Η απουσία κανόνων στην οικολογική ετικέτα, αφενός μπερδεύει τους καταναλωτές, αφετέρου δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού.
Για μια κοινή γραμμή όσον αφορά την οικολογική επισήμανση τροφίμων σε όλη την Ευρώπη, πρόκειται να συνεργαστεί η γαλλική κυβέρνηση με το Foundation Earth, προκειμένου να διαλυθεί κάθε είδους σύγχυση μεταξύ των καταναλωτών. Προς το παρόν η απουσία κανόνων που να πλαισιώνουν τις επισημάνσεις, εκτός από το ότι δεν βοηθά τους καταναλωτές να τις κατανοήσουν πλήρως, δημιουργεί επίσης άνισους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των εταιριών. Το πρόγραμμα Ε&Α, είναι μια πρωτοβουλία των δύο, που έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τα κενά μεταξύ της τρέχουσας μεθόδου επισήμανσης και της μεθόδου που καθοδηγείται από τις εθνικές αρχές, σύμφωνα με το FoodIngredientsFirst.
Αν και έρευνες δείχνουν όπως 7 στους 10 καταναλωτές θα στρέψουν την προσοχή τους σε ένα τρόφιμο φιλικό για το περιβάλλον, αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν διάφορες περιβαλλοντικές επισημάνσεις όσον αφορά το αποτύπωμα άνθρακα που ουσιαστικά μπερδεύουν τους καταναλωτές.
Υπενθυμίζεται πως ο καθηγητής Robin May, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της FSA (Food Standards Agency) στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε τονίσει πως “Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν διεθνώς συμφωνημένα πρότυπα για την οικολογική επισήμανση, ή για το είδος των δεδομένων που πρέπει να μετρηθούν. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως μέσω της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, ακαδημαϊκού χώρου και κυβέρνησης, έτσι ώστε το σύστημα τροφίμων να μπορέσει να τεθεί σε πορεία βιωσιμότητας”.
Νωρίτερα φέτος η ευρωπαϊκή επιτροπή πρότεινε μέτρα για την καταπολέμηση παραπλανητικών περιβαλλοντικών ισχυρισμών, σύμφωνα με τα οποία, οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τι είναι πραγματικά οικολογικό. Αργότερα ακολούθησε μια ανοιχτή διαβούλευση για τη βιομηχανία τροφίμων, τη «Green Claims Directive» η οποία θα δίνει το δικαίωμα υποβολής παρατηρήσεων εως τις 25/5/2023, στο πλαίσιο νέων κανόνων για την απαγόρευση των παραπλανητικών περιβαλλοντικών επισημάνσεων.
Ο κύριος εμπειρογνώμονας της γαλλικής κυβέρνησης για την οικολογική σήμανση, Vincent Colomb, ο συντονιστής του έργου οικολογικής σήμανσης στην ADEME (ο Γαλλικός οργανισμός μετάβασης στην οικολογία), θα συνεδριάσει με τον Dr. Koen Boon του Ηνωμένου Βασιλείου και τον επιστήμονα τροφίμων, καθηγητή Chrill Elliot, για να καταλήξουν στην κατάλληλη και πιο εναρμονισμένη επιλογή. “Το Foundation Earth προσπαθεί να συγκεντρώσει την καλύτερη τεχνογνωσία στον τομέα της οικολογικής σήμανσης για να διασφαλίσει ότι η μέθοδός μας είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή. Η γαλλική κυβέρνηση εργάζεται για την οικολογική σήμανση των τροφίμων εδώ και αρκετά χρόνια και έχει αποκαλύψει βασικές πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν όλους να προχωρήσουν ένα βήμα πιο κοντά σε μια ακριβή, βασισμένη στην επιστήμη και συνεπή προσέγγιση της περιβαλλοντικής επισήμανσης”, λέει η Cliona Howie, Διευθύνουσα Σύμβουλος στο Foundation Earth, στο FoodIngredientsFirst.
Όλα τα προϊόντα τροφίμων βαθμολογούνται και εκτελούνται μέσω LCA, τα οποία μετρούν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε 16 δείκτες που επηρεάζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός προϊόντος. Οι 16 δείκτες μετρούν διαφορετικές επιπτώσεις, όπως το δυναμικό καταστροφής του όζοντος, την ανθρώπινη τοξικότητα, την οξίνιση του νερού και της γης, τη χρήση γης και τη χρήση νερού, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, το Foundation Earth πιστεύει ότι, τουλάχιστον, η LCA θα πρέπει να αξιολογεί την απόκτηση και την προεπεξεργασία πρώτης ύλης, την παραγωγή του κύριου προϊόντος, τη διανομή και την αποθήκευση, το στάδιο χρήσης και το τέλος ζωής (ανάκτηση και ανακύκλωση υλικού). «Στόχος μας είναι να συλλέγουμε την υψηλότερη δυνατή ποιότητα και να επαναπιστοποιούμε ετησίως, για να διατηρούμε τις πληροφορίες πρόσφατες και ακριβείς. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε σε προγράμματα Ε&Α με βασικούς τεχνολογικούς φορείς, όπως η Fujitsu, για να αναπτύξουμε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης δεδομένων, το οποίο θα κλιμακώσει και θα επιταχύνει τη διαδικασία οικολογικής σήμανσης», εξηγεί ο Howie.