αφαιρέθηκαν οι ετικέτες, υποδεικνύοντας ότι η αφαίρεση των ετικετών δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο.
Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα των τροφίμων συχνά επικεντρώνονται σε νέες ή ακριβές λύσεις, όπως συνθετικά κρέατα ή υδροπονία. Αλλά η έρευνα προσφέρει μια πολύ απλούστερη και πιο χαμηλού κόστους επιλογή, που θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Η αφαίρεση των ετικετών για χορτοφάγους και vegan για την ομαλοποίηση της διατροφής με βάση τα φυτά, και η τοποθέτηση αυτών των επιλογών ως προεπιλογή, είναι άμεσα εφαρμόσιμες αλλαγές προς μια πιο βιώσιμη διατροφή καταλήγει η μελέτη.