Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
12.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο διαρκεί ο συσκευασμένος παστουρμάς σε ανοιχτή συσκευασία;

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΠόσο διαρκεί ο συσκευασμένος παστουρμάς σε ανοιχτή συσκευασία;
spot_img

Αξιολόγηση των ποιοτικών αλλαγών σε τρία εμπορικά δείγματα παστουρμά κατά τη διάρκεια αποθήκευσης στο ψυγείο.

Ο παστουρμάς, ένα παραδοσιακό κρέας με ξηρή ωρίμανση, έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση στις γαστρονομικές παραδόσεις πολλών περιοχών για το ξεχωριστό γευστικό προφίλ και την πολιτιστική του σημασία, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και των Βαλκανίων. Η ακριβής προέλευση του παστουρμά δεν είναι οριστικά τεκμηριωμένη, αλλά πιστεύεται ότι έχει εξελιχθεί από παλαιότερες τεχνικές συντήρησης που χρησιμοποιήθηκαν στην περιοχή.

Μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί περιορισμένος αριθμός μελετών που σχετίζονται με τις παραμέτρους που επηρεάζουν την ποιότητα, τη σύνθεση, την παραγωγή, και τη διάρκεια ζωής του παστουρμά, ο οποίος παρά την εγγενή σταθερότητα του η κατάλληλη ψύξη παραμένει απαραίτητη για τη διατήρηση των βέλτιστων χαρακτηριστικών του.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διερεύνησε τα χαρακτηριστικά ποιότητας και ασφάλειας στον παστουρμά αρνιού, βοείου κρέατος και βουβαλίσιου κατά τη διάρκεια αποθήκευσης 16 ημερών στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.

Η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παστουρμά αρχίζουν να παρουσιάζουν αλλαγές μεταξύ 8 και 11 ημερών. Επομένως, η μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η διάρκεια ζωής του προϊόντος μπορεί να παραταθεί κατά 3 έως 5 ημέρες πέρα ​​από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Πιο αναλυτικά τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν μείωση της ομοιομορφίας της υφής και της χρωματικής ζωντάνιας (ξεθωριασμένο κόκκινο και κίτρινο) σε όλα τα δείγματα κατά την αποθήκευση, με τον αρνίσιο παστουρμά να παρουσιάζει τα πιο έντονα αποτελέσματα.

Σε όλα τα δείγματα παστουρμά παρατηρήθηκε σταθερή μείωση της περιεκτικότητας σε υγρασία και αξιοσημείωτη αύξηση στις τιμές σκληρότητας (Ν), με την περιεκτικότητα σε υγρασία να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο και τη σταθερότητα τις υψηλότερες τιμές μεταξύ της 8ης και της 11ης ημέρας αποθήκευσης στο ψυγείο. Επιπρόσθετα, τα δείγματα παστουρμά βοείου κρέατος και βουβάλου διατήρησαν την κόκκινη/πορτοκαλί απόχρωση, ενώ ο αρνίσιος παστουρμάς απέκτησε κόκκινο/καφέ χρώμα μετά την 11η ημέρα. Προκειμένου να εκτιμηθεί η διάρκεια ζωής των δειγμάτων παστουρμά στο ψυγείο, εφαρμόστηκε μέτρηση αντιδραστικής ουσίας θειοβαρβιτουρικού οξέος (TBARS) και μικροβιολογική ανάλυση. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν αύξηση των τιμών TBARS και μείωση του αριθμού αερόβιων πλακών (APC) και των βακτηρίων γαλακτικού οξέος (LAB) κατά την αποθήκευση, η οποία πιθανότατα συνδέεται με τη μείωση της περιεκτικότητας σε υγρασία με την πάροδο του χρόνου.

Συνολικά, τα ευρήματα συμβάλλουν στη βαθύτερη κατανόηση της αλλοίωσης του παστουρμά κατά την αποθήκευση, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη βελτιωμένων στρατηγικών συντήρησης και αποθήκευσης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Κρίτση Ε, Λάδικα Γ, Σταυροπούλου Ν.Α., Οικονομάκου Μ, Ιωάννου Α.Γ., Χριστοδούλου Π, Κοντέλης SJ, Κάβουρας Δ, Σινάνογλου VJ. Αξιολόγηση των ποιοτικών αλλαγών σε τρία εμπορικά δείγματα παστουρμά κατά την αποθήκευση στο ψυγείο με χρήση φυσικοχημικών, μικροβιολογικών αναλύσεων και αναλύσεων εικόνας σε συνδυασμό με χημειομετρικά. Τρόφιμα . 2024; 13(7):1017. https://doi.org/10.3390/foods13071017

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο