Η Minette Batters, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας, μιλά στον Guardian για τις μεγάλες απειλές που αντιμετωπίζει επί του παρόντος η βρετανική αγροτική κοινότητα.
To 2020 σηματοδότησε και επίσημα τη χρονιά του Brexit, δηλαδή της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως μία τεράστια πολιτικοοικονομική απόφαση της χώρας, δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς να ακολουθήσουν ορισμένες ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες.
Για παράδειγμα, οι συνοριακοί έλεγχοι μετά το Brexit στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων είναι ακόμα πιο χαλαροί, με τη Βρετανία να βρίσκεται προ των πυλών για ένα μεγάλο επισιτιστικό σκάνδαλο.
Η Minette Batters, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας, σε συνέντευξή της στον Guardian δε δίστασε να «κουνήσει το δάχτυλο» στους υπουργού, οι οποίοι παρέλειψαν να εγγυηθούν την απόλυτη ασφάλεια των τροφίμων και των γεωργικών εισαγωγών.
Επικαλούμενη το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου του 2013 (horsegate), στο οποίο το εν λόγω κρέας βρέθηκε σε πολλά προϊόντα των οποίων η ετικέτα ισχυριζόταν το 100% βοδινό κρεάς, η Batters κάνει λόγο για ελάχιστους ως καθόλου ελέγχους στα εισαγόμενα από την ΕΕ προϊόντα, ενώ παράλληλα πολλοί κίνδυνοι για την υγεία εγκυμονούν, με την αφρικανική πανώλη να είναι μια από τις χαρακτηριστικότερες. Θεωρεί, λοιπόν, πως η βρετανική ασφάλεια τροφίμων θα έπρεπε να έχει πάρει το μάθημά της από αυτό.
Και ενώ αυτά είναι τα δεδομένα για τα εισαγόμενα από την ΕΕ τρόφιμα, τι γίνεται με τις χώρες εκτός Ένωσης; Κατά την πρόεδρο, οι απειλές σε χώρες, όπως η Αυστραλία, η Nέα Ζηλανδία, η Ινδία ή η Αφρική, όπου ισχύουν τελείως διαφορετικοί κανόνες και πρότυπα, οι κίνδυνοι για κάποιο δυνητικό ξέσπασμα τροφιμογενούς ασθένειας θα ήταν ακόμα μεγαλύτεροι.
Σύμφωνα με την Batters και την συνέντευξή της στον Guardian, οι αγρότες αντιμετωπίζουν επίσης πρόσθετες ανησυχίες για ασθένειες. Ο ιός της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, ο οποίος προαναφέρθηκε ως ένας εκ των σημαντικότερων κινδύνων έχει σκοτώσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια χοίρους παγκοσμίως από το 2018 και εξαπλώνεται σε μέρη της Ευρώπης, γεγονός που επαγρυπνεί και τους Βρετανούς. Επιπλέον, η γρίπη των πτηνών δεν σταματά στα εκατομμύρια θύματα που έχει προκαλέσει, αλλά είναι πιθανό να εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο, προκαλώντας ακόμα περισσότερες πληθωριστικές πιέσεις και στους καταναλωτές.
Όσον αφορά στoυς αγρότες, οι πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν από το Brexit, τον πόλεμο, την ξηρασία και την πεπερασμένη πανδημία είναι εξίσου μεγάλες, με τις τιμές των καυσίμων, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ οι απαγορεύσεις σε λιπάσματα και υλικά εξαιτίας της εξόδου από την ΕΕ κάνουν την κατάσταση όλο και δυσκολότερη, παρά τις μειώσεις που έχουν επέλθει συγκριτικά με το 2022. Και φυσικά, όλα τα προαναφερθέντα δεν αφήνουν ανεπηρέαστα τα νοικοκυριά, τα οποία ήδη παλεύουν για να εξασφαλίσουν τα βασικά με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη βρετανική γεωργία, το Κόμμα των Εργατικών κατηγορεί τους Συντηρητικούς για πλήρη αδιαφορία για τον κλάδο, ενώ οι ίδιοι οι αγρότες τάσσονται κυρίως υπέρ των πρώτων. Όπως σχολιάζει και η ίδια η Batters, η πλειοψηφία θεωρεί πως η συντηρητική κυβέρνηση απέτυχε να εκτιμήσει τον αντίκτυπο του Brexit, των πολιτικών και των οικονομικών αντιθέσεων στους αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ τα ίδια τα μέτρα στήριξης που δόθηκαν στην αγροτική και γεωργική κοινότητα απεδείχθησαν ανεπαρκή και περιορίστηκαν σε ελαφρύνσεις για την αγορά αγαθών.
Φαίνεται πως ούτε οι πρακτικές βιωσιμότητας απέδωσαν όσο θα έπρεπε, με το νέο σύστημα, που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση το 2018 να τίθεται τελικά σε εφαρμογή σταδιακά πέρυσι με μόνο 224 αγρότες να εγγραφούν αρχικά . Περίπου 10,7 εκατομμύρια στερλίνες εκταμιεύτηκαν στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων, από το σύνολο των 2,4 δισεκατομμυρίων λιρών που προορίζονταν για όλη τη στήριξη των αγροτών, σύμφωνα με στοιχεία που έλαβε ο Guardian .
Για αυτό, η Batters επικαλείται την έλλειψη διαφάνειας από την κυβέρνηση πρέπει να είναι στους προϋπολογισμούς της και ζήτησε μια προσέγγιση που θα ενθαρρύνει την παραγωγή τροφίμων παράλληλα με τις περιβαλλοντικές βελτιώσεις, με στόχο την ενίσχυση της γεωργικής οικονομίας ακόμα και στις πιο ευάλωτες κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Την ίδια στιγμή, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε στον Guardian πως γίνεται ό τι είναι δυνατόν για τη στήριξη των αγροτών και την ασφάλεια των εισαγόμενων τροφίμων.