Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο και ποιες βιολογικές ετικέτες επηρεάζουν τις επιλογές των καταναλωτών

ΑρχικήΝέαΠόσο και ποιες βιολογικές ετικέτες επηρεάζουν τις επιλογές των καταναλωτών
spot_img

Ευρήματα του Strength2Food για τις βιολογικές ετικέτες.

Δύο μελέτες, βασισμένες σε μεγάλα σύνολα δεδομένων ευρωπαίων καταναλωτών που συγκεντρώθηκαν ως μέρος του Strength2Food, δημοσιεύθηκαν πρόσφατα. Αυτά πραγματοποιήθηκαν ως μέρος της έρευνας καταναλωτών του Strength2Food σχετικά με τα προγράμματα ποιότητας τροφίμων, που συντονίστηκε από την καθ. Monika Hartmann (Πανεπιστήμιο της Βόννης).

Η πρώτη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Appetite , βασίζεται σε εμπειρικά στοιχεία από τη Γερμανία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο και έχει τον τίτλο « Ψάχνοντας πίσω από την επιλογή των οργανικών: Ανάλυση μεταξύ χωρών με εφαρμογή ολοκληρωμένων μοντέλων επιλογής και λανθάνουσας μεταβλητής » και διερεύνησε τον ρόλο της βιολογικής επισήμανσης στις αποφάσεις αγοράς των μήλων από τους καταναλωτές. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η τιμή είναι μακράν ο πιο σημαντικός παράγοντας που καθοδηγεί τις αποφάσεις αγοράς των καταναλωτών για τα μήλα, ακολουθούμενη από τη χώρα προέλευσης, ενώ το βιολογικό χαρακτηριστικό φαίνεται σχετικά λιγότερο σημαντικό. Επιπλέον, διαπιστώνει ότι « δεν είναι η μέθοδος βιολογικής παραγωγής που έχει σημασία για τους καταναλωτές, αλλά η συγκεκριμένη βιολογική ετικέτα ». Στην πραγματικότητα, οι καταναλωτές αποκαλύπτουν έντονη προτίμηση για προϊόντα που φέρουν την εθνική βιολογική τους ετικέτα, αντί για το βιολογικό λογότυπο της ΕΕ «πράσινα φύλλα», παρά το γεγονός ότι τα βιολογικά πρότυπα πίσω από τις αντίστοιχες εθνικές/ευρωπαϊκές ετικέτες είναι τα ίδια.

Μια δεύτερη σχετική μελέτη διερευνά « Τι καθορίζει τη χρήση των οικολογικών σημάτων από τους καταναλωτές; Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στο label trust και δημοσιεύεται στο Ecological Economics . Χρησιμοποιώντας διακρατικά δεδομένα καταναλωτών, δείχνει ότι η εμπιστοσύνη σε ένα οικολογικό σήμα, όπως το βιολογικό, επηρεάζει θετικά τη χρήση αυτής της ετικέτας και υπογραμμίζει τη σημασία της γνώσης της πιστοποίησης τρίτων για τον επηρεασμό της εμπιστοσύνης και της χρήσης αυτής της ετικέτας. Κατά συνέπεια, η εμπιστοσύνη έχει σημασία για την επιτυχία των οικολογικών σημάτων και η επαλήθευση από τρίτους είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός μηχανισμός για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών .

Και οι δύο μελέτες επιβεβαιώνουν την πολύ υψηλότερη αναγνώριση και θετική αξιολόγηση των εθνικών (βιολογικών) ετικετών σε σύγκριση με τα συστήματα ποιότητας τροφίμων της ΕΕ, όπως η βιολογική ετικέτα «πράσινα φύλλα». Αυτό οδήγησε σε συνεχή εργασία σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης των αντιλήψεων των καταναλωτών και της χρήσης των προγραμμάτων ποιότητας των τροφίμων της ΕΕ, και ειδικότερα του λογότυπου «πράσινων φύλλων».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο