Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παράλογο: Το φαγητό σε εστιατόριο είναι πλέον πιο φθηνό από το μαγείρεμα στο σπίτι!

ΑρχικήΝέαΠαράλογο: Το φαγητό σε εστιατόριο είναι πλέον πιο φθηνό από το μαγείρεμα στο σπίτι!
spot_img

Τι είναι πιο φτηνό; Το να μαγειρεύει κανείς στο σπίτι ή να τρώει σε εστιατόρια; Μέχρι πρόσφατα η απάντηση ήταν αυτονόητη: Μα… στο σπίτι φυσικά! Μετά την Ρωσική εισβολή όμως… τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

Της Βιργινίας Κιμπουρόπουλου

Τελικά είναι πιο οικονομικό να τρώμε έξω ή μέσα; Το απλό αυτό ερώτημα έχει μετατραπεί σε παράδοξο καθώς οι δυσβάσταχτες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στο σουπερμάρκετ έχουν αρχίσει να αλλάζουν ακόμη και τα αυτονόητα. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ για το Μάιο 2022 δείχνει πως η ετήσια μεταβολή για τη διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά είναι 12,3%, αλλά μόλις 8,4% για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.

Τι μας δείχνουν αυτοί οι αριθμοί; Σίγουρα πως το κόστος ζωής και διατροφής είναι πια μη βιώσιμο, παρά την άνοδο του βασικού μισθού στα 714,3 ευρώ καθαρά από τον Μάιο. Μας δείχνει, επίσης, πως παρόλο που τα εστιατόρια έχουν κι άλλους παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές των πιάτων τους, όπως ενοίκιο, ρεύμα και υπηρεσίες (όλα αυξημένα εξαιτίας του πληθωρισμού που επέφερε ο πόλεμος και η ακρίβεια), ίσως σε κάποιο βαθμό να έχουν καταφέρει να απορροφήσουν τις τιμές. Βέβαια, αγαθά που κάποτε ήταν φθηνά, όπως για παράδειγμα το σουβλάκι, το φαγητό του “φτωχού” έχει ανέβει σε πολλά καταστήματα ως και 4 ευρώ. Αλλά σε αυτή τη θύελλα αυξήσεων, τα εστιατόρια έχουν κάπως διατηρήσει τις αυξήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα.

Με αυτό, φυσικά, δεν εννοούμε πως τα εστιατόρια πολυτελείας είναι φθηνά, αλλά ότι έχουν απλώς διατηρήσει τις αυξήσεις τους σε χαμηλό ποσοστό. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Consumer Affairs, αυτό το πετυχαίνουν, χάρη σε ορισμένα πλεονεκτήματά τους, όπως για παράδειγμα πρόσβαση σε πιο οικονομικές τιμές, δηλαδή τιμές χονδρικής στις πρώτες ύλες και συμβόλαια διαρκείας, αλλά και άλλες στρατηγικές που τους επιτρέπουν κάπως να αντισταθμίζουν τις αυξήσεις.

Παρότι αυτή είναι μια κατάσταση που ισχύει στην παρούσα χρονική περίοδο, είναι αβέβαιο το πόσο αυτή θα διαρκέσει. Πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων, όπως είναι η McDonald’s, έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές τους εξαιτίας των ανοδικών κοστών των πρώτων υλών, λόγω του πολέμου και ελλείψεων εξαιτίας τη κλιματικής αλλαγής. Οπότε δεν είναι και τόσο σίγουρο το αν θα εξακολουθήσει να ισχύει αυτή η απορρόφηση στα εστιατόρια για πολύ καιρό ακόμα. Βέβαια, είναι πιθανό αυτό να μην συμβεί τόσο απότομα στα εστιατόρια. Για αυτό το λόγο, ίσως είναι καλή ιδέα να εκμεταλλευτείτε την κατάσταση όσο είναι καιρός και να απολαύσετε ένα γεύμα σε κάποιο εστιατόριο όσο είναι καιρός, πριν ακριβύνει και αυτό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο