Οι επιστήμονες προβλέπουν ποιες θα είναι οι κορυφαίες καλλιέργειες στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2080 λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ενώ η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις για τη γεωργία τις επόμενες δεκαετίες, θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι καλλιέργειες όπως ρεβίθια, σόγια και πορτοκάλια θα καλλιεργούνται ευρέως σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και ότι το χούμους, το τόφου και η μαρμελάδα που παράγονται στο σπίτι θα είναι μια κοινή εικόνα στα ράφια των σούπερ μάρκετ μας μέχρι το 2080.
Μια νέα μελέτη υπό την ηγεσία του Κέντρου Οικολογίας & Υδρολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKCEH) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) προβλέπει ότι οι μελλοντικές υψηλότερες θερμοκρασίες θα είναι κατάλληλες για μια ποικιλία προϊόντων όπως τα πορτοκάλια, τα ρεβίθια και οι μπάμιες, που παραδοσιακά καλλιεργούνται σε θερμότερα μέρη του κόσμου. Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι η προσέγγισή τους για τη σάρωση του ορίζοντα σχετικά με το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την καταλληλότητα των καλλιεργειών θα μπορούσε να μεταφερθεί σε άλλες χώρες.
Οι επιστήμονες ερεύνησαν τη μελλοντική καταλληλότητα για περισσότερες από 160 υπάρχουσες και νέες καλλιέργειες τροφίμων σε διάφορες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου υπό σενάρια θέρμανσης 2 και 4 βαθμών Κελσίου.
Η μελέτη μοντελοποίησης, μέρος του ερευνητικού προγράμματος OpenCLIM , είναι η πιο ολοκληρωμένη έρευνα του είδους της μέχρι σήμερα και είναι επίσης η πρώτη που δείχνει πώς η καταλληλότητα για ορισμένα προϊόντα θα ποικίλλει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρέχει χαρτογραφημένες προβολές για κάθε τετραγωνικό 1km στο Ηνωμένο Βασίλειο, δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων σχετικά με τις μελλοντικές ευκαιρίες και προκλήσεις της καλλιέργειας νέων καλλιεργειών.
Ανάγκη για ανθεκτικότητα
Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr John Redhead, Χωρικός Οικολόγος στο UKCEH, δήλωσε: «Το κλίμα μας αναμένεται να αλλάξει ουσιαστικά τις επόμενες δεκαετίες σε μια εποχή που θα υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα λόγω της πληθυσμιακής αύξησης. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό η αροτραία γεωργία να γίνει πιο ανθεκτική. Μια πιθανή λύση είναι η καλλιέργεια διαφορετικών καλλιεργειών που ταιριάζουν περισσότερο στις νέες τοπικές συνθήκες».
Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στη γεωργία του Ηνωμένου Βασιλείου, είτε επηρεάζει τα φυτά των καλλιεργειών είτε την ικανότητα των αγροτών να τα διαχειρίζονται αποτελεσματικά. Έχουν υπάρξει αρκετά χρόνια ρεκόρ χαμηλών αποδόσεων που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα, συχνά σε συνδυασμό, όπως ένας υγρός χειμώνας που ακολουθείται από μια ιδιαίτερα ξηρή άνοιξη, ενώ νέα γεωργικά παράσιτα και ασθένειες δημιουργούνται ή αυξάνονται με την κλιματική αλλαγή.
Νικητές και ηττημένοι
Πολλές νέες καλλιέργειες που επισημάνθηκαν στη μελέτη του UKCEH – που χρηματοδοτήθηκε από το UK Research & Innovation (UKRI) και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Climate Resilience and Sustainability – όχι μόνο είναι πιο ανεκτικές σε πιο ζεστά και ξηρά καλοκαίρια, αλλά επωφελούνται και από ηπιότερους, υγρότερους χειμώνες.
Η έρευνα εξέτασε εάν τα μελλοντικά σενάρια για το κλίμα θα ήταν περισσότερο ή λιγότερο κατάλληλα για καλλιέργειες, σε σύγκριση με τις πρόσφατες μέσες θερμοκρασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, που εκτιμάται ότι είναι περίπου 0,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή. Τα βασικά ευρήματα ήταν:
- Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αυξημένη καταλληλότητα για πολλές τρέχουσες και πιθανές νέες καλλιέργειες σε μεγάλο μέρος του ΗΒ.
- Ωστόσο, ορισμένα βασικά προϊόντα είναι πιθανό να γίνουν πιο δύσκολο να αναπτυχθούν στη Νοτιοανατολική και Ανατολική Αγγλία, τις πιο παραγωγικές αροτραίες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Το κλίμα σε αυτές τις περιοχές αναμένεται να γίνει λιγότερο κατάλληλο για το σιτάρι και τις φράουλες υπό το σενάριο θέρμανσης των 2 βαθμών, ενώ 4 βαθμοί θέρμανσης θα οδηγούσαν σε μείωση κατάλληλα για άλλες σημαντικές καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδιών και της βρώμης.
- Θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στην καταλληλότητα για ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών που δεν καλλιεργούνται ευρέως επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο –όπως ο ηλίανθος, το σκληρό σιτάρι, η σόγια, ο αρακάς, τα ρεβίθια, τα εσπεριδοειδή και οι μπάμιες – καθώς και τα οινοποιήσιμα σταφύλια.
Η διαφορετικότητα προσφέρει πολλαπλά οφέλη
Οι συντάκτες της μελέτης λένε ότι η πλειονότητα της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων βασίζεται σε σχετικά μικρό αριθμό καλλιεργειών και η μεγαλύτερη ποικιλομορφία θα ενίσχυε την επισιτιστική ασφάλεια βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα στο κλίμα.
Θα υπήρχαν επίσης δυνητικά θετικές επιπτώσεις στην ευρύτερη βιοποικιλότητα και στη διατροφή των ανθρώπων. Τα όσπρια όπως τα ρεβίθια και η σόγια, τα οποία είχαν πρόσφατα την πρώτη εμπορική συγκομιδή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι σημαντικές πηγές πρωτεΐνης. Αυτό θα υποστήριζε τη μετάβαση από την κατανάλωση βαρέος κρέατος σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή και χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Τα όσπρια προσθέτουν επίσης άζωτο στο έδαφος, μειώνοντας την εξάρτηση από τα λιπάσματα.
Λύσεις
Οι μέθοδοι για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που επισημαίνονται στη μελέτη περιλαμβάνουν:
- Περαιτέρω έρευνα για τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών που προσδιορίζονται ως «νικητές».
- Αλλαγή των δικτύων γεωργικής προμήθειας και διανομής για την καλύτερη υποστήριξη των αγροτών που καλλιεργούν νέες καλλιέργειες σε νέες τοποθεσίες.
- Υιοθέτηση νέων γεωργικών συστημάτων όπως η ουτοπιοκαλλιέργεια (υγροκαλλιέργεια) και η κάθετη καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους.
- Αναπαραγωγή και καλλιέργεια περισσότερων ανθεκτικών στη ζέστη ή στην ξηρασία ποικιλίες υπαρχουσών βασικών καλλιεργειών.
Κανείς δεν μπορεί να πει οριστικά εάν μια συγκεκριμένη καλλιέργεια θα είναι δυνατή ή κερδοφόρα το 2080, αλλά η μελέτη αντιμετωπίζει το χάσμα στη γνώση σχετικά με την κλιματική καταλληλότητα των καλλιεργειών σε συγκεκριμένες περιοχές, το οποίο περιορίζει επί του παρόντος την πρόσληψη νέων προϊόντων.
Η συν-συγγραφέας της μελέτης Καθηγήτρια Rachel Warren του Κέντρου Tyndall για την Έρευνα για την Κλιματική Αλλαγή της UEA δήλωσε: «Χωρίς τέτοια δεδομένα, τα γεωργικά συστήματα είναι πιθανό να «κλειδωθούν» στις τρέχουσες καλλιέργειες, με προσαρμογές που δεν συμβαδίζουν με την κλιματική αλλαγή ή βασίζονται σε πρακτικές που επιδεινώνουν τις επιπτώσεις του, όπως η έντονη άρδευση που θα αύξανε τη λειψυδρία.
«Οι σημαντικές αλλαγές στα γεωργικά συστήματα και τη διατροφή μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να εφαρμοστούν και έτσι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες πολύ νωρίτερα για τους αγρότες, τα σούπερ μάρκετ, τους ερευνητές, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το κοινό σχετικά με τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τους συμβιβασμούς που συνεπάγεται η προσαρμογή. στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.