Τα τσιπς ανακλήθηκαν γιατί περιείχαν αδήλωτο αλλεργιογόνο
Πριν λίγες ημέρες, όπως σας είχε ενημερώσει το cibum, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σε συνεργασία με την pepsico, ανακάλεσε τα τσιπς τορτίγιας Tostitos της Frito-Lay, λόγω της πιθανής παρουσίας αδήλωτου γάλακτος, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για άτομα με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά.
Τώρα ο ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ κατατάσσει την ανάκληση αυτή ως Κατηγορίας Ι, δηλαδή «μια κατάσταση στην οποία υπάρχει εύλογη πιθανότητα ότι η χρήση ή η έκθεση σε ένα παραβατικό προϊόν θα προκαλέσει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την υγεία ή θάνατο».
Η ανάκληση αφορά περίπoυ 1.300 σακούλες 13 ουγκιών Tostitos Cantina Traditional Yellow Corn Tortilla Chips που μπορεί στην πραγματικότητα να περιέχουν τσιπς με γεύση τυριού νάτσο που παρασκευάζονται με γάλα. Η εταιρεία τόνισε ότι δεν έχουν αναφερθεί αλλεργικές αντιδράσεις μέχρι στιγμής. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι όσοι έχουν αλλεργία στο γάλα ή σοβαρή ευαισθησία θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν τα πατατάκια και να τα απορρίπτουν αμέσως.
Τα επηρεαζόμενα προϊόντα διανεμήθηκαν σε επιλεγμένους λιανοπωλητές σε 13 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Αλαμπάμα, Φλόριντα, Τζόρτζια, Ιλινόις, Ιντιάνα, Κεντάκι, Μισισιπή, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Νότια Καρολίνα, Τενεσί, Βιρτζίνια και Δυτική Βιρτζίνια. Η Frito-Lay, με έδρα το Plano του Τέξας, είναι θυγατρική της PepsiCo.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο κίνδυνος των κράνμπερις – Ανακαλούνται 34.500 συσκευασίες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ειδοποίηση από το RASFF για “βιολογικό” τσάι ιδιωτικής ετικέτας τίγκα σε τοξικό φυτοφάρμακο – Ξεπερνά το όριο κατά 400%
Αλλεργία στο γάλα
Η αλλεργία στο γάλα είναι η συχνότερη τροφική αλλεργία της παιδικής ηλικίας.
Το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο λάθος είναι ότι θεωρείται μεμονωμένη αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος αγελάδας, ενώ στην πραγματικότητα είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τα άτομα μπορεί να μην αντιδρούν και σε γάλα άλλων θηλαστικών όπως σε κατσικίσιο και πρόβειο γάλα.
Τα συμπτώματα μπορούν είτε να εκδηλωθούν αμέσως, είτε αργότερα την ίδια ημέρα ή ακόμα και λίγες μέρες μετά την κατανάλωση γάλακτος.
Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αλλεργία στο γάλα, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει κόκκινο κνησμώδες εξάνθημα στο δέρμα, πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου και των ματιών, έμετο, διάρροια, δυσκοιλιότητα, μύτη που τρέχει ή είναι βουλωμένη, πόνος στην κοιλιά. Οι περισσότερες αντιδράσεις είναι ήπιες, αλλά μερικές φορές η αλλεργία στο γάλα μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτικό σοκ. Αυτά τα συμπτώματα θα περιλαμβάνουν συριγμό, δύσπνοια, οίδημα στο λαιμό ή τη γλώσσα, απώλεια συνείδησης και χαλάρωση μυών.
Εκτός από γάλα θα πρέπει να αποφεύγονται και γαλακτοκομικά και ίχνη γάλακτος όπως βούτυρο, τυρί, κρέμες, γιαούρτι, παγωτά, αλλά και τυποποιημένα παρασκευάσματα από φούρνο όπως ψωμί, κέικ, μπισκότα, κουλουράκια.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην προσεκτική ανάγνωση των ετικετών γιατί εκτός από την κατανάλωση ακόμη και η επαφή μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις.
Στην παρασκευή τροφίμων, η διασταυρούμενη μόλυνση μπορεί να συμβεί στην διαδικασία παραγωγής των τροφίμων. Μπορεί να συμβεί σε μια κοινόχρηστη εγκατάσταση, μέσω κοινών γραμμών παραγωγής ή να έχει ήδη συμβεί με τα συστατικά που παρέχονται από προμηθευτές.Πολλές εταιρείες εφαρμόζουν την ύπαρξη ειδικών γραμμών παραγωγής στις εγκαταστάσεις τους, αυτό όμως δεν αποτελεί πάντα επιλογή. Οι γραμμές συχνά μοιράζονται μεταξύ μιας ποικιλίας τροφίμων και μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα όπως:
- Το προϊόν μπορεί να μπει σε λάθος συσκευασία.
- Το τελικό προϊόν μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλο τρόφιμο που περιέχει το αλλεργιογόνο, μέσω κοινόχρηστου εξοπλισμού ή γραμμών επεξεργασίας. Ως αποτέλεσμα, τα υπολείμματα του πρώτου προϊόντος που κατασκευάζεται μπορεί να υπάρχουν στο επόμενο.
- Το αλλεργιογόνο μπορεί να βρίσκεται ήδη σε κάποιο συστατικό λόγω μόλυνσης στον πρωτογενή, γεωργικό τομέα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.