Οι εκπομπές μεθανίου από τα υπολείμματα τροφίμων σε χώρους υγειονομικής ταφής αυξήθηκαν κατά 295%.
To 58% των εκπομπών μεθανίου στους χώρους υγειονομικής ταφής ΑΣΑ προήλθε από σπατάλη τροφίμων, διαπιστώνει νέα έκθεση του Αμερικανικού Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος (ERA). Ο οργανισμός διεξήγαγε επίσης αναλύσεις κύκλου ζωής σχετικά με τις πιο κοινές οδούς διαχείρισης τροφίμων.
Καθώς το ενδιαφέρον για τη μείωση των εκπομπών από τη βιομηχανία τροφίμων μέσω της αντιμετώπισης των οργανικών αποβλήτων αυξάνεται, οι νέες εκθέσεις έρχονται να τονίσουν πως από το 2020 τέθηκαν σε χώρους υγειονομικής ταφής 62,5 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων τροφίμων, ποσότητα υπερδιπλάσια από αυτήν που είχε τεθεί το 1990. Αυτά τα απόβλητα, τα οποία αποτελούν περισσότερο από το 24% των συνολικών απορριμμάτων υγειονομικής ταφής, έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική ποσότητα εκπομπών προτού εγκατασταθούν συστήματα συλλογής αερίων χωματερής, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες για τη λήψη εκπομπών από τον υπό έλεγχο τομέα.
Αυτές οι εκπομπές είναι σημαντικές καθώς οι χωματερές είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών μεθανίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα στις ΗΠΑ και τα μοντέλα εκτιμούν ότι το αέριο μεθάνιο είναι έως και 80 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο θερμοκηπίου. Το θέμα έχει προσελκύσει την προσοχή πολλών διοικήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία κυκλοφόρησε ένα διαβιομηχανικό σχέδιο μείωσης των εκπομπών μεθανίου το 2021 και εντάχθηκε στη δέσμευση για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου κατά 30% έως το 2030 από τα επίπεδα του 2020.
Για την αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου σε χώρους υγειονομικής ταφής, οι εταιρείες βαρέων βαρών της βιομηχανίας αποβλήτων και οι εταιρείες ενέργειας έχουν διοχετεύσει χρήματα σε συστήματα συλλογής αερίου σε χωματερή σε RNG τα τελευταία χρόνια. Τα κυβερνητικά κίνητρα έχουν ενθαρρύνει την πρακτική ως μέσο εκτόπισης των ορυκτών καυσίμων και σύλληψης των επιβλαβών εκπομπών προτού εισέλθουν στην ατμόσφαιρα.
Ωστόσο, η EPA λέει τώρα ότι αυτά τα μέτρα, αν και απαραίτητα για το κλίμα και συχνά προσοδοφόρα για τη βιομηχανία, δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν την κλίμακα της σπατάλης τροφίμων. Η νέα κλίμακα Wasted Food παρέχει πρόσθετη εικόνα για τις καλύτερες μορφές ωφέλιμης χρήσης από τα τρόφιμα, αποθαρρύνει την απόρριψη στο νεροχύτη και δίνει έμφαση στην πρόληψη, τη δωρεά, τη διατροφή των ζώων ή άλλα μέσα για να καταναλωθεί η τροφή ως το καλύτερο μέσο αντιμετώπισης του ζητήματος.
Η συνεχής υγειονομική ταφή των απορριμμάτων τροφίμων έχει επίσης οδηγήσει σε αυξημένες εκπομπές μεθανίου από τα απόβλητα τροφίμων. Από το 1990 έως το 2020, οι συνολικές εκπομπές μεθανίου από τους χώρους υγειονομικής ταφής μειώθηκαν κατά 43%, ενώ οι εκπομπές μεθανίου από τα υπολείμματα τροφίμων σε χώρους υγειονομικής ταφής αυξήθηκαν κατά 295%.
Ενώ οι εκθέσεις παρέχουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων, οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του ζητήματος συνεχίζονται χρόνια. Οι ΗΠΑ έθεσαν ως στόχο να μειώσουν στο μισό τη σπατάλη τροφίμων έως το 2030 το 2015, αλλά τα πιο πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η κατά κεφαλήν ποσότητα σπατάλης τροφίμων έχει πράγματι αυξηθεί από τότε.
https://www.wastedive.com/news/epa-wasted-food-scale-food-waste-landfill-methane-emissions/697294/