Έκθεση 6 σχεδίων δράσης για λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Στο τραπέζι των προκαταρκτικών διαπραγματεύσεων της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στη Βόννη της Γερμανίας που ολοκληρώθηκε χθες, έπεσε μεταξύ άλλων ένα πρόγραμμα έξι τρόπων χάραξης πολιτικής για το μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων.
Την έκθεση Pathways for Food Systems Transformation, συνέταξε μια ομάδα κορυφαίων διεθνών οργανισμών και επιχειρήσεων τροφίμων, προκειμένου να δοθεί η δέουσα προσοχή στον τομέα των τροφίμων που ευθύνονται για το 30% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτά εν αναμονή της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή 2023 (COP28) που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου, στο Ντουμπάι.
“Το Συνέδριο της Βόννης για την Κλιματική Αλλαγή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ανύψωση των συστημάτων τροφίμων στο πλαίσιο των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων για το κλίμα”, λέει η Dr. Lucy Wallace, επικεφαλής του προσωπικού του EIT Food (Το EIT Food λειτουργεί ως γραμματεία για τη Συνεργασία Συστημάτων Τροφίμων). Σύμφωνα με την ίδια, η προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα, απέτυχε να αναγνωρίσει πλήρως το ρόλο των συστημάτων τροφίμων, όσον αφορά το κλίμα και καλεί τη φετινή διάσκεψη να δώσει προτεραιότητα σε αυτό.
Τα σχέδια δράσης της έκθεσης είναι:
- Ενίσχυση της συνεργασίας και της ένταξης σε όλα τα επίπεδα του συστήματος τροφίμων
- Μετάβαση σε υγιεινές, θρεπτική και βιώσιμη διατροφή
- Επικέντρωση στη γεωργική μεταρρύθμιση και τη θετική για τη φύση παραγωγή
- Αύξηση της δράσης κατά της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων
- Μετασχηματισμός χρηματοοικονομικών μηχανισμών για την υποστήριξη βιώσιμων, δίκαιων συστημάτων τροφίμων
- Υποστήριξη ακριβής παρακολούθησης και αναφοράς, για τη μέτρηση και τη μεταφορά της προόδου στην εφαρμογή με ακρίβεια
Οι οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι οι περισσότερες χώρες πρέπει ακόμη να ενσωματώσουν πλήρως τα συστήματα τροφίμων στις κλιματικές στρατηγικές και στα σχέδια δράσης τους. “Τα παγκόσμια επισιτιστικά μας συστήματα συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και προσφέρουν μερικές από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για να βοηθήσουν στην επίλυση της κλιματικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τη δικαιοσύνη για τους μικροϊδιοκτήτες τροφίμων, διασφαλίζοντας την ένταξη για τους αυτόχθονες πληθυσμούς και ενισχύοντας την κοινοτική ευημερία. Μαζί μπορούμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο στο COP28 και πέραν αυτού”, καταλήγει ο Tom Grasso, Αντιπρόεδρος των συστημάτων τροφίμων ανθεκτικών στο κλίμα στο ταμείο περιβαλλοντικής άμυνας.