Μόνο 56 εταιρείες ευθύνονται για περισσότερο από το 50% των πλαστικών απορριμμάτων παγκοσμίως!
- Μερικές φορές είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιες εταιρείες βρίσκονται πίσω από όλο το πλαστικό που βρίσκουμε στη στεριά και τους ωκεανούς, αλλά τώρα, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μερικούς από τους μεγαλύτερους «συνεισφέροντες».
Κάθε χρόνο, οι μεγαλύτερες εταιρείες στο κόσμο παράγουν περισσότερους από 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικού. Μέρος αυτού του πλαστικού χύνεται σε υδάτινες οδούς ή παραλίες, φράζει τα ρέματα ή επιπλέει σε τεράστιες δίνες στον ωκεανό. Κάποια από αυτά διασπώνται σε μικροσκοπικά μικροπλαστικά ή νανοπλαστικά που επιπλέουν στον αέρα και εισέρχονται στους πνεύμονες, το αίμα και τα όργανα του ανθρώπου.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 24 Απριλίου 2024 στο περιοδικό Science Advances εντόπισε μερικές από τις εταιρίες που ευθύνονται για την πλαστική ρύπανση στις έξι ηπείρους του κόσμου. Οι ερευνητές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν μια ομάδα 100.000 εθελοντών για να καταγράψουν πάνω από 1,8 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικών απορριμμάτων, διαπίστωσαν ότι 56 εταιρείες ευθύνονται για περισσότερο από το 50% των επώνυμων πλαστικών απορριμμάτων παγκοσμίως.
Τα ευρήματα
Ο μεγαλύτερος συνεισφέρων ήταν η Coca-Cola, η οποία αντιπροσώπευε το 11% της επώνυμης πλαστικής ρύπανσης παγκοσμίως.
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν το τεράστιο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης του πλανήτη. «Πρόκειται για μια Ηράκλεια προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο Win Cowger, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Moore για την έρευνα της πλαστικής ρύπανσης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις».
Για τη συγκέντρωση των δεδομένων, χιλιάδες εθελοντές σε όλο τον κόσμο διεξήγαγαν ελέγχους πλαστικών, κατά τους οποίους έψαχναν παραλίες, πάρκα, ποτάμια και άλλες τοποθεσίες για πλαστικά απορρίμματα. Οι εθελοντές εξέταζαν κάθε κομμάτι απορριμμάτων και κατέγραφαν τυχόν ορατές μάρκες ή εμπορικά σήματα. Η ομάδα Break Free From Plastic οργάνωσε 1.576 συλλογές ελέγχων μεταξύ 2018 και 2022.
Από τα περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού που εξετάστηκαν, σχεδόν 910.000 είχαν ορατές μάρκες. (Τα πλαστικά μπορούν να χάσουν τα εμπορικά σήματα τους μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως και τις καιρικές συνθήκες). Από αυτά τα εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια πλαστικού, οι κορυφαίες υπεύθυνες εταιρείες ήταν η Coca-Cola, η PepsiCo, η Nestlé και η Danone.
Ενας εκπρόσωπος της Coca-Cola Company επεσήμανε τη στρατηγική της εταιρείας World Without Waste, σημειώνοντας ότι στόχος της είναι «να καταστήσουμε το 100% των συσκευασιών μας ανακυκλώσιμες σε Παγκόσμια κλίμακα μέχρι το 2025 και να χρησιμοποιούμε τουλάχιστον 50% ανακυκλωμένα υλικά στις συσκευασίες μας μέχρι το 2030. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας μόνοι μας.»
Η Nestlé ανέφερε ότι η εταιρεία στοχεύει να μειώσει τη χρήση νέου πλαστικού κατά το ένα τρίτο και να ενσωματώσει περισσότερο ανακυκλωμένο περιεχόμενο στις συσκευασίες της.
Σε δήλωση της, η PepsiCo δήλωσε ότι υποστηρίζει ένα παγκόσμιο πλαίσιο πολιτικής για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικό και εργάζεται για την οικοδόμηση μιας κυκλικής οικονομίας στην οποία το πλαστικό επαναχρησιμοποιείται.
«Η Altria εξέτασε τη μελέτη και πιστεύει ότι είναι θεμελιωδώς λανθασμένη όσον αφορά την εταιρεία μας», ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ο Davien Anderson, εκπρόσωπος της Altria. Η μελέτη περιλαμβάνει στοιχεία από περισσότερες από 80 χώρες, ωστόσο η εταιρεία τσιγάρων της Altria, η Philip Morris USA, δραστηριοποιείται μόνο στις ΗΠΑ.»
Η Danone δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της παραγωγής πλαστικού από μια εταιρεία και της ποσότητας των επώνυμων πλαστικών αποβλήτων που βρίσκονται στο περιβάλλον.
Ρυθμός παραγωγής και μόλυνσης
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της παραγωγής πλαστικού από μια εταιρεία και της ποσότητας πλαστικών απορριμμάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον.
Για τους ερευνητές, το εύρημα αυτό σημαίνει ότι η ανακύκλωση και η διαχείριση των αποβλήτων από τις εταιρίες δεν αρκούν για τη διαχείριση του προβλήματος του πλαστικού.
«Πολλές από αυτές τις εταιρείες εφαρμόζουν πράγματι προγράμματα για την ανάκτηση των αποβλήτων τους από το περιβάλλον ή την αποτροπή της κατάληξής τους εκεί», δήλωσε ο Neil Tangri, διευθυντής επιστήμης και πολιτικής της Global Alliance for Incinerator Alternatives που συμμετείχε ενεργά στη μελέτη. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι αυτές οι δράσεις δεν είναι πραγματικά αποτελεσματικές.»
Βιομηχανικές ομάδες και εταιρείες αναφέρουν ότι τα «κυκλικά πλαστικά», η προηγμένη ανακύκλωση και η διαχείριση των αποβλήτων μπορούν να λύσουν το πρόβλημα χωρίς περιορισμούς στην παραγωγή.
Οι όμιλοι της βιομηχανίας πλαστικών έχουν επίσης υποστηρίξει ότι τα πλαστικά συμβάλλουν στην τόνωση της Παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με μια μελέτη που ανατέθηκε από έναν βιομηχανικό όμιλο, οι περιορισμοί στην παραγωγή θα επηρεάσουν δυσανάλογα τους ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα.
Οι ερευνητές λένε ότι πράγματα όπως η προηγμένη ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία μπορεί να έχουν θέση στο μέλλον, αλλά το ίδιο ισχύει και για την πραγματική επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο παράγεται το πλαστικό.
Συνέπειες στο περιβάλλον και το σώμα μας
Τα πλαστικά, τα οποία παράγονται από ορυκτά καύσιμα, έχουν συμβάλει στην ενίσχυση της σχετικής βιομηχανίας, ακόμη και όταν οι πολιτικές για τη κλιματική αλλαγή στοχεύουν στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, τα πλαστικά αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες σπεύδουν να κατανοήσουν τις συνέπειες των μικροσκοπικών κομματιών πλαστικού που μπορούν να εισέλθουν στο σώμα και τα όργανα. Ενώ τα μικροπλαστικά έχουν βρεθεί σε πολλά συστήματα του σώματος, οι επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία είναι ακόμη ασαφείς. Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι χωρίς περιορισμό της παραγωγής, τα πλαστικά θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται στο περιβάλλον – και στα ανθρώπινα σώματα.