Ξέσπασμα νοροϊού σε ξενοδοχείο της Ισπανίας πιθανώς οφείλεται σε εργαζόμενους στις μονάδες εστίασης των εγκαταστάσεων που δούλευαν όσο ήταν άρρωστοι.
Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης μιας επιδημίας είναι οι άνθρωποι να μην εργάζονται – όσο αυτό είναι δυνατόν- για το διάστημα που είναι φορείς μιας ασθένειας.
Αυτό μας υπενθυμίζει μελέτη πάνω σε ένα ξέσπασμα νοροϊού σε ξενοδοχείο στη Μάρθια της Ισπανίας, με 163 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων 15 ανθρώπων που εργάζονταν είτε στην κουζίνα είτε στο σέρβις του ξενοδοχείου και έρχονταν σε επαφή με τρόφιμα.
Η επιδημιολογική έρευνα του περιστατικού υπέδειξε πως μάλλον ο νοροϊός ξεκίνησε να μεταδίδεται από κάποιον εργαζόμενο που ασχολούταν με τα τρόφιμα, ενώ μάλιστα μερικοί φέρονται να εξακολουθούσαν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της ασθένειας.
Από 163 κρούσματα, το ηλικιακό εύρος των ασθενών ήταν από 2 έως 74 ετών ενώ οι περισσότεροι νοσούντες ήταν γυναίκες. Κανένας δεν χρειάστηκε νοσηλεία. Ήταν σημαντικό για την έρευνα πως όλοι οι πελάτες γευμάτιζαν μέσα στο ξενοδοχείο στα περισσότερα γεύματά τους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Microbiology Spectrum .
Οι πρώτες μολύνσεις εμφανίστηκαν τον Ιούλιο και αφορούσαν σε έναν πελάτη και ένας εργαζόμενος βγήκε θετικός σε έναν εργαστηριακό έλεγχο που έκανε. Την επόμενη μέρα, πέντε συνάδελφοί του ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα, το οποίο δηλώνει πως μάλλον είχαν συμβάλλει στη μετάδοση του νοροϊού, αν και θα μπορούσε να έχει εξαπλωθεί περαιτέρω από τις επιφάνειες. Δείγματα κοπράνων από 7 εργαζόμενους και πελάτες που δεν παρουσίαζαν συμπτώματα έδειξαν πως ήταν επίσης θετικοί στον ιό.
«Παρόλο που η συγκεκριμένη πηγή αυτής της επιδημίας παραμένει ασαφής, με βάση την επιδημιολογική έρευνα, η μετάδοση του νοροϊού μπορεί να είχε ξεκινήσει μέσω τροφίμων που είχαν χειριστεί χειροκίνητα από μολυσμένο χειριστή τροφίμων», είπαν οι ερευνητές, σύμφωνα με απόσπασμα της έρευνας που παραθέτει το Food Safety News.