Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί η Γαλλία θέλει να απαγορεύσει τα μικρά πλαστικά μπουκάλια νερού;

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΓιατί η Γαλλία θέλει να απαγορεύσει τα μικρά πλαστικά μπουκάλια νερού;
spot_img

Θα μπορούσε η Γαλλία να πρωτοστατήσει στην Ευρώπη στον τομέα της φιλικής προς το περιβάλλον διαβίωσης;

Με ένα νέο νομοσχέδιο που προτείνεται για την απαγόρευση των μικρών πλαστικών μπουκαλιών νερού, η Γαλλία καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την πράσινη διαβίωση.

Ο Γάλλος πολιτικός, Pierre Cazenueve, του κόμματος της Αναγέννησης του προέδρου Emmanuel Macron, έχει αναλάβει μια αποστολή να σταματήσει τη διάθεση και την αγορά όλων των μπουκαλιών 33cl, 25cl και 17cl, λέγοντας ότι είναι «εντελώς παράλογο» και «περιβαλλοντική ανοησία», καθώς τα μικροσκοπικά δοχεία νερού χρησιμοποιούν περίπου 20-25 γραμμάρια πλαστικού για κάθε 3-4 γουλιές που πίνουν.

Ο προτεινόμενος νόμος εκτιμάται ότι θα εγκριθεί από μεγάλο μέρος της γαλλικής κοινής γνώμης, μετά τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης, αλλά θα απαιτηθεί αρκετή νομοθετική ρύθμιση πριν εγκριθεί.

Η OpinionWay διεξήγαγε τη μελέτη ως έρευνα για λογαριασμό δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων (No Plastic in My Sea και Zero Waste France) και η ψηφοφορία αποκάλυψε ότι περίπου τα δύο τρίτα των Γάλλων κατοίκων θα υποστήριζαν την απαγόρευση.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), η παραγωγή πλαστικού στην ΕΕ είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία περίπου 13,4 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2 κάθε χρόνο, ενώ η Γαλλία ως χώρα παράγει περίπου 13 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια ετησίως.

Ένας νόμος κατά των απορριμμάτων έχει ήδη απαγορεύσει τα πλαστικά μίας χρήσης, όπως τα ποτήρια, τα πιάτα, τα μαχαιροπήρουνα, τα καλαμάκια και τα δοχεία για φαγητό, και παρόλο που η νομοθεσία δεν επεκτείνεται προς το παρόν στα πλαστικά μπουκάλια νερού, οι βρύσες πόσιμου νερού βρίσκονται εύκολα προσβάσιμες σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία.

Πολλά καταστήματα φαγητού και ποτού προσφέρουν επίσης δωρεάν νερό βρύσης. Αυτό διαφημίζεται με το λογότυπο «L´eau de Paris» και σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι ευπρόσδεκτοι να περάσουν και να γεμίσουν δωρεάν το δικό τους επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι.

Άλλωστε το γαλλικό εμφιαλωμένο νερό βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις αρχές του έτους, όταν η κολοσσός τροφίμων και ποτών Nestlé αποκαλύφθηκε ότι φιλτράριζε παράνομα το μεταλλικό νερό πριν από την εμφιάλωσή του, χρησιμοποιώντας απαγορευμένες τεχνικές και χωρίς να δηλώνει την ενέργεια αυτή στους καταναλωτές.

Η Foodwatch Γαλλίας, είχε αναφέρει ότι οι έρευνες έδειξαν ότι ο γίγαντας τροφίμων χαρακτήριζε το νερό του, που πωλείται όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά συνήθως στην Ευρώπη και παγκοσμίως, ως «φυσικό μεταλλικό νερό», ενώ χρησιμοποιούσε παράνομες μεθόδους φιλτραρίσματος, από τη δεκαετία του 1990.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια πράξη απάτης ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την Mediapart, μια γαλλική ανεξάρτητη πλατφόρμα έρευνας. Η Foodwatch κατέθεσε μήνυση κατά της Nestlé τον Φεβρουάριο, απαιτώντας από την εταιρεία να αντιμετωπίσει τις κατάλληλες νομικές συνέπειες για την εξαπάτησή της.

https://www.euronews.com/green/2024/10/22/environmental-nonsense-heres-why-france-wants-to-ban-bottled-water

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο